avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Intrebare recurs
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Intrebare recurs

Daca a fost admis apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie impotriva unei sentinte penale a Tribunalului pe care o desfiinţează în parte, în latură penală, şi în rejudecare , se poate face recurs mentionez, sentinta este definitiva . Daca se poate face recurs , trebuie asteptata motivarea ? Multumes anticipat !
Da.
De principiu, daca hotararea data in apel, se pronunta cu recurs, atunci se poate face recurs.

Trebuie sa stiti ca toate hotararile date in apel sunt definitive. In penal.

Recursul se poate face numai dupa ce se motiveaza hotararea data in apel si numai daca se incadreaza in cel putin una din conditiile enumerate in art.438 cod procedura penala.

In caz contrar, acesta este inadmisibil.

Recursul în casaţie

Art. 438

Cazurile în care se poate face recurs în casaţie

(1) Hotărârile sunt supuse casării în următoarele cazuri:

1. în cursul judecăţii nu au fost respectate dispoziţiile privind competenţa după materie sau după calitatea persoanei, atunci când judecata a fost efectuată de o instanţă inferioară celei legal competente;

2. abrogat;

3. abrogat;

4. abrogat;

5. abrogat;

6. abrogat;

7. inculpatul a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală;

8. în mod greşit s-a dispus încetarea procesului penal;

9. abrogat;

10. abrogat;

11. nu s-a constatat graţierea sau în mod greşit s-a constatat că pedeapsa aplicată inculpatului a fost graţiată;

12. s-au aplicat pedepse în alte limite decât cele prevăzute de lege;

13. abrogat;

14. abrogat;

(2) Cazurile prevăzute la alin. (1) pot constitui temei al casării hotărârii doar dacă nu au fost invocate pe calea apelului sau în cursul judecării apelului ori dacă, deşi au fost invocate, au fost respinse sau instanţa a omis să se pronunţe asupra lor.

(3) În cazul în care cererea de recurs în casaţie a fost respinsă, partea sau procurorul care a declarat recursul în casaţie nu mai poate formula o nouă cerere împotriva aceleiaşi hotărâri, indiferent de motivul invocat.


Detalii: [ link extern ]

Dacă nu va încadrați strict pe motivele de recurs nu rezolvați nimic.
În recurs nu se mai apreciază vinovația sau nevinovăția persoanei și nici cuantumul pedepsei individualizate.
Recursul în casaţie poate fi introdus de către părţi sau procuror în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei instanţei de apel.
Cerere de recurs în casaţie se poate formula numai prin intermediul unui avocat care poate pune concluzii în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs - conditii promovare catinf catinf Buna ziua. Este vorba de un proces penal (delapidare) aflat in apel la Curtea de Apel (Craiova), in care inculpatul a fost condamnat in faza de fond. Dupa ... (vezi toată discuția)
Cai de atac - penal trafic de droguri cori1 cori1 Se mai poate face apel la Inalta Curte de Casatie si Justitie la un proces care a primit o solutie nefavorabila la Curtea de Apel? Sau totul se termina la ... (vezi toată discuția)
Recurs in casatie- reducere pedeapsa? mny mny Buna seara.recursul extraordinar adica ultima cale de atac asupra unei decizii are vreun rost? Exista vreo sansa la scaderea pedepsei? cum poate fi acuzat ... (vezi toată discuția)