avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Parcare trotuar - amenda HCL
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Parcare trotuar - amenda HCL

Bună ziua,

Astăzi am parcat mașina pe un trotuar, lăsând spațiu atât pentru pietoni, dar am lăsat și pista de biciclete neatinsă.

Când să ies - blocau roata. Polițistul mi-a dat avertisment, pe PV al Poliției Locale Iași, și am achitat 100 RON pentru deblocare.

Eu am parcat în baza Art. 142. – Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor, litera n) n) pe trotuar, dacă nu se asigură spaţiu de cel puţin 1 m pentru circulaţia pietonilor;

Amenda (sau avertismentul) a fost dată în baza HCL 172/2002, cap II, pct 8, și sancționată cu blocarea de cap XII, pct. 5.

Bun, problema mea e că nu știam că exista așa o ordonanță a consiliului local: 8. ”Accesul sau staţionarea autovehiculelor pe spaţii verzi, alei pietonale, trotuare cu excepţia locurilor special amenajate şi semnalizate corespunzător” (HCL II/8), nefiind semnalizat în acest sens.

Acum, bazându-mă pe:

Art. 144
(1) Administratorul drumului public este obligat sa delimiteze si sa semnalizeze corespunzator sectoarele de drum public unde este interzisa oprirea sau stationarea vehiculelor.
(2) Administratorul drumului public poate permite oprirea sau stationarea, partial sau total, a unui vehicul pe trotuar, cu respectarea marcajului, iar in lipsa acestuia, numai daca ramane liber cel putin un culoar de minimum 1 m latime inspre marginea opusa partii carosabile, destinat circulatiei pietonilor


- aș putea să îi dau în judecată?
Ultima modificare: Luni, 3 Martie 2014
victorte, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am primit o amenda pentru parcarea in loc nepermis, ... Iulian Alex Iulian Alex Buna ziua, am primit o amenda pentru parcarea in loc nepermis, pe trotuar in sectorul 2. Ideea este ca trotuarul este indeajuns de lat incat sa incapa mai bine ... (vezi toată discuția)
Amenda parcare hcl s4 24/2019 Adyconst Adyconst Rog un sfat. Speta: Ieri am primit o amenda prin posta de la politia locala S4. Amenda parcare in baza HCL S4 24/2019. PV de contraventie este pe numele meu, ... (vezi toată discuția)
Politia comunitara - amenda parcare (strada cu sens unic) raul_p raul_p am un magazin pe o strada cu sens unic, unde parcarea e legala doar pe sensul de mers adica pe dreapta, magazinul meu e pe stanga si normal ca atunci cand am ... (vezi toată discuția)