avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cand expira termenul de 48 ore pentru plata unei ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cand expira termenul de 48 ore pentru plata unei amenzi primita sambata?

Buna ziua,
Am primit o amenda auto pentru depasire viteza, undeva in alt judet, intr-o zi de sambata la ora 12:50.
Agentul de circulatie mi-a comunicat ca pot plati in termen de 2 zile lucratoare 1/2 din valoare, lucru ce apare si pe PV de constatare.
Am ajuns in localitatea de origine marti si am intrat pe site-ul Ghiseul.ro pentru a plati 1/2 din valoare amenda la ora 14:52. Surpriza pe care am avut-o a fost ca mesajul afisat la introducerea informatiilor aferente platii (serie PV, data) era : "Atentie, s-a depasit termenul limita si trebuie sa platiti amenda integral".
Am platit, normal, doar 1/2 din valoare si acum as vrea sa stiu daca e posibil sa am vreo problema cu asta si ce ar trebui sa fac daca mi se va solicita plata integrala.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 10:37, 22 Februarie 2014
oug195
Art.109. -
(5) Contravenientul, cu excepţia persoanei juridice, poate achita, în termen de cel mult 2 zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contravenţiei, jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege.
(6) Pentru amenzile contravenţionale în cuantum de până la 20 puncte-amendă, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege.

ART. 2.553 - Codul civil
Termenul stabilit pe zile
(1) Când termenul se stabileste pe zile, nu se ia în calcul prima si ultima zi a termenului.
(2) Termenul se va împlini la ora 24,00 a ultimei zile.
Atunci ar insemna ca site-ul Ghiseul.ro are o eroare dpv legal?
Termenul este de 2 zile lucratoare, nu 48 de ore, ziua in care ati primit amenda nu se pune.
Cei de la taxele locale, in cel mai rau caz, va vor cere sa platiti si cealalta jumatate.
In 48 de ore, adica luni, la ora corespunzatoare orei la care a fost emis PV de sanctionare...Doar daca termenul de 48 de ore se implinea intr-o zi nelucratoare el se prelungea in prima zi lucratoare pana la orele de inchidere a programului unitatii incasatoare...
@polloctav, termenul este de 2 zile lucratoare asa cum indicat si @i97ccp si nu 48 de ore.

Astfel ca amenda primita sambata ptr nerespectarea regulilor de circulatie prevazute in OUG195 se poate plati luni si marti.

oug195
Art.109. -
(5) Contravenientul, cu excepţia persoanei juridice, poate achita, în termen de cel mult 2 zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contravenţiei, jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege.

HG1391
Art. 180. – (1) În cazul în care constata încalcari ale normelor rutiere, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contraventiei, potrivit modelului prevazut în anexa nr.1A, care va cuprinde în mod obligatoriu: (...) posibilitatea achitarii, de catre persoana fizica, în termen de cel mult 2 zile lucratoare a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ ....

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Amenda rutiera Mihaela.31 Mihaela.31 Ieri, 2.noiembrie, ora 17 am primit o amenda pt viteza(prima) si nu stiu daca pot plati si luni la jumatate, 48 ore fiind sambata la ora 17. As vrea sa fiu ... (vezi toată discuția)
Plata amenda in 48 ore de la primirea comunicarii hotararii judecatoresti verax4me verax4me Am avut o amenda ( pt. viteza si lumini neaprinse) in valoare de 406 ron, deci 203 Ron in 48 ore. Am decis sa fac o contestatie la judecatorie , contestatie ... (vezi toată discuția)
Amenda circulatie wick71 wick71 Buna In martie 2012 am fost amendat pt nepurtarea centurii de siguranta: 3 puncte penalizare si 210 lei sau 70 lei in 48 de ore. Are vreun temei legal, ... (vezi toată discuția)