avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical

buna ziua.am o intebare,cine trbuie sa plateasca contributia la asicgurari de santate in caz de concediu medical pe o perioada mai lunga,multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:25, 3 Martie 2014
Dati-ne mai multe detalii despre aceasta situatia. Persoana in cauza ce statut are , este salariat, somer, pensionar etc.?
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 44. - (1) Contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate nu se datoreazã asupra indemnizaţiilor reglementate de prezenta ordonanţã de urgenţã, cu excepţia contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate, datoratã de angajatori pentru indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate suportate din fondurile proprii ale acestora.
...

2. - Asadar salariatul nu plateste contributie la asigurari de sanatate pentru indemnziatia de concediu medical.
- Plateste numai angajatorul pentru primele 5 zil din concediile medicale initiale pe care le suporta la plata.
am fost la casmb pentru o adev de coasigurare pnt sotie si miau spus ca trebuie sa platesc vreo 8 luni contributia la casmb ca nu apar in calculatorul lor cu plati efectuate pe acea perioada in care am fost in cm.normal nu trebuia sa aibe ei situatia cm,nu sa ma puna pe drumuri din nou si sa ceara tot felul de adev si copii dupa cm care a fost ni2011.multumesc
am uitt sa precizez ca acum sant pensionar pe caz de boala.
1. Este un scurtcircuit de comunicare intre ANAF (care a primit declaratiile nominale lunare, D112, de la angajator) si Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

2. Trebuie sa solicitati de la ANAF o adeverinta ca pe lunile respective s-au depus D112 in care sunt prevazute si contributiile la sanatate.

Alte discuții în legătură

Plata concediu medical dupa incetarea contractului de munca cristinamarinov cristinamarinov Buna ziua, Am fost angajata cu CIM pe perioada determinata (oct. 2012- iunie 2013). in februarie 2013 am suferit o interventie neurochirurgicala si am ... (vezi toată discuția)
Decizie incetare cim pt. pensionare limita varsta elam elam buna ziua! Am un salariat care vrea sa iasa la pensie limita varsta incepand cu data de 01 august 2011. A fost la Casa de Pensii cu cartea de munca si adev. ... (vezi toată discuția)
Cim perioada determinata, concediu medical si somajul. ciprianmuresan77 ciprianmuresan77 Buna ziua, in data de 18 ian 2013 am intrat in CM cu fractura de picior, CM emis pana in data de 13 feb 2013. In acelasi timp cu data de 01 feb 2013 mi-a ... (vezi toată discuția)