avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Doresc infiintare PFA si nu stiu cat sa declar ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Doresc infiintare PFA si nu stiu cat sa declar brutul....ajutor!

Buna ziua,
Doresc sa infiintez si eu un PFA pentru servicii de infrumusetare la domiciliu....coafor,machiaj,unghii false.Acest PFA ma intereseaza sa il fac pentru ca peste 1 an sa pot face un credit pentru prima casa.
Ideea este ca pentru a mi se aproba dosarul de creditare am nevoie de un venit net ( in mana) de 2000 lei primele 6 luni si 2500 urmatoarele 6 luni ale anului.
Va rog mult daca ma puteti ajuta sa stiu care este suma bruta pe care trebuie sa o declar pentru a ramane cu acest venit, deoarece dupa toate cautarile putin situatia ma depaseste.
Inteleg ca pentru pensii pot declara 800 lei?
CAS-ul il platesc odata pe an calculat la salariul net?Sau trimestrial?
Impozitul se calculeaza din brut?
As dori sa stiu de fapt cat trebuie sa trec eu ca am incasari luna de luna, pentru a ramane cu acest net in mana si care ar fi suma taxelor pe care trebuie sa le platesc?
Diferenta intre PFA in sistem real si pe baza normei de venit care este de fapt?
Va multumesc pt raspuns si imi cer scuze pt avalansa de intrebari dar situatia este foarte urgenta de creare a acestui PFA si inca nu am inteles ce am de facut.
MULTUMESC!
Cel mai recent răspuns: melania_14 , utilizator 11:59, 14 Martie 2014
V-ati informat bine la banca de conditiile de acordare a creditelor cu venituri doar din PFA. Sigur aveti nevoie doar de un an vechime? Majoritatea bancilor iau in calcul maxim 75% din veniturile din PFA. In acest caz va mai incadrati la 2000 respectiv 2500 ron lunar? Daca vreti sa faceti PFA-ul doar pentru a obtine credit ar trebui sa va informatii foarte bine la banca la care doriti sa luati creditul pentru ca trebuie sa platiti ceva banuti la sumele pe care doriti dvs sa le declarati si in cazul in care nu le realizati sa nu va treziti ca nu aveti bani sa platiti taxele si impozitele.
PFA sistem real VS norma de venit: - sistem real platiti impozit si CASS la suma incasata
-Norma de venit platiti impozit si CASS la o suma fixa stabilita anual de ANAF. Aceasta suma e posibil sa fie mai mica decat cea de care aveti nevoie pt obtinerea creditului. Cei care opteaza pt aceasta varianta estimeaza ca vor avea incasari mai mari decat norma impusa de ANAF. In acest caz trebuie sa intrebati la banca ce venit se ia in calcul, suma impozitata sau suma din contabilitate. Dar avand in vedere ca trebuie sa duceti adeverinta de la ANAF, este putin probabil sa vi se ia suma din contabilitate.
Sa zicem ca vreti sa va faceti PFA incepand cu 1 aprilie 2014, nu va recomand sa declarati suma care vi se cere acum 2000ron pe luna. Dvs veti declara un venit estimat care nu se ia in calcul pt creditul bancar deci puteti declara cat dorit dvs. La banca vi se va lua in calcul venitul realizat pe 2014. Acest venit realizat il veti declara la inceputul anului 2015 cu declaratia 200 iar cei de la ANAF va vor elibera decizia de impunere 250. Aceast decizie de impunere 250 vi se va cere la banca.
Am sa va fac cateva estimari cam cat var costa taxele si impozitele pt sumele date de dvs. cu data de incepere a activitatii pe 1 aprilie 2014.
Incasari 2014 - cheltuielile dedutibele 2014 = 18000ron (2000ron/luna)
impozit 2014 = 2880ron
CASS 2014 = 990ron
Pensie 2014 = 2265RON

Pt a obtine credit in 2015 venitul estimat net trebuie sa fie de minim 2500 ron/luna. Nu stiu daca se iau in calcul veniturile estimate pt anul in curs, iar acest aspect trebuie aflat de la banca. Dar sa zicem ca raspunsul o sa fie afirmativ si se iau veniturile estimate. Atunci trebuie sa declarati venit estimat 30000ron (2500*12luni)
Incasari estimate 2015 - cheltuieli estimate 2015 = 30000ron
impozit = 4800 anual ( trimestrial 1200ron)
CASS = 1650 anual ( trimestrial 413ron)
Pensie = 3020 RON (trimestrial 755ron)

Pt obtinerea creditelor aveti nevoie de dovada plati impozitului. Trebuie sa faceti platile la timp pt a nu va trezi cu penalitati.

