avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Rãmânerea definitivã a deciziilor penale la ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Rãmânerea definitivã a deciziilor penale la intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedurã penalã

Buna ziua,

Respectos va rog sa-mi raspundeti la 2 intrebari.
Sunt implicata intr-un proces penal la Curtea de Apel Craiova iar pe data de 27 Ianuarie 2014 mi se va comunica decizia
Tin sa precizez ca dosarul a fost si la ICCJ care a casat decizia Curti si a intors dosarul pentru rejudecare la Curtea de Apel (la Tribunal am primit o pedepsa
de 1 an cu suspendare iar la Curtea de Apel 2 ani cu executare)

1.Doresc sa stiu daca mai exista cale de atac la ICCJ sau daca decizia este definitiva si irevocabila?

2.Faptele de care sun acuzata sunt savarsite in anul 2005 si se vor presrie conform noului Cod Penal (fals informatic 1-5 ani) dar tinand cont
ca instanta se poate pronunta cu 3 zile inaintea de 1 februarie 2014 ce pot sa fac?

Va adresez aceste intrebari pentru ca cei doi avocati pe care i-am angajat si platit nu au putut sa-mi dea un raspuns clar.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: anapopescu1 , utilizator 21:39, 21 Ianuarie 2014
LEGE Nr. 255 din 19 iulie 2013 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

ART. 10
(1) Apelurile aflate în curs de judecată la data intrării în vigoare a Codului de procedură penală se soluţionează de către aceeaşi instanţă, potrivit dispoziţiilor din legea nouă privitoare la apel.
(2) Recursurile aflate în curs de judecată la data intrării în vigoare a Codului de procedură penală, declarate împotriva hotărârilor pentru care legea veche nu prevede calea de atac a apelului, se soluţionează de către aceeaşi instanţă, conform dispoziţiilor din legea nouă privitoare la apel.
(3) Deciziile pronunţate în apelurile soluţionate potrivit alin. (1) şi (2) sunt definitive, în condiţiile art. 552 alin. (1) din Codul de procedură penală.
(4) Recursurile în curs de judecată la data intrării în vigoare a Codului de procedură penală, declarate împotriva sentinţelor prin care s-a restituit cauza procurorului, se soluţionează conform dispoziţiilor din legea nouă privitoare la contestaţie de către judecătorul de cameră preliminară de la instanţa ierarhic superioară celei căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în fond ori, după caz, de către completul competent de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
ART. 11
(1) Deciziile pronunţate în apel înainte de intrarea în vigoare a Codului de procedură penală cu privire la care termenul de declarare a căii ordinare de atac prevăzute de legea anterioară nu expirase la data intrării în vigoare a legii noi sunt supuse recursului în casaţie.
(2) În cazurile prevăzute la alin. (1), termenul de 30 de zile de declarare a recursului în casaţie curge după cum urmează:
a) de la data intrării în vigoare a Codului de procedură penală, pentru procuror şi pentru părţile cu privire la care legea anterioară nu prevedea obligaţia comunicării deciziei de apel, precum şi pentru părţile cărora decizia le-a fost comunicată anterior intrării în vigoare a Codului de procedură penală;
b) de la data comunicării, pentru părţile cărora decizia le-a fost comunicată după data intrării în vigoare a Codului de procedură penală.
(3) Cererile de recurs împotriva deciziilor prevăzute la alin. (1), depuse anterior intrării în vigoare a legii noi, se vor considera cereri de recurs în casaţie.
(4) Soluţionarea recursului în casaţie este supusă dispoziţiilor Codului de procedură penală.
(5) Deciziile prevăzute la alin. (1) devin definitive la data intrării în vigoare a Codului de procedură penală.

Parerea mea este ca va deveni definitiva la data intrarii in vigoare a c.p.p
poate reusiti sa schimbati termenul.
poate ca vreti sa va schimbati avocatul sau.........gasiti motive.
ar fi loc de eludare ......dar legala.
cred ca se poate dar mai intrebati.
Buna seara,nVa multumesc pentru raspuns.nIn situatia in care sentinta curti de apel va deveni definitiva, voi mai putea ataca nsentina cu re la ICCJ?nn
Buna seara,Va multumesc pentru raspuns.In situatia in care sentinta curti de apel va deveni definitiva, voi mai putea ataca sentina cu recurs la ICCJ?

Conform NCPP, recursul devine cale extraordinara de atac, exercitată doar în cazuri excepţionale, numai pe motive de nelegalitate.
Cazurile în care se poate exercita recursul în casaţie vizează exclusiv legalitatea hotărârii şi nu chestiuni de fapt. Acestea pot constitui temei al casării hotărârii doar dacă nu au fost invocate pe calea apelului sau în cursul judecării apelului ori dacă, deşi au fost invocate, au fost respinse sau instanţa a omis să se pronunţe asupra lor.
ART. 438 NCPP
Cazurile în care se poate face recurs în casaţie
(1) Hotărârile sunt supuse casării în următoarele cazuri:
1. în cursul judecăţii nu au fost respectate dispoziţiile privind competenţa după materie sau după calitatea persoanei;
2. hotărârea a fost pronunţată de alt complet decât cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului;
3. instanţa nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate;
4. judecata a avut loc fără participarea procurorului sau a inculpatului, când aceasta era obligatorie, potrivit legii;
5. judecata a avut loc în lipsa avocatului, când asistenţa juridică a inculpatului era obligatorie, potrivit legii;
6. şedinţa de judecată nu a fost publică, în afară de cazurile când legea prevede altfel;
7. inculpatul a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală;
8. în mod greşit s-a dispus încetarea procesului penal;
9. hotărârea cuprinde motive contradictorii ori motive străine de natura cauzei sau există o contradicţie între considerentele şi dispozitivul hotărârii;
10. instanţa nu a procedat la audierea inculpatului prezent, dacă audierea era legal posibilă;
11. nu s-a constatat graţierea sau în mod greşit s-a constatat că pedeapsa aplicată inculpatului a fost graţiată;
12. s-au aplicat pedepse în alte limite decât cele prevăzute de lege;
13. instanţa şi-a întemeiat hotărârea pe probe pentru care a fost aplicată sancţiunea excluderii sau în mod greşit s-a aplicat sancţiunea excluderii cu privire la probe legal administrate;
14. instanţa nu s-a pronunţat asupra unuia sau mai multor motive de apel.
(2) Cazurile prevăzute la alin. (1) pot constitui temei al casării hotărârii doar dacă nu au fost invocate pe calea apelului sau în cursul judecării apelului ori dacă, deşi au fost invocate, au fost respinse sau instanţa a omis să se pronunţe asupra lor.
(3) În cazul în care cererea de recurs în casaţie a fost respinsă, partea sau procurorul care a declarat recursul în casaţie nu mai poate formula o nouă cerere împotriva aceleiaşi hotărâri, indiferent de motivul invocat.

Alte discuții în legătură

Cai de atac - penal trafic de droguri cori1 cori1 Se mai poate face apel la Inalta Curte de Casatie si Justitie la un proces care a primit o solutie nefavorabila la Curtea de Apel? Sau totul se termina la ... (vezi toată discuția)
Raspuns csm Rami2016 Rami2016 Buna ziua, a-si dori sa va adresez o intrebare si anume: In urma unei hotariri judecatoresti nefavorabile am trimis niste documente care infirma motivul ... (vezi toată discuția)
Intrebare recurs kyliejenner kyliejenner Daca a fost admis apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie impotriva unei sentinte penale a Tribunalului pe care o ... (vezi toată discuția)