avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... interogarea partilor
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

interogarea partilor

in cazul caii de atac (apel) a unei hotarari de divort, se admite interogatoriul partilor sau doar proba testimoniala cu martori?
ce alte probe pot fi admise in aceasta situatie?
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Aprilie 2009
ralu_2008, utilizator
Se poate orice, mai ales daca nu stim nimic despre dosar.
In primul rand, ar trebui sa solicitati sprijinul unui avocat intrucat, chiar daca veti incerca sa faceti tot singur, nu cred ca veti reusi sa faceti probatiunea necesara.
Interogatoriul nu poate fi admis pentru dovedirea motivelor de divort asa ca trebuie sa stabilim daca prin cererea de divort s-a cerut si partajul si daca sunt implicati si copii minori...interogatoriul devine admisibil pentru alte fapte personale care au legatura cu incredintarea minorului sau partaj.asa ca, repet discutam generalitati.

Am mai spus si repet, a proba un fapt echivaleaza cu a castiga sau a pierde un proces.Probele se vor incuviinta numai daca partea care le solicita arata instantei care este teza probatorie si convinge instanta ca respectivele probe sunt pertinente si utile si duc la dezlegarea pricinii.

succes
av. Ileana Schwarz
ralu_2008 a scris:

in cazul caii de atac (apel) a unei hotarari de divort, se admite interogatoriul partilor sau doar proba testimoniala cu martori?
ce alte probe pot fi admise in aceasta situatie?


Puteti cere toate probele din prima instanta si probe noi.
Instanta poate incuvinta sau respinge probele noi.
Chiar si interogatoriul sau martori.

avocat Claudiu Lascoschi
ralu_2008 a scris:

in cazul caii de atac (apel) a unei hotarari de divort, se admite interogatoriul partilor sau doar proba testimoniala cu martori?
ce alte probe pot fi admise in aceasta situatie?


Potrivit art. 1170 c.civ. dovada se face prin înscrisuri, prin martori, prin prezumţii, uneori prin mărturia uneia dintre părţi.
Art. 612 alin. 6 c.proc.civ. prevede faptul că interogatoriul nu este admis pentru dovedirea motivelor de divorţ. Totuşi acest mijloc de dovadă va putea fi folosit însă numai pentru combaterea motivelor de divorţ sau în legătură cu alte cereri accesorii procesului de divorţ .

În dreptul comun legea nu îngăduie audierea ca martori a rudelor sau afinilor până la gradul al III-lea inclusiv (art. 189 c.proc.civ). Dimpotrivă, în procesele de divorţ rudelor şi afinii până la gradul al III-lea inclusiv pot fi audiaţi ca martori cu excepţia descendenţilor (art. 190 c.proc.civ.).
Art. 295 c.proc.civ. dispune că instanţa de apel va putea încuviinţa refacerea sau completarea probelor administrate la prima instanţă, precum şi administrarea altor probe , dacă le consideră necesare pentru soluţionarea cauzei.
Rezultă, în primul rând că pot fi administrate probele de la prima instanţă şi în al doilea rând că în apel sunt admisibile orice fel de probe noi, cu condiţia înscrisă în art. 292 c.proc.civ. ca aceste probe să fie propuse de părţi prin cererea de apel sau întâmpinare ori cel mai târziu la prima zi de înfăţişare.
in apel se pot propune probele din prima instanta.
Pot fi admise toate probele admise de lege in aceasta cauza, daca instanta le considera pertinente, concludente si utile solutionarii cauzei.
Astfel, poate fi admisa proba cu inscrisuri noi in apel, cu martori noi in apel care cunosc alte imprejurari decat cele reliefate de martorii audiati in prima instanta, si care conduc la o alta stare de fapt, nu poate fi admisa proba cu interogatoriul partilor in ceea ce priveste dovedirea motivelor de divort. Si, cam atat! ;)

Alte discuții în legătură

Interogatoriul in materie de divort Ancuta C. Ancuta C. Am o dilema. Mi s-a cerut sa fac o actiune de introducere a divortului drept tema. Trebuie sa pregatesc printre altele si interogatorii, ale paratului si ... (vezi toată discuția)
Divort Iordache Aurelian Iordache Aurelian Se pot folosi ca probe in procesul de divort,inregistrarile efectuate cu telefonul mobil,al convorbirilor dintre reclamanta si parat,daca din acestea reies ... (vezi toată discuția)
Divort - probe si motive, martori RuxandraD RuxandraD Salutare! Am depus o cerere de divort anul acesta in mai, dupa o relatie de 9 ani. Au trecut deja doua termene, urmeaza al treilea. Din cauza ca el nu s-a ... (vezi toată discuția)