avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Imputernicire pentru bunici pentru incredintarea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Imputernicire pentru bunici pentru incredintarea minorului

Buna seara,

Am custodie definitiva si irevocabila,copilul are 8ani,am plecat in alta tara sa muncesc lasand-ul in grija parintilor mei iar tatal lui imi face probleme si ma ameninta ca ma decade din drepturi prin Protectia Copilului.Mentionez ca acesta il viziteaza o singura data pe an si il suna o data la 2 luni si locuieste/ munceste in alta tara.
Am aflat dupa ce am plecat ca trebuia sa anunt autoritatea tutelara ca las minorul in grija parintilor.
Intrebarea mea este:
Daca ma intorc in tara si fac o procura mamei mele de incredintare temporara fostul meu sot mai poate face cv?Si dupa ce fac procura si anunt autoritatea tutelara trebuie sa raman acele 40 zile sa astept decizia lor?

Va multumesc!
Nu puteti face procura. Mergeti la Autoritatea tutelara si vedeti ce va spun ei. Minorul nu poate fi lasat in grija bunicilor in baza unei procuri.
Nu aveti posibilitatea sa luati copilul cu dvs ?

Protectia copilului cu parinti plecati la munca in strainatate

Art. 97^1
(1) Parintele care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul, care urmeaza sa plece la munca in strainatate, are obligatia de a notifica aceasta intentie serviciului public de asistenta sociala de la domiciliu, cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara.
(2) Notificarea va contine, in mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupa de intretinerea copilului pe perioada absentei parintilor sau tutorelui, dupa caz.
(3) Confirmarea persoanei in intretinerea careia va ramane copilul se efectueaza de catre instanta de tutela, in conformitate cu prevederile prezentei legi.
(4) Dispozitiile prezentului articol sunt aplicabile si tutorelui, precum si in cazul in care ambii parinti urmeaza sa plece la munca intr-un alt stat.

Art. 97^2
(1) Persoana desemnata conform art. 97^1 alin. (2) trebuie sa faca parte din familia extinsa, sa aiba minimum 18 ani si sa indeplineasca conditiile materiale si garantiile morale necesare cresterii si ingrijirii unui copil.
(2) Serviciile publice de asistenta sociala organizate la nivelul municipiilor, oraselor, comunelor asigura persoanelor desemnate consiliere si informare cu privire la raspunderea pentru cresterea si asigurarea dezvoltarii copilului pe o perioada de 6 luni.
(3) Instanta va dispune delegarea temporara a autoritatii parintesti cu privire la persoana copilului, pe durata lipsei parintilor, dar nu mai mult de un an, catre persoana desemnata potrivit art. 97^1 alin. (3).
(4) Acordul persoanei careia urmeaza sa-i fie delegata autoritatea parinteasca se exprima de catre aceasta personal, in fata instantei.
(5) La cerere se ataseaza acte din care sa rezulte indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1).
(6) Cererea se solutioneaza in procedura necontencioasa, potrivit Codului de procedura civila. Solutionarea cererii de delegare a drepturilor si indatoririlor parintesti se face in termen de 3 zile de la depunerea acesteia.
(7) Hotararea va cuprinde mentionarea expresa a drepturilor si indatoririlor care se deleaga si perioada pentru care are loc delegarea.
(8) Pentru situatia prevazuta la alin. (2), dupa ce instanta hotaraste delegarea drepturilor parintesti, persoana in sarcina careia cad ingrijirea si cresterea copilului trebuie sa urmeze, obligatoriu, un program de consiliere, pentru a preveni situatii de conflict, neadaptare sau neglijenta in relatia cu minorul.
(9) Instanta de judecata va comunica o copie a hotararii de delegare primarului de la domiciliul parintilor sau tutorelui, precum si primarului de la domiciliul persoanei careia i se acorda delegarea autoritatii parintesti.


Asta e regula acum. Pe de alta parte, dvs nu ati abandonat copilul, l-ati lasat in siguranta cu bunicii catre probabil s-au ocupat de el si pana acum.. de decazut din drepturi nu va decade nimeni si chiar daca ar fi vb de asta, nu inseamna ca i se dau lui drepturi mai multe sau ca l-ar lua acolo unde e el. S-ar da in plasament la bunici.
Instanta nu l-ar lua pe copil dintr-un mediu familiar in care e bine adaptat sa-l arunce peste granita unde nu-l cunoaste bine nici pe tata, limba, mediul etc.
In caz ca s-ar ajunge la judecata pt schimbarea domiciliului, ar fi si copilul intrebat chair daca are 8 ani.. asa ca nu trebuie sa va stresati prea tare.
Tineti legatura strans cu copilul prin intermediul mijloacelor de comunicare si asta e.
Pot si parintii dvs sa anunte pe cei de la DGASPC sa stie despre ce e vb, poate vor monitoriza copilul o vreme.
Buna ziua,

Va multumesc mult pentru raspuns.Mi-a fost de mare ajutor.

Sanatate si succes in toate!
Ultima modificare: Duminică, 9 Februarie 2014
Medeea3585, utilizator
Buna ziua si eu am copilul lasat an grija bunici dar am nevoie de o procura pentru a trimite acasa cum pot face ieu am facut niste acte pentru a anscrie copilul la scoala speciale doar Ca' ieu nu sunt acasa iar la mama iau cerut o procura va rog smi spuneti cum pot face va rog

I
ionela8926 a scris:

Buna ziua si eu am copilul lasat an grija bunici dar am nevoie de o procura pentru a trimite acasa cum pot face ieu am facut niste acte pentru a anscrie copilul la scoala speciale doar Ca' ieu nu sunt acasa iar la mama iau cerut o procura va rog smi spuneti cum pot face va rog

Alte discuții în legătură

Mama poate parasi tara si lasa copilul cu bunicii in contextul in care tatal are custodie comuna dar domiciliul este stabilit la mama ? ciorba ciorba Sotia mea si cu mine suntem divortati si avem o fetita de 3 ani.In urma procesului avem custodie comuna si domiciliul minorei este la sotie, divortul s-a ... (vezi toată discuția)
Situatie copil minor lasat in grija bunicilor anamariaholban anamariaholban Buna ziua, Fiti amabili, in urma divortului pe cale amiabila, copilul a ramas in grija mamei. in cazul in care aceasta pleaca cu contract de munca in ... (vezi toată discuția)
Plecarea parintilor la munca in strainatate carmenspata carmenspata Buna ziua.eu si sotul meu avem impreuna doi copii,unul de 15 ani si fata de 10ani.si vrem sa plecam in Italia trei luni la lucru.dar copii sa-i lasam unei ... (vezi toată discuția)