avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Momentul cursul prescriptiei in cazul unor titluri ...
Discuție deschisă în Executare silită

Momentul cursul prescriptiei in cazul unor titluri executorii pronuntate pe vechiul cod de procedura civila

Buna seara.

Noul cod de procedura civila prevede:
CAPITOLUL V
Prescripţia dreptului de a obţine executarea silită
Termenul de prescripţie
Art. 705. - (1) Dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia drepturilor reale, termenul de prescripţie este de 10 ani.
(2) Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a obţine executarea silită. În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, termenul de prescripţie începe să curgă de la data rămânerii lor definitive.

Vechiul cod de procedura civila prevede:
Secţiunea a VI-a2 Prescripţia dreptului de a cere executarea silită


Art. 405. - Dreptul de a cere executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia acţiunilor reale imobiliare, termenul de prescripţie este de 10 ani.
Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a cere executarea silită.
Prin împlinirea termenului de prescripţie orice titlu executoriu îşi pierde puterea executorie.


Ambele coduri prevad ca termenul general de executare silita este de 3 ani care incepe sa curga de la data la care se naste dreptul de a cere exdcutare silita,
insa doar noul cod de procedura prevede ca "În cazul hotărârilor judecătoreşti, termenul de prescripţie începe să curgă de la data rămânerii lor definitive."
Notiunea de hotarare judecatreasca definitiva este folosita doar in cazul hotararilor care au fost pronuntate sub imperiul noului cod de procedura civila, vechiul cod folosind expresia si de hotarare "irevocabila".

Intrebarea mea este:
Daca pun in executare silita in prezent o sentinta pronuntata si modificata in parte in recurs, sub imperiul vechiului cod de procedura civila, (deci mentinuta in parte), intr-un dosar ce a avut ca obiect pretentii, este posibil ca acestei sentinte sa i se aplice un alt moment al inceputului cursului prescriptiei, decat cel la care s-a pronuntat decizia in recurs de modificare in parte a sentintei?

Este foarte important sa stiu aceste detalii, pentru a sti daca nu cumva exista riscul prescrierii dreptului de a cere executare silit, deoarece:
- de la data comunicarii sentintei civile in prezent au trecut mai mult de 3 ani;
- de la data pronuntarii deciziei de recurs prin care a fost modificata in parte sentinta nu s-au implinit cei 3 ani, ci se implinesc abia la data de 14 iunie 2014.

Va multumesc cu anticipatie.
Cel mai recent răspuns: eagle_free , utilizator 17:44, 22 Februarie 2014
Termenul de prescriptie se va calcula de la data ramanerii irevocabile, adica de la data pronuntarii deciziei instantei de recurs.
multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptia dreptului de a cere executarea silita motabe motabe Buna ziua, am o neclaritate legata de prescriptia dreptului de a cere executarea silita. Din ce moment incepe sa curga termenul pentru o hotarare ... (vezi toată discuția)
Momentul de la care se incepe sa curga prescriptia dreptului de a cere executarea silita motabe motabe Buna ziua, am si eu o nelamurire legata de o situatie. Am mai incercat sa-i gasesc dezlegare dar nu am reusit. Este vorba de o hotarare judecatoreasca ... (vezi toată discuția)
Prescriere executare silita adrian2304 adrian2304 Buna seara! o intrebare din partea unui total nepriceput intr-ale dreptului sau a procedurilor juridice: Parintii mei au avut un proces cu asociatia de ... (vezi toată discuția)