avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 855 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Retinere CASS la pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Retinere CASS la pensie

la o pensie de invaliditate de 838 ron si certificat incadrare handicap accentuat valabil se retine CASS?

Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 19:10, 17 Ianuarie 2014
CASS se retine, scutire exista doar la impozit si taxe.

Legea nr.448/2006:
Art. 26
Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiaza de urmatoarele facilitati fiscale:
a) scutire de impozit pe veniturile din salarii si indemnizatii de natura salariala;
b) scutire de la plata impozitului pe cladire si teren;
c) scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu atas si mototriciclurilor, adaptate handicapului;
d) scutire de la plata taxei pentru eliberarea autorizatiei de functionare pentru activitati economice si viza anuala a acestora;
e) scutire de la plata taxei hoteliere.

Codul fiscal:
ART. 296^9 Baza de calcul al contribuţiilor sociale datorate de persoanele prevăzute la art. 296^3 lit. d) şi de cele care primesc indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale
(1) Pentru persoanele cu venituri din pensii care depășesc 740 lei, prevăzute la art. 296^3 lit. d), baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate o reprezintă numai partea de venit care depăşeşte nivelul de 740 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit la un pensionar cu handicap (cu certificat de handicapat) paiudaniela paiudaniela UN pensionar care are pensie si ulterior a devenit handicapat ( cu certificat de handicap) este scutit de plata impozitului si CAS-ului din pensia de ... (vezi toată discuția)
Pensionar gradul 2 accentuat stanciulaurentiu91 stanciulaurentiu91 as dori sa stiu daca eu cu gradul 2 accentuat,sunt infirm nu am un picior din accident circulatie nu din vina mea as dori sa stiu daca de la 1 februarie 2015 ... (vezi toată discuția)
Infiintare firma sau asoc.familiala mihailaion mihailaion Ce facilitati legale are o persoana cu grad handicap 1 grav, la infiintarea unei firme sau AF si dupa aceea in timpul functionarii? (vezi toată discuția)