avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 235 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ajutor inmormantare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ajutor inmormantare

buna , am si eu o intrebare.......tatal meu a decedat in urma cu cateva zile si as dori sa stiu daca mama mea poate beneficia de vreun fel de ajutor din partea statului daca tatal meu nu a lucrat in ultimul an si nu era nici pensionar , mentionez ca avea o vechime de peste 30 de ani in campul muncii .......va multumesc mult de tot si astept raspunsul
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2010
George, Avocat
Cel mai recent răspuns: Cosmin-Traian Maglas , Consilier juridic 16:15, 26 Iulie 2010
Condolenate pentru pierdere
Cu actele justificative ,prezentati-va la CAS
Condoleante!

Ajutorul primit de la Stat pentru înmormântare a crescut de la 30 ianuarie 2010. Casa de Pensii Argeş precizează care este modalitatea de acordare a ajutorului de deces. Cuantumul ajutorului de deces, anul trecut, a fost de 1.702 lei, iar, anul acesta, s-a stabilit la 1.836 lei. Ajutorul se acordă în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie, care nu are drept propriu de asigurări sociale şi care se află în întreţinerea titularului la data decesului, şi unei singure persoane care face dovada că a suportat cheltuieli ocazionate de nefericitul eveniment. Încasarea lui se face de către: soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul sau persoana care dovedeşte că a suportat cheltuielile de înmormântare, în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, sau de asigurat sau pensionar, în cazul decesului unui membru al familiei. Pentru anul 2010, cuantumul ajutorului de deces este de 1.836 lei, în cazul decesului pensionarului, iar, în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, ajutorul este de 918 lei. Noua valoare a ajutorului de deces este valabilă începând cu data de 30 ianuarie 2010, data intrării în vigoare a Legii nr. 12/2010 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2010.

Actele necesare pentru ridicarea ajutorului de înmormântare
Beneficiarii ajutorului pentru deces trebuie să prezinte următoarele acte pentru solicitarea bonificaţiei: cerere tip pentru persoanele asigurate cu contract sau declaraţie de asigurare sau cerere pentru plata ajutorului de deces pentru pensionari; certificat de deces în original şi copie; actul de identitate al solicitantului în original şi copie; acte de stare civilă ale solicitantului din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul sau, după caz, actul care atestă calitatea de moştenitor, tutore sau curator - original şi copie; actul din care să rezulte că s-au suportat cheltuieli ocazionate de deces. Acest tip de ajutor este suportat integral din bugetul asigurărilor sociale de stat, cuantumul ajutorului în cazul decesului unui membru al familiei fiind jumătate din valoarea ajutorului cuvenit unui asigurat sau pensionar. Ajutorul de deces se achită de către: angajator, în cazul decesului asiguratului salariat, respectiv al unui membru al familiei acestuia, sau de către gestionarul bugetului asigurărilor pentru şomaj, în cazul decesului şomerului sau al unui membru al familiei sale.
orice cetatean care a decedat "are dreptul" la un ajutor de inmormantare de la primarie de unde apartine.cu certificatul de deces.
hmmmm .......pai eu am fost atat la CAS cat si la Primarie toti au spus ca nu putem beneficia de nimic deoarece la data decesului dansul nu era angajat sau pensionar, la primarie m-am izbit de idiferenta mi-au dat direct replica "da de unde bani".Dupa 34 de ani vechime , ani in care statul a stiut sa mulga cum a putut mai bine luna de luna din bani munciti cu greu te trezesti in situatia in care realizezi ca de fapt statul s-a folosit de bani tai si tu n-ai mai apucat sa beneficiezi de nimic. Probabil la asta se vrea sa se ajunga sa nu mai apuce nimeni pensionarea....
IN BAZA CAREI LEGI SE ACORDA AJUTORUL DE INMORMANTARE DE LA PRIMARIE, POATE DACA MA DUC CU LEGEA IN FATA REZOLV CEVA.....?!

Alte discuții în legătură

Ajutor de deces Stefan Ciprian Stefan Ciprian Buna am si eu o intrebare. Tatal meu a decedat acum 2 saptamani la 49 de ani dar nu a mai lucrat de 3 ani si pe cartea de munca are peste 15 ani, am dreptul la ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare kyky_micky kyky_micky Buna ziua, As vrea sa-mi spuneti ce ajutoare primesc in urma decesului sotului meu (si unde trebuie sa ma adresez - locuiesc in sectorul 6). Sotul meu a ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare silviuro silviuro Poate beneficia un pensionar MApN de ajutor de inmormantare? Cre sunt documentele necesare pentru obtinerea acestuia? Unde se depun? De unde se incaseaza ... (vezi toată discuția)