avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cumul de contracte sau cumul de functii?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cumul de contracte sau cumul de functii?

e posibil ca o persoana sa fie angajata la un angajator cu 3 contracte de munca cu timp partial pe aceeasi functie (manager de proiect)? citind art.35 constat ca nu gasesc expresia "cumul de functii", doar in formularea veche a articolului.
Cel mai recent răspuns: cristina_b , utilizator 15:14, 11 Februarie 2014
Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
Fac exceptie de la prevederile acestea, situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

In doctrina (Al.Ticlea, Tratat de dreptul muncii editia 2011, pg. 43) s-a aratat ca , cel de-al doilea contract trebuie sa se refere la o alta "munca", la o alta activitate, nu la aceeasi care formeaza obiectul primului contract. In caz contrar vor fi eludate dispozitiile imperative ale Codului muncii care limiteaza durata timpului de munca: normal (art.112), maxima (art.114) sau partial (art. 103). Intre angajator si salariat nu se poate incheia un alt contract individual pentru aceeasi functie/ocupatie pentru a se eluda prevederile legale referitoare la timpul de munca si timpul de odihna.
Ultima modificare: Marți, 11 Februarie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
cu tot respectul domnule freeelis, dar discutia ati adus-o pe un articol abrogat si numa ajuta cu nimic. acest articol 35 a fost dupa cum bine stiti modificat prin legea 40/2011 si arata astfel:
Art. 35. [cumulul de functii]
(1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
parerile domnului ticlea sunt demne de luat in seama daca sunt luate de pe o lucrare recenta, dar la fel de bine m-ar interesa si parerile celor de aici, bineinteles cu conditia sa discutam pe articole in vigoare si nu abrogate.
pana acum pe mine nu m-au convins cei care sustin ca nu se poate ca cineva sa incheie 3 contracte de munca cu timp partial (2 ore/zi, 10 ore/saptamana,deci nu s-ar incalca niciun articol referitor la timpul de munca sau timpul de odihna) cu functia de manager pe 3 proiecte diferite.
1. Art.35 C.mun. nu a fost abrogat , ci doar modificat.

2. Nu am sustinut parerea dlui profesor, care este in vigoare chiar daca textul de lege nu se refera si la cumulul de functii. Vedeti Tratatele editate dupa republicarea Codului Muncii.

3. Ratiunea este aceeasi , incheierea mai multor c.i.m. inseamna cumul de functii .
Eu sunt de parere contrara cu cea a dlui proffesor, plecand de la principiul de drept , unde legea nu prevede interpretul nu distinge.
Astfel spus, incheierea a mai multor c.i.m.se poate face si pentru aceeasi functie.
da, aveti dreptate, modificat si nu abrogat.
sa inteleg ca acceptati si dumneavoastra ca e posibil ca o persoana sa fie angajata cu 3 CIM pe aceeasi functie dar pe proiecte diferite?
Aceasta este si opinia mea.

In ceea ce priveste opinia din doctrina, cred ca se referea la c.i.m. cu norma intreaga .

Alte discuții în legătură

Contract de munca cu timp partial mi_re_la68 mi_re_la68 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati intr-o chestiune. ITM Hd nu mi-a raspuns clar, parerilor lor sunt impartite. In cazul in care o persoana X este angajata de ... (vezi toată discuția)
Cumul de functii lt lt Buna ziua, Daca o persoana are un CIM incheiat pe perioada nedeterminata, cu o norma de timp de 8 ore, pentru o anumita functie, se poate face un act ... (vezi toată discuția)
Cumul de functii Milos Alexandru Milos Alexandru Buna ziua, Dupa lungi cautari si pareri pro si contra va solicit si dumneavoastra un punct de vedere asupra urmatorului aspect: 1. Ionescu - angajat in ... (vezi toată discuția)