avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Imbracaminte politist
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Imbracaminte politist

Buna seara,

Este legal sa detin in masina la vedere o sapca de politist daca nu sunt politist?

Multumesc
Noul cod penal prevede in art. 258, urmatoarele:

Uzurparea de calităţi oficiale

(1) Folosirea fără drept a unei calităţi oficiale care implică exerciţiul autorităţii de stat, însoţită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta funcţionarului public care continuă să exercite o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, după ce a pierdut acest drept conform legii.

(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) au fost săvârşite de o persoană care poartă, fără drept, uniforme sau semne distinctive ale unei autorităţi publice, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.
Sapca de politist intentionati sa o lasati ,,la vedere,, pentru a nu fi oprit de alti ,,colegi,,?
M-am gandit ca m-ar fi ajutat in trafic unde poate s-ar fi gandit alti soferi de doua ori inainte de a-mi taia fata sau de a claxona ca nebunii, la fel prin parcari unde din nou poate nu ar mai trage de stergatoare daca nu le convine cum am parcat si asa mai departe.
nu ma gandisem la varianta de a nu fi oprit de politie, oricum circul regulamentar si nu am probleme.

Nu as purta-o niciodata, doar as tine-o pe bord de exemplu. Inteleg din raspunsul de mai sus ca oricum este ilegal?
Stiti cum e...e interpretabila chestia....parerea mea. Poate dvs - in general vb.- v-ati intalnit cu baietii, unul din baieti fiind prieten cu dvs, se intampla sa fie politist...se intampla sa mai fie in uniforma...il ,,repezi,, pana undeva cu masina, e cald in masina, isi lasa cascheta pe banca in spate...coboara.....,, salut...ne mai vedem.. si uita cascheta.
E ilegal?
Mi-am dat seama ca intentionati sa va prevalati de acea sapca, cascheta pt. a evita anumite situatii in trafic ...la o parcare....
Dar, ia ganditi-va, legal vb. daca acea ,,lasare ,,nu constituie un ,,act,, cf. art.cu pricina....???
Mie mi se pare ca legea lasa loc de interpretare. Faptul ca se mentioneaza in (3) ca pedeapsa cu inchisoare de la un an se aplica persoanelor care "poartă, fără drept, uniforme sau semne distinctive ale unei autorităţi publice", mie personal imi spune ca teoretic ar fi in regula sa detin o uniforma sau un semn distinctiv al unei autoritati publice atata timp cat nu port respectivele articole.

De asemenea, faptul ca as avea respectivul articol vestimentar in masina nu cred ca se incadreaza ca si "Folosirea fără drept a unei calităţi oficiale care implică exerciţiul autorităţii de stat" atata timp cat nu as conduce cu sapca de polititst pe cap si nu as da ordine in trafic.

Acuma, traind in Romania banuiesc ca depinde peste cine dau daca doamne fereste se intampla sa ma opreasca vreo masina de politie sa ma ia la intrebari, poate mai mult decat legea in sine.
Nu am deloc experienta juridica, am interpretat ok legea? Sper sa aiba sens ce am scris mai sus in mesajul asta
Tocmai....pt. a fi infractiune trebuie sa poarte sau sa indeplineasca un act. Asta e parerea mea. Nimeni nu poate dovedi ca la un anume moment dat, pe parcursul drumului dintre localitatea x si z, dvs. care aveti cascheta in spate, nu aveti tendinta sa va intindeti, o luati, o puneti pe cap cand treceti pe langa o masina a politiei stationata. Daca mai aveti si o jacheta inchisa la culoare....
La fel cum nu poate dovedi contrariul. Depinde de cine si in ce imprejurare va opreste.
Cat despre ,,ordine,, in trafic.....doar cu o sapca..nu cred ca ati putea.:)... Mai ramane restul costumului, nu?

Alte discuții în legătură

Port imbcracaminte politia infractor_in_devenire infractor_in_devenire buna ziua vreau sa imi comand de pe internet un tricou pe care este imprimat ``POLITIA `ce risc daca il port.exista vreo lege care sa ma pedepseasca?e ... (vezi toată discuția)
Amenda circulatie Danisan Danisan Buna ziua, am fost implicat intr-un eveniment rutier si as dori sa stiu daca informatiile mele legate de aspectul juridic al problemei sunt corecte sau nu ... (vezi toată discuția)
Este permis sa porti un tricou inscriptionat ,,politia'' ? ericcelrosu ericcelrosu Am de ceva vreme un tricou care este negru inscriptionat cu litere albe politia pe spate si pe fata. Cum nu pot upload-a imagini pe aceasta discutie,o sa va ... (vezi toată discuția)