Sper ca aceste informatii va sunt de ajutor si pe inteles.


Ultima modificare: Joi, 13 Martie 2014
melania_14, utilizator
9604 activitatii de intretinere corporalaƒ are norma anuala de venit 10 000 lei.
9602 coafuraƒ sŸi alte activitati de infrumusetare are norma anu de venit 10 000 lei
Acestea sunt doar niste exemple. Normele de venit se stabilesc anual de catre cei de la finate la nivelul fiecarui judet. Asa ca pentru judetul dumneavoastra e posibil sa difere.
Impozitul pe venit de 16% si contributiile sociale se calculeaza raportat la aceste norme de venit daca optati sa fiti impozitata pe norme de venit.
Daca va autorizati pentru cele doua coduri caen de mai sus, se vor aduna cele doua norme de venit atunci cand se va calcula baza de impozitare.
Depuneti la infiintare D220 cu optiunea de a fi impozitata pe norma de venit, va vine apoi acasa decizie de impunere cu ce aveti de plata trimestrial ca impozite. In timpul anului nu va mai conta valoarea incasarilor efective si nici nu veti putea deduce deloc cheltuieli pe care le veti face pe activitate.
Multumesc Melania si George pt raspuns.As dori insa sa inteleg eu declar suma de 2000 lei ca si venit sau mai mult avand in vedere ca trebuie acesti 2000 sa ramana banii in mana? Cei de la banca asa mi-au spus 1 an vechime si aceste sume pt creditul pe care il doresc.Intre timp poate mai schimba ca asa e la noi dar macar sa stiu de unde sa plec.
Multumesc.
Trebuie sa declarati venitul brut mai mare din care scadeti cheltuielile deductibile si va rezulta venitul net in cazul dvs trebuie sa fie 2000ron/luna.
Venitul brut reprezinta incasarile. Cheltuielie deductibile sunt cheltuieli ce au legatura cu activitatea dvs de PFA plus contributii obligatorii (pensie si sanatate). Orice venit brut estimati din care scadeti chetuielile trebuie sa rezulte un venit net de 2000ron*(nr de luni de activitate)
Daca va uitati la formularul 220 vezi vedea ca trebuie sa completati toate cele trei precizate mai sus.
Ultima modificare: Joi, 13 Martie 2014
melania_14, utilizator
Daca platesc pensiile adica 31,3% declarand 805 lei cat este salariul minim este posibil ca la sfarsit sa ma trezesc ca ANAF-ul imi recalculeaza la sumele depuse pe parcursul anului si sa ma trezesc ca platesc sume exorbitante?
Si dupa ce depun fisele pentru pensii si sanatate este de preferat sa ma duc si la ei personal ? E posibil daca nu ma duc acolo personal sa platesc darile dar sa nu fiu totusi asigurata?
Si daca devin asigurata avand in vedere ca de ceva ani nu am mai fost asigurata e posibil sa fiu pusa sa platesc retroactiv pe ultimii 5 ani?
Am tot citit una alta si deja am foarte multe intrebari nelamurite.
Multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Infiintare pfa webdesign ionut28ccr ionut28ccr Doresc sa imi infiintez un PFA si sa ma angajez cu 4ore/zi. Ce ma sfatuiti sa aleg? vor fi perioade unde voi incasa poate 100 ron/luna sau 5000 pe luna sau ... (vezi toată discuția)
Pfa, daca depasesc venitul estimat cat trebuie sa mai platesc? levaidvd levaidvd Buna ziua! Acum imi doresc sa fac un PFA ca traducator, dar inca nu stiu clar toate lucrurile legate de acest statut. Am aflat ca trebuie sa fixez o ... (vezi toată discuția)
Model de impozitare pfa in sistem real? cum se calculeaza?? Mihai223 Mihai223 PFA in sistem real are obligatia de plata la pensi 31,5% din VENITUL DECLARAT (adica venitul pentru care doresc sa se asigure) + sanatate 5,5% (din VENITUL NET ... (vezi toată discuția)