avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amenda
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amenda

Amenda poate fi considerata paguba ? In acest sens , angajatorul se poate indrepta impotriva salariatului care a gresit ?
Cel mai recent răspuns: iuliangoga , utilizator 17:51, 19 Februarie 2014
Daca amenda s-a aplicat firmei si firma o plateste, apoi amenda se poate recupara de la cel din a carui cauza a fost aplicata amenda.
Desigur ca amenda se poate considera paguba.
Da, angajatorul se poate indrepta impotriva persoanei vinovate de aplicarea amenzii, temeiul acestei actiuni fiind raspunderea contractuala-contractul individual de munca incheiat intre angajator si salariat!
Art.253 C.mun. : (3) Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele.
Nu contravine art . 169 alin. (1) si (2) din Codul muncii ?
"Art. 169. - (1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. "
Ce sa contravina, textul de lege prezentat de dvs nu are nicio legatura directa cu ce ati intrebat in mesajul initial.

Alte discuții în legătură

Recuperare paguba angajator Diana_B Diana_B Buna ziua, In ce masura o amenda luata de catre un angajator poate fi recuperata de la angajatul din pricina caruia s-a luat acea amenda? Se pot intocmi ... (vezi toată discuția)
Raspundere salariat is_yka is_yka Cum trebuie sa procedez pentru a-i imputa salariatului amenda pe care societatea a primit-o, deoarece acesta nu a scos rovinieta. (vezi toată discuția)
Imputare amenda contraventionala conducatorului unitatii NINAIRINA NINAIRINA Buna ziua! Amenda care a venit pe institutie, avînd o valoare foarte mare se imputa conducatorului de unitate? Daca da,care sunt etapele? Precizez ca a fost ... (vezi toată discuția)