avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor deces
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor deces

Buna ziua! Mi-a decedat tatal si am dreptul conform CCM la un ajutor de deces de la serviciu. Casa de Pensii refuza sa-mi acorde ajutorul de deces (echiv. salariu mediu brut pe economie) in calitate de intretinator si mostenitor, pe motiv ca am luat ajutorul de la serviciu. Este legal?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:46, 26 Februarie 2014
ajutorul de deces este cel prevazut in CCM la nivel de unitate!
ajutorul de inmormantare este cel pe care il da Casa de Pensii din bugetul de stat.

Tatal fiind in intretinerea dvs ( banuiesc ca nu avea venit si nu era pensionar) acest ajutor de inmormantare revine tot angajatorului si printr-o cerere scrisa solicitati acest ajutor.Angajatorul cere restituirea sumei, dupa aceea, la Casa de Pensii.

Atentie! daca tatal era pensionar sau asigurat ajutorul de inmormantare se ridica de la Casa de Pensii.

Sper ca ati inteles.
lilid a scris:
ajutorul de deces este cel prevazut in CCM la nivel de unitate!
ajutorul de inmormantare este cel pe care il da Casa de Pensii din bugetul de stat...


Cred ca din viteza ati inversat notiunile:
- ajutorul de deces este prevazut in Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice si este platit de Casa de Pensii (daca decedatul era pensionar) si de angajator (daca decedatul era salaria la data decesului).
- ajutorul de inmormantare (care se poate cumula cu ajutorul de deces) este platit de angajator daca acest ajutor este prevazut in CCM aplicabil unitatii.


mihaela_1968:

1. - Daca tatal dvs. era salariat la data decesului primeste ajutorul de deces (in suma de 2298 lei) de la angajatorul sau care recupereaza suma de la Casa de Pensii.
- Acest ajutor de deces se va acorda unei singure persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul sau, in lipsa acestora, oricare persoana care face aceasta dovada.

2. Daca tatal dvs. era pensionar la data decesului primeste ajutorul de deces direct de la Casa de Pensii (tot in suma de 2298 lei) si in conditiile pe care le-am spus la pct.1, liniuta a doua.

3. Ajutorul de inmormantare, prevazut in CCM aplicabil unitatii, se plateste in conditiile prevazute in CCM si nu are nici o legatuira cu ajutorul de deces, ele se pot cumula, adica puteti beneficia de amandoua.

4. Daca dvs. ati primit de la angajator ajutorul de deces acesta nu mai poate fi primit si de la Casa de Pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormantare! Daniel1900 Daniel1900 Daca sunt angajat la stat la o gradinita si tatal meu a decedat,de exemplu am posiblitatea sa primesc ajutor de inmormantare de la serviciul meu? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Ajutor in caz de deces al unui parinte marialexia marialexia Acum cateva zile mi-a decedat tatal,am dreptul la un ajutor din partea angajatorului ,tinand cont ca sunt in concediu de ingrijire a copilului .Am fost la ... (vezi toată discuția)
acordarea ajutorului de deces cristina69 cristina69 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti cum trebuie procedat corect in urmatoarea speta: Un angajat al unei societati comerciale a decedat iar fiica acestuia a ... (vezi toată discuția)