avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Instruirea la locul de munca si periodica a ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Instruirea la locul de munca si periodica a salariatilor cu contract individual de munca la domiciliu

Sunt destul de multe firme in ROmania (in special venite din Vest) care au adoptat Contractul Individual de Munca cu prestare la domiciliu si care nu stau neaparat la domiciliu, dar lucreaza ca reprezentanti, reprezentanti vanzari si/sau agenti vanzari in mai multe judete ale tarii. Acesti angajati se deplaseaza la clienti zilnic cu autoturismele proprii sau de firma, ori cu alte mijloace de transport in comun (autobuze, microbuze, trenuri, avioane etc...) si nu ajung la sediul firmei decat foarte rar (unii lunar, altii si doar de 2-3 ori pe an! Cum se poate realiza instruirea la locul de munca a acestor angajati, daca locul lor de munca se afla acasa?!?! Cum se poate realiza instruirea periodica a acestora (mai ales ca unii sofeaza si riscul e ridicat!!) in special a celor care ar trebui instruiti lunar? Este valabila instruirea cu ajutorul internetului? Prin Skype, messenger (yahoo), google+ etc? Ar trebui semnatura electronica? Unde se tine Fisa de Instruire Individuala? Aceste intrebari sunt vala bile si pentru Situatiile de urgenta! Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: SC GEEA RUGBY CLUB SRL , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:32, 20 Februarie 2014
Este un aspect care, dupa stiinta mea, nu are precizari exprese in legislatia ssm si cu atat mai putin in legislatia psi-SU. Nu am fost confruntat cu astfel de situatii pana in prezent, in activitatea mea de ssm si nici in perioada cat am efectuat expertize tehnice judiciare in specialitatea protectia muncii.
Pot avea pareri insa.
Indiferent de locul unde presteaza activitatea - acasa/ la domiciliu, intr-un birou/ pe tren/ in deplasarile cu masina, etc., lucratorul trebuie sa cunoasca riscurile la care este expus si in acest sens, angajatorul trebuie sa fie in posesia unei evaluari de risc.
Lucratorul va fi instruit la angajare - instruirea introductiv generala si la locul de munca - de catre lucratorul din cadrul firmei caruia ii raporteaza despre activitatea sa.
Pentru instruirea periodica, i se va pune la dispozitie, sub semnatura si data, un material cu riscurile la care este expus in desfasurarea activitatii si un set de instructiuni proprii ssm pentru activitatile desfasurate si riscurile identificate/ evaluate.
Se stabileste printr-un document scris, ca anual/ semestrial/ trimestrial, lucratorul se prezinta la sediul firmei unde va semna fisa individuala de instruire ssm si va da testul mentionat de lege.
Daca nu i se vireaza salariul prin card, atunci semnarea statului de plata poate fi o solutie pentru ca lucratorul sa vina la sediul frmei.
Periodic, dupa caz, i se vor pune lucratorului, la dispozitie, noi materiale de instruire in domeniu.
Fisa de instruire individuala se tine la cel caruia ii raporteaza despre activitatea desfasurata.
Este interesanta ideea de instruire prin internet, etc. Poate fi o solutie.
Multumesc! Problema este ca salariul se vireaza prin card, iar unii ajung poate anual la firma...ar trebui adaptata legea si la codul muncii, dar si la conditiile moderne oferite de tehnica... Daca nu va suparati, ati amintit ca ati lucrat ca expert judiciar...in probleme de securitatea muncii? Exista asa ceva? Si cum se poate ajunge in aceasta postura (daca nu deranjeaza intrebarea!).
Exista in nomenclatorul specializarilor expertizei tehnice judiciare aprobat prin Ordin MJ nr.199/ C/ 18.01.2010 la poz.85 Protectia muncii.
