avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

buna,

Mai pot sa deschid proces pentru partaj , a unui imobil care a fost bun comun, a fost vandut cu 1 luna inainte de divort,si banii fiind in locuinta din care urma sa plecam, au fost luati toti de sotie, cu si la indemnul mamei mele, pe care ea o chemase , pentru o eventuala conciliere.
nu am deschis pana acum acest proces, datorita unei intelegeri ,prin care acesti bani sa ramana drept pensie alimentara pentru minori,si eu sa nu cer incredintarea copiilor, ea urmand sa plece in strainatate.
aceasta intelegere nu a fost stipulata nicaieri, crezand in ea pentru ca a lasat copii in cresterea mea, chiar daca legal trebuia sa locuiasca cu aceasta. dupa pronuntare si dpa trecerea perioadei in care as fi putut face recurs, a luat copiii. iar dupa 2 ani a facut plangere la politie ca nu am platit pensie alimentara, etc...

multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 12:17, 19 Aprilie 2009
Cred ca ar trebui sa consultati verbal un avocat intrucat situatia poate fi incurcata.
E posibil sa fie vorba de un furt intre soti.Asa pare cel putin.
Puteti deschide si partaj dar trebuie sa va grabiti.
Poate ca ar trebui facuta si o plangere la politie.
Trebuie decis de avocatul dvs dupa ce purtati o discutie lunga.

avocat Claudiu Lascoschi
Daca intelegerea referitoare la banii obtinuti pe imobil nu a fost facuta in fata instantei,atunci nu are valoare de pensie alimentara anticipata!!!!Deschideti urgent proces de partaj!Faceti plangere la politie pentru furt intre soti(plangerea va constitui proba in instanta)! Referitor la incredintarea minorilor spre crestere si educare se pare ca instanta a decis in defavoarea dv.Puteti cere reincredintarea minorilor in fata instantei,pe considerentele stipulate de dv. dar trebuie sa aveti argumente solide prin care sa demonstrati instantei ca primeaza binele copiilor sa fie incredintati tatalui!Aveti nevoie de martori credibili care sa sustina faptul ca fosta sotie a lasat o perioada...cate luni????...copiii la dumneavoastra si care sa sustina relatiile bune intre dv si copiii,intentia de fi alaturi de ei in permanenta,sa scoata in evidenta latura negativa a fostei sotii in relatiile ei cu minorii!!!Aveti nevoie de inscrisuri care sa demonstreze cele afirmate, de exemplu:declaratie de la presedintele asociatiei de propietari care sa sustina faptul ca o perioada copiii au locuit cu dv.,copie dupa actul de vanzare cumparare a imobilului in cauza,fotografii facute impreuna cu copiii in aceea perioada din care sa rezulte starea de bine,bucurie a copiilor,si altele la cererea instantei(ancheta sociala favorabila) In concluzie aveti nevoie de un avocat si de multa rabdare!!!!!
Eu va recomand consultarea unui avocat, in cadrul unei consultatii juridice caruia sa-i expuneti pe larg, in detaliu, intreaga speta.
Nu stiu daca va mai avea succes o plangere de furt intre soti dupa cel putin 2 ani de la divort, si dupa cel putin 2 ani si o luna de la savarsirea faptei...dar poate constitui o proba in procesul de partaj bunuri comune.
Daca sotii au avut doar acel apartament in comun pe care l-au vandut in timpul casatoriei, actiunea de partaj bunuri comune va fi respinsa pentru lipsa de obiect. Nu mai este nimic de partajat, deoarece la data desfacerii casatoriei, sotii nu mai aveau bunuri comune. Partajul este posibil numai atunci cand fostii soti sunt coproprietari in cote ideale asupra unui bun mobil sau imobil. Daca, la data desfacerii casatoriei, singurul bun comun, in speta - imobilul - era deja vandut, ei nu mai aveau calitatea de coproprietari, astfel ca o actiune de partaj nu mai este posibila.
In aceasta situatie, eventual poate fi pornita o actiune in pretentii care se prescrie in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului, respectiv de la data vanzarii si incasarii banilor de pe apartamentul sotilor vandut de acestia, in timpul casatoriei. ;)
Avand in vedere ca partajul nu a fost facut, se considera bun comun al sotilor ,suma de bani rezultata din vanzarea imobilului la care se adauga si alte bunuri mobile sau imobile!!!!Jurisprudenta in aceasta speta ne arata ca ,intelegerea facuta cu rea credinta de catre unul dintre soti in timpul casatoriei cu efecte dupa divort,este nula.Cu siguranta are nevoie de un avocat bun!!!
Banii rezultati din vanzarea bunului imobil cu o luna inainte de pronuntarea divortului pot intra in masa bunurilor comune numai daca se poate si dovedi faptul ca banii nu au fost impartiti intre cei doi soti, la acel moment.
Una este sa fie impartiti, sa fie lasati in casa de sot/sotie si sa fie luati toti de unul din soti (furt intre soti) si alta este ca suma obtinuta sa nu fi fost impartita (TREBUIE DOVEDIT!) intre soti si folosita doar de unul dintre soti. In primul caz nu mai poate fi vorba despre un partaj, pentru ca partile au impartit in natura ceea ce li se cuvenea, iar in al doilea caz, se poate partaja ceea ce nu a fost impartit. Avand in vedere specificul spetei, daca nu sunt probe va fi greu de dovedit ca banii nu au fost impartiti intre sotii care erau in faza de divort, care s-a pronuntat dupa o luna...;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj cu minori Bacalu Adriana Bacalu Adriana sunt divortata de sotul meu din luna octombrie si nu m-am prezentat la infatisari si nu mai pot sa fac recurs. El ma trecut la abandon familial, si ce ar ... (vezi toată discuția)
Succesiune;pensie alimentara ContSters7705 ContSters7705 -Care sunt drepturile succesorale ale copiilor (in cazul unui imobil) in situatia in care parintele natural a decedat ? Sotul ramas in viata, a avut un mariaj ... (vezi toată discuția)