avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incheiere Protocol cu sindicatul privind semnarea unui ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incheiere Protocol cu sindicatul privind semnarea unui CCM

Buna Ziua. As vrea sa stiu ce se intampla cu aplicarera CCM-ului in situatia in care mai multe societati au fuzionat si in urma fuziunii a fost infiintata o societate comerciala cu sediul la XX si mai multe sucursale in tara. Mentionez faptul ca fiecare dintre sucursale au cate un CCM.
INTREBARE: Care CCM ar trebui aplicat ? Trebuie incheiat un Protocol cu sindicatul in care sa fie stipulat, care CCm se aplica avand in vedere si prevederile Legii nr. 67/2006 referitoare la transferul de intreprindere? Va rog sa ma lamuriti ce masura ar trebui adoptata in vedere incheierii unui CCM aplicabil tuturor sucursalelor.
Cel mai recent răspuns: cristina69 , utilizator 14:13, 15 Februarie 2014
Raspunsul il gasiti in Legea nr.67/2006:
Art. 9

(1) Cesionarul are obligatia respectarii prevederilor contractului colectiv de munca aplicabil la data transferului, pana la data rezilierii sau expirarii acestuia.
(2) Prin acord intre cesionar si reprezentantii salariatilor, clauzele contractului colectiv de munca valabil in momentul efectuarii transferului pot fi renegociate, dar nu mai devreme de un an de la data transferului.
(3) In situatia in care, in urma transferului, intreprinderea, unitatea sau parti ale acestora nu isi pastreaza autonomia, iar contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul cesionarului este mai favorabil, salariatilor transferati li se va aplica contractul colectiv de munca mai favorabil.
CCM -ul aplicabil la sucursala X a expirat la finele anului trecut.... In situatia in care legea prevede ca ,clauzele ccm-ului pot fi renegociate , dar nu mai devreme de un an de la data transferului, ori in speta nu a trecut 1 an de la data transferului , ce poate face angajatorul ?
Cu acordul sindicatului poate sa incheie un Protocol sau Acord cu acesta in care sa fie clar stipulat care CCM se aplica?
Din Legea 67 reiese ca nu poate renegocia clauzele mai devreme de un an de la data transferului... Atunci care ar fi solutia ? Va rog sa ma lamuriti...
Daca a expirat ccm la sucursala X , atunci vor deveni aplicabile prevederile ccm aplicabil la nivel de cesionar.
Dar cesionarul nu are un CCM... adica nu stiu cum sa explic. Au CCM cele 8 sucursale care au fuzionat. Nicaieri nu este stipulat ca de la data transferului se aplica unul dintre aceste CCm-uri. Practic , la acest moment nu stim la care CCm ne raportam...Daca cesionarul avea un CCM, nu trebuia stipulat undeva acest lucru? In sfarsit, angajatorul sucursalei X ( cel cu CCm-ul expirat) doreste acum incheierea unui protocol cu sindicatul in care sa fie stipulate toate drepturile angajatilor din cele 8 sucursale, adice sa fie cumulate intr-un singur CCm Este posibil acest lucru?

Alte discuții în legătură

Negociere anuala ccm dupa transferul salariatilor cf legii 67/2006 titi6220 titi6220 premise 1. in urma cu un an salariatii si unitatea ca patrimoniu au fost preluati prin transfer conform legii 67/2006 2. intrucit cesionarul avea deja un CCM ... (vezi toată discuția)
Fuziune societati comerciale Eva_56 Eva_56 In cazul fuziunii unor societati comerciale salariatii isi pastreaza drepturile pina la negocierea unui nou CCM? (vezi toată discuția)
Transfer inteprindere zxz19 zxz19 Buna ziua Art. 9 din Legea nr.67/2006 prevede : (1) Cesionarul are obligatia respectarii prevederilor contractului colectiv de munca aplicabil la data ... (vezi toată discuția)