Este o specializare cu putini experti (in prezent 0) / specialisti (in prezent doar 7 activi), care au foarte mult de lucru, pe la toate tribunalele, judecatoriile si parchetele din tara. In cadrul acestei specializari se efectueaza expertize tehnice judiciare pentru accidente de munca (de multe ori, la 3-4 ani distanta de data producerii evenimentului) si conditii de munca/ grupe de munca (in majoritatea cazurilor in dosare comune cu zeci de reclamanti sau din partea sindicatului). Sunt unele dosare la care se lucreaza doar la unul 1-1,5 luni, multe ore pe zi.
Nu s-au organizat cursuri de catre MJ pentru a se atribui autorizari noi in aceasta specializare, de cca. 20 de ani. S-au facut doar cativa specialisti pe baza de interviu.
Varsta acestor specialisti tehnici judiciari, in prezent este de peste 60 de ani.
In aceste conditii, cand esti nominalizat in zeci de dosare, pe tot cuprinsul tarii si in plus primesti si amenzi judiciare pentru nedepunerea la termen a raportului de expertiza, va dati seama ca nu este decat o solutie - radierea la cere din lista MJ, in conditiile in care ai sesizat anterior, in scris, de mai multe ori la MJ, situatia in care te afli, datorita volumului imens de munca.
Pentru documentare puteti sa studiati OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind organizarea expertizei tehnice judiciare si extrajudiciare. Gasiti pe internet actul legislativ.
Multumesc mult! Chiar ma gandeam ca ar trebui ca si cei care lucreaza in acest domeniu ar trebui consultati in problemele specifice! Stiu ca cei de la CECCAR isi trimit expertii contabili sa se inregistreze la Ministerul Justitiei pentru obtinerea titlului de expert judiciar (ma rog cu examinare samd) dar nu stiam ca si in domeniul nostru sunt experti si mi se paraea normal ca Inspectia Muncii sa promoveze si sa sustina aceste functii cu implicatie in justitie! Cred ca din cei care sunt implicati in aceasta activitate s-ar putea implica in infiintarea unei asociatii care sa ne reprezinte interesele si nu sa faca numai cursuri sau alte chestii mai putin arzatoare!
Inspectia muncii nu are atributii in privinta expertizei tehnice judiciare si nu promoveaza astfel de activitati. Ministerul muncii poate autoriza experti tehnici extrajudiciari, care pe baza de interviu pot sa ajunga si experti tehnici judiciari.
A fost anul trecut o propunere de proiect pentru modificarea si completarea OG nr. 2/ 2000, postata de catre MJ pe site-ul propriu, in care se mentiona si infiintarea unei asociatii a expertilor/ specialistilor tehnici judicari. Datorita multelor observatii primite, proiectul a fost retras, urmand probabil sa apara o lege. Gasiti mai multe aspecte aici: www.avocatnet.ro/content/for...
In sectiunea expertize judiciare si extrajudiciare, de pe forum, veti gasi mai multe referiri/ discutii legate de acest aspect. Sunt moderator si pe aceasta sectiune si am deschis cateva discutii legate de acest subiect.
Nu este obligatoriu ca un contabil CECAR sa fie si expert tehnic judiciar in una din specialitatile legate de contabilitate.

Alte discuții în legătură

Interviu pentru acordarea calitatii de expert tehnic judiciar Ioan Ciobanu Ioan Ciobanu In luna iunie anul curent se va organiza o sesiune de interviuri pentru atribuirea calitatii de expert tehnic judiciar. In comunicatul Ministerului Justitiei ... (vezi toată discuția)
Pot sa solicit ca eu sa fiu expert consilier?? aidu aidu Trebuie ca neaparat expertii consilieri sa fie autorizati... sau pot fi orice personalitati din domeniu?? art 330 alin (5) C.pr.civ. La efectuarea ... (vezi toată discuția)
Expertiza tehnica judiciara - specializari de expertiza. marceltanasescu marceltanasescu un expert tehnic judiciar in domeniul constructii civile poate efectua o expertiza judiciara in domeniul drumuri si poduri? (vezi toată discuția)