avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... cum pot recupera debitul?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

cum pot recupera debitul?

Situatia se prezinta astfel:
Sunt 4 facturi emise catre un client, in baza carora s-a livrat marfa. Intre parti nu exista contract de vanzare-cumparare. fiecare factura este semnata si stampilata de debitorul meu si are inserate termenul de plata si valoarea penalitatilor in caz de intarziere la plata. La 4 luni de la scadenta, plata nu a fost in ca efectuata. Am avut o fila cec lasata in garantie, pe care de curand am introdus-o la plata, insa a venit cu refus de plata motivata astfel:
1.lipsa totala de disponibil
2. tragator aflat in interdictie bancara
3.fila cec retrasa din circulatie
4.fila cec emisa fara autorizarea trasului
5. poprire
Important: fila cec lasata in garantie era in vigoare inainte de aparitia modificarilor in domeniu
Suma de recuperat depaseste 10.000 lei.
La invitatia la conciliere directa debitorul nu s-a prezentat.
Intrebari:
Ce cai pot urma pentru a recupera debitul? Sa merg pe OUG119/2007 sau pe OG 5/2001? Am vreo snsa cu investirea cu titlu executoriu a filei cec?
Cel mai recent răspuns: juridic dana , utilizator 08:33, 22 Aprilie 2009
Puteti investi acel CEC, insa nu veti putea sa il executati silit din lipsa de disponibil in cont. Puteti formula o plangere impotriva debitorului, insa, daca nu exista decat aceasta fila, poliitia va aprecia ca nu e infractiune si pierdeti timpul degeaba.
Daca suma e mai mare decat cea cuprinsa in CEC, puteti sa mergeti pe varianta OG5/2001, intrucat in baza acesteia veti putea solicita si penalizarile inserate in facturile semnate si astfel acceptate de debitor ( daca mergeti pe OUG 119, va trebui sa va rezumati doar la dobanda legala).
Aveti o multitudine de variante, inclusiv cea a insolventei, problema e finalitatea tuturor acestor demersuri; daca debitorul e insolvabil, va fi greu sa recuperati ceva.
Opinia mea este sa actionati pe mai multe directii, in acelasi timp.
1. Inverstiti cu formula executorie fila CEC, iar apoi, impreuna cu executorul judecatoresc, execfutati-l silit.
2. Introduce-ti cerere de chemare in judecata avand ca temei legal OG nr.5/2001
3. Facti plangere penala pentru savarsirea infractiunii de "inselaciune" prevazuta si pedepsita de art. 215 Cod Penal.
4. Faceti cerere de deschiderea procedurii de faliment in temeiul Legii nr.85/2006 privind procedura de insolventa.

Avand in vedere aceste aspecte sunt convins ca macar pe una dintre aceste cai judiciare veti putea recupera creanta.

Succes!
Parerea mea e ca ati putea incerca varianta penala si actiune civila in cadrul procesului penal pentru suma de plata datorata.
In fond este vorba de inselaciune in conventii , el a emis catre dumneavoastra un formular CEC, desi se afla in interdictie bancara de a mai emite asfel de instrumente de plata, se poate considera aceasta manopera frauduloasa facuta in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite.
Art. 215.C. Penal – Înselaciunea

Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, în scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 12 ani.

Înselaciunea savârsita prin folosire de nume sau calitati mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseste cu închisoare de la 3 la 15 ani. Daca mijlocul fraudulos constituie prin el însusi o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.

Inducerea sau mentinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executarii unui contract, savârsita în asa fel încât, fara aceasta eroare, cel înselat nu ar fi încheiat sau executat contractul în conditiile stipulate, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta în alineatele precedente, dupa distinctiile acolo aratate.

Emiterea unui cec asupra unei institutii de credit sau unei persoane, stiind ca pentru valorificarea lui nu exista provizia sau acoperirea necesara, precum si fapta de a retrage, dupa emitere, provizia, în totul sau în parte, ori de a interzice trasului de a plati înainte de expirarea termenului de prezentare, în scopul aratat în alin. 1, daca s-a pricinuit o paguba posesorului cecului, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta în alin. 2.

Înselaciunea care a avut consecinte deosebit de grave se pedepseste cu închisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

Daca as merge pe OG 5/2001, care ar fi valoarea taxei de timbru avand in vedere ca debitul de recuperat este de 10.900 lei?
Taxa de timbru este fixa :39 ron.

Alte discuții în legătură

Fila cec ContSters111614 ContSters111614 Buna ziua.As dori daca se poate un raspuns:acum mai bine de un 1 an am trimis marfa la un client care in schimbul ei a trimis o fila cec in alb doar semnata ... (vezi toată discuția)
Inselaciune cecuri in alb fara acoperire lucretzia2004@yahoo.com lucretzia2004@yahoo.com un beneficiar de al societatii ne a emis un cec in alb,ulterior noi am introdus cecul il banca, fiind refuzat la plata din motivul lipsei totale de disponibil, ... (vezi toată discuția)
Urgenta ment ment Buna ziua va rog. ce inseamna. înşelăciunea (art. 215 C.p.) art.26 rap.la art.288 Cp? va multumesc (vezi toată discuția)