avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Despre pedeapsa cu zile amenda
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Despre pedeapsa cu zile amenda

buna seara,am o rugaminte adresata celor care sunt in domeniul penal si anume:
Va rog sa analizati urmatoarea speta si sa ma ajutati cu orice sfat si parere asupra acesteia.
Exista o condamnare definitiva cu doi ani pedeapsa cu executare pe art.9,lit.b din L.241/2005 privind evaziunea fiscala cu un prejudiciu de 150.216 lei-adica 38.000 eur.Prejudiciul nu a fost acoperit din lipsa totala de venituri la data judecarii procesului.Astazi ,dupa intrarea NCPP in vigoare s-a inaintat o cerere de modificare a executarii pedepsei in zile amenda avand in vedere faptul ca legea evaziunii actualizata din 2013, prevede ca daca prejudiciul nu este mai mare de 50.000 de euro si va fi achitat pe parcursul cercetarii judecatoresti ,pedeapsa este amenda insa aceasta prevedere era in vigoare si la data judecarii cauzei care a fost solutionata la 16.09.2013.Nu s-a tinut cont de aceasta pentru ca nu s-a putut acoperi prejudiciul in lipsa veniturilor dar nici nu s-a recunoscut fapta.
Prin urmare la acest moment prin analizarea noii cereri , tinind cont de faptul ca este vorba de prima abatere,nu este cazier,s-a executat cinci luni din pedeapsa iar detinutul doreste achitarea prejudiciului, dupa eliberare, si a pedepsei ramase prin zile amenda mizand pe faptul ca noul cod penal permite acest lucru ca noutate in stabilirea modalitatii de pedepsire a infractorului,instanta va putea admite cererea formulata? Are temei de drept si care ar putea fi acesta?Nu cumva din start cererea este inadmisibila ?
Am inaintat o astfel de cerere la instanta ,la cererea celui in cauza ,insa o consider o cerere sociala pentru ca am apreciat ca STATUL ar avea de castigat prin faptul ca detinutul odata eliberat ,avand un statut social destul de bun,va realiza venituri si va plati prejudiciul de teama de anu se mai intoarce in pentenciar si apoi suma stabilta in amenda pentru zilele ramase neexecutate va fi un venit la bugetul statului si nu in ultimul rand statul nu va mai cheltui cu detinutul inca 9 luni cat mai are de executat di pedeapsa.
As aprecia daca cei care veniti cu pareri sau cu idei le veti argumenta in drept.
Va multumesc si va doresc multa sanatate si spor in toate.

Alte discuții în legătură

Ce este evaziunea fiscala? rodica_post rodica_post [b]Ce este evaziunea fiscala? [/b][u] Evaziunea fiscala reprezinta sustragerea prin orice mijloace, în întregime sau în parte, de la plata impozitelor, ... (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala ase123 ase123 In cazul unei evaziuni fiscale in valoare de aproximativ 30000 ron,ce urmari penale sunt? (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala - plata integrala prejudiciu, renuntare la urmarirea penala alexandu823 alexandu823 Buna seara, Se poate dispune renuntarea la urmarirea penala sau netrimiterea in judecata pentru o fapta de evaziune fiscala cu prejudiciu de 17 000 Ron, ... (vezi toată discuția)