avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... prescriptia dreptului de a cere executarea silita
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

prescriptia dreptului de a cere executarea silita

Buna ziua,

am o neclaritate legata de prescriptia dreptului de a cere executarea silita.

Din ce moment incepe sa curga termenul pentru o hotarare pronuntata pe vechiul cod de procedura civila, in anul 2010 si pusa in executare conform noului cod in anul 2014?
Problema este ca respectiva hotarare este calificata ca definitiva de vechiul cod (deoarece a fost data fara drept apel) dar potrivit noului cod nu mai este intrucat a fost atacata cu recurs iar recursul s-a perimat in 2012.
De cand este calificata hotararea ca definitiva si daca nu ar fi devenit definitiva in baza vechiului cod ce se intampla cu perioada din termenul de prescriptie al dreptului de a cere executarea silita scursa intre momentul pronuntarii si cel al depunerii cerii de executare?

Va multumesc anticipat entru ajutor.
Executarea silita se prescrie in 3 ani de la data cand se naste dreptul de a obtine executarea silita. NCPC mentioneaza in mod expres ca in cazul hotararilor judecatoresti termenul de prescriptie incepe sa curga de la data ramanerii lor definitive. In cazul dvs, daca nu a existat niciunul dintre cazurile in care recursul sa suspende de drept executarea (art. 300 vechiul CPC) atunci executarea ar fi prescrisa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Momentul de la care se incepe sa curga prescriptia dreptului de a cere executarea silita motabe motabe Buna ziua, am si eu o nelamurire legata de o situatie. Am mai incercat sa-i gasesc dezlegare dar nu am reusit. Este vorba de o hotarare judecatoreasca ... (vezi toată discuția)
Momentul cursul prescriptiei in cazul unor titluri executorii pronuntate pe vechiul cod de procedura civila eagle_free eagle_free Buna seara. Noul cod de procedura civila prevede: CAPITOLUL V Prescripţia dreptului de a obţine executarea silită Termenul de prescripţie ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriptie -pronuntare vs comunicare dumitru2000 dumitru2000 apreciati ca termenul de prescritie de 3 ani - curge de la data pronuntarii hotararii executorii sau de la data comunicarii ? multumesc (vezi toată discuția)