avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 351 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligatiile asociatiei de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligatiile asociatiei de proprietari

Reparare spatiu comun (terasa blocului ). Exista cadru legislativ in care sa se specifice cine se ocupa cu reparatiile spatiilor comune ?
Cel mai recent răspuns: germi , utilizator 15:59, 12 Martie 2014
Intretinerea si reparatia partilor comune din imobil instalatii si constructie intra in responsabilitatea exclusiva a asociatiei de proprietari,in temeiul L nr 230/2007 si a normei de aplicare HG nr 1588/2007
Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
si HG 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007.
Legea 230/2007 Art. 16. - (1) Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri.


Da , dar asociatia in urma cererilor primite de la mine cu privire la plafonul deteriorat de fiecare data organizeaza sedinte unde nu fac decat sa amanel , deoarece fiecare vine cu cate o idee si de 2 ani nu s-a reparat (ceea ce se pare ca este f convenabil pt AS), avand in vedere ca Presedintele zice ca" el este acoperit de hartii si ca el nu ii poate obliga pe proprietarii ". La asta ma refeream cand intrebat daca exista mai mult decat Legea 230 /2007 . Pot fi obligati si trasi la raspundere ?
Pot fi obligatisi trasi la raspundere numai daca faceti in scris o reclamatie adresata primarului dvs. ales. Scrieti o reclamatie cu cuvintele dvs. si cereti sa se ia masuri.
La asta ma refeream cand intrebat daca exista mai mult decat Legea 230 /2007 . Pot fi obligati si trasi la raspundere ?


Haideti sa luam Legea 230/2007 "pas cu pas":
Art. 16. - (1) Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri.

Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.

Art. 31. - (1) Presedintele asociatiei de proprietari reprezinta asociatia in derularea contractelor si isi asuma obligatii in numele acesteia. El reprezinta asociatia de proprietari in relatiile cu tertii, inclusiv in actiunile initiate de asociatie impotriva unui proprietar care nu si-a indeplinit obligatiile fata de asociatie sau in procesele initiate de un proprietar care contesta o hotarare a adunarii generale a proprietarilor.
(2) Presedintele asociatiei de proprietari supravegheaza si urmareste aplicarea hotararilor adunarii generale, respectarea prevederilor statutului si acordului de asociere, precum si aplicarea deciziilor comitetului executiv. Acesta, in functie de situatie, poate propune comitetului executiv sau adunarii generale, dupa caz, masuri impotriva celor care nu respecta regulile, regulamentele, hotararile si deciziile asociatiei de proprietari, conform prevederilor legale si statutare.

Art. 52. - (1) Consiliile locale ale municipiilor, oraselor, comunelor si ale sectoarelor municipiului Bucuresti sprijina activitatea asociatiilor de proprietari pentru realizarea scopurilor si sarcinilor ce le revin, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
(2) Consiliile locale organizeaza in cadrul aparatului propriu un compartiment specializat in sprijinirea si indrumarea asociatiilor de proprietari.
Art. 53. - (1) Compartimentele specializate infiintate in cadrul autoritatii publice locale indruma si sprijina proprietarii pentru a se constitui in asociatii de proprietari.
(2) Consiliile locale ale municipiilor, oraselor, comunelor si ale sectoarelor municipiului Bucuresti indruma si sprijina asociatiile de proprietari pentru indeplinirea obligatiilor locale ce le revin asupra proprietatii comune.

Art. 56. - (1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:
b) neindeplinirea atributiilor de catre presedinte, membrii comitetului executiv, cenzori, administrator de imobil;
c) neexecutarea de catre proprietar a lucrarilor de intretinere, reparatii sau de inlocuire a elementelor de constructii si instalatii aflate in proprietatea sa individuala, daca aceasta este de natura sa aduca prejudicii celorlalti proprietari;

(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) faptele prevazute la lit. a), b) si c) se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 3.000 lei;


Le faceti o adresa celor din comitet cu ceea ce am postat, le faceti o scrisoare prin posta cu "confirmare de primire", iar daca nu reactioneaza intr-o luna ii dati in judecata, ca asa nimeni care locuieste la etajele inferioare nu va fi de acord sa dea bani pentru terasa, dar sunt obligati, nu cum sustine presedintele ca "nu ii poate obliga".

Alte discuții în legătură

Responsabilitati parti comune bloc fara asociatie de proprietari george_dilancea george_dilancea Intr-un imobil care nu are asociatie de proprietari, cine are responsabilitatea intretinerii terasei? Ce resposansabilitati juridice ii revin proprietarului ... (vezi toată discuția)
Asociatie proprietari fara administrator claudia_petre87 claudia_petre87 Buna ziua, Detin un apartament in orasul Mioveni, jud. Arges. In acest bloc toata lumea are contorizare individuala la apa, gaze, factura de gunoi se ... (vezi toată discuția)
cataleia cataleia Am si eu o problema, de 2 ani terasa blocului ma inunda. Am sesizat aceasta problema asociatiei de propietatri (presedintelui de bloc ) dar nu se ia nici o ... (vezi toată discuția)