avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nerespectare program de vizitare minor pe motiv ca ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nerespectare program de vizitare minor pe motiv ca minorul nu doreste acest lucru

Buna ziua, incerc sa va prezint situatia cu anumite detalii si v-as ruga sa ma sfatuiti cu privire la modul de solutionare.
In urma cu 6 ani am divortat de tatal baietelului meu (tocmai a implinit 8 ani). Minorul mi-a fost incredintat, am obtinut custodia lui, motiv pentru care in momentul in care am decis sa-mi refac viata in alta parte, in alta tara (de aproape 2 ani in UK), am fost libera sa-i fac pasaport si sa plec, singura mea obligatie fiind sa anunt tatal biologic prin scrisoare, mai mult am angajat un avocat sa ma reprezinte la un process prin care am cerut schimbarea programului de vizitare, deoarece cel existent (cate doua weekenduri, doua sapt de sarbatori, 1 luna vara) nu se mai putea respecta datorita faptului ca am plecat din tara.
Cu tatal minorului am ramas in relatii extrem de tensionate, inainte sa plec din tara am locuit in acelasi bloc usa in usa timp de 4 ani, el intre timp casatorindu-se cu fosta baby-sitter, au doi copii.......da, "viata bate filmul" - asta doar sa intelegeti mai bine situatia.
Instanta a hotarat ca in fiecare an pe timpul vacantei de vara sunt obligata sa ii duc copilul 3 saptamani: "obligarea reclamantei sa predea minorul la domiciliul paratului reconventional la inceputul programului si sa-l preia la sfarsitul acestuia", ceea ce am si facut vara trecuta.
Problema mea si a actualului meu sot, care defapt il creste, este, ca din ziua in care am predat copilul, pana in momentul preluarii, timp de 3 saptamani nu am stiut nimic de copil, nu am fost lasati sa vorbim cu el la telefon, desi i-am lasat un telefon, a fost scos din localitate pe ascuns, si va dati seama ce vacanta am avut eu si sotul meu, nestiind nimic de copil. Noi niciodata nu am interzis copilului sa vorbeasca cu tatal biologic cand el suna. Mai mult, cand l-am preluat era plin de vanatai, taieturi, pungi de puroi in talpa, murder, scuzand ca au stat 3 sapt cu cortul si "asta e", putea macar sa-i faca o baie. Cand sotul meu l-a luat la intrebari - ne-am speriat in ce hal arata baietelul - fostul sot cu actuala sotie au inceput sa ne injure, sa ne ameninte.
Intelegeti grija uriasa pe care o avem, deoarece urmeaza ca si in vara acestui an sa ducem copilul in tara, iar cu riscul de a nu mai stii de el. Un alt aspect important e, ca MINORUL NU MAI VREA de data asta sa mearga la tatal lui, vrea sa-si petreaca vacanta alaturi de noi. Nici nu am pleca in tara, doar pt el ne-am duce. Ce sa facem, cum sa procedam? Cum sa cheltui sute de lire sa ajung acasa si copilul sa faca un circ ca nu vrea sa ramana acolo? Sa pierdem si zile de lucru (pentru cei care traiesc in strainatate stiu ce inseamna sa ramai fara venit timp de 1 luna). Daca i-as spune fostului sot de acum, ca baiatul nu vrea sa mearga la el, m-ar ameninta iarasi cu moartea, etc...si m-ar da in judecata pt nerespectare programului asupra carora ne-am inteles initial, risc sa fiu urmarita penal...
In hotarare se mentioneaza si faptul ca "Solutia se raporteaza la imprejurarile de fapt existente la data pronuntarii ei". CUM SA PROCEDAM DACA MINORUL NU VREA SA MEARGA IN VIZITA? IAR DACA TOTUSI SE RAZGANDESTE ( E EXCLUSIV DECIZIA LUI) CUM PUTEM TINE LEGATURA CU EL?
V-am descris situatia detaliat, pentru ca stiu, ca doar asa ma pot astepta la raspunsuri sau sfaturi corecte, realiste, va multumesc pentru rabdare si intelegere!
Cel mai recent răspuns: davinia , utilizator 21:07, 13 Martie 2014
Solicitati schimbarea programului de vizita in sensul ca , daca tatal doreste sa mai vada copilul sa suporte cheltuielile cu transportul si sa-l puneti la avion .; Nimeni nu va poate obliga sa cheltuiti dvs. bani in interesul paratului . Cred ca daca nu veti respecta acest program excesiv de costisitor nu veti pati nimic pentru ca motivele financiare primeaza . IN ce priveste relatia tata copil e bine sa o mentineti , incercati sa vorbiti dvs. insasi intr-un mod mai amiabil cu tatal cat si cu copilul ca este bine sa pastreze legaturile .
Nu sunt impotriva mentinerii legaturilor intre cei doi, doar am mentionat ca vara trecuta i l-am dus si 3 sapt nu am stiut de el, si cei doi vorbesc aproape saptamanal la telefon. Problema e, ca baiatul nu mai vrea sa mearga, de saptamani intregi nu prea are chef sa vorbeasca cu el, tot eu il indemn sa vorbeasca, sa-i povesteasca cate ceva. Iar cand aude ca vara urmeaza iar sa petreaca cu el 3 saptamani, e nervos si striga "nu vreau sa ma duc, intelegeti? nu vreau, vreau sa raman cu voi!" - mai clar de atat nu poate fi. Tocmai din acest motiv nu stiu cum sa procedez.
cazacuioana a scris:

Solicitati schimbarea programului de vizita in sensul ca , daca tatal doreste sa mai vada copilul sa suporte cheltuielile cu transportul si sa-l puneti la avion .; Nimeni nu va poate obliga sa cheltuiti dvs. bani in interesul paratului . Cred ca daca nu veti respecta acest program excesiv de costisitor nu veti pati nimic pentru ca motivele financiare primeaza . IN ce priveste relatia tata copil e bine sa o mentineti , incercati sa vorbiti dvs. insasi intr-un mod mai amiabil cu tatal cat si cu copilul ca este bine sa pastreze legaturile .


corect - e anormal sa veniti dintr-o alta tara ca sa "predati" copilul.

E vorba de interesul superior al copilului, iar scoaterea lui dintr-un mediu normal (acolo unde traieste cotidian) sa dauneze copilului .. deci trebuie schimbat modul si programul vizitelor
Cu alte cuvinte sa-mi angajez iar un avocat care sa ma reprezinte in tara si sa incep un alt proces pe care am mari sanse sa-l pierd, deoarece atat am inteles din experienta anterioara ca la tribunal e adevarat si se accepta doar ce poti dovedi. Cum sa dovedesc eu anticipat ca nu vrea copilul sa mearga in august la tatal lui biologic? Nu vreau sa fiu ironica, dar sa-l pun sa vorbeasca cu judecatorul la telefon sau cum? E prea complicat....
Oricum va multumesc pentru sfaturi, apreciez timpul si atentia acordata.
Copilul poate fi ascultat prin comisie rogatorie.
Puteti solicita ori schimbarea programului de vizita / sa propuneti altul motivat, ori sa va achite jumatate din cheltuiala cu drumul copilului si pe perioada programului sa aveti comunicare cu copilul.

Alte discuții în legătură

Plangere penala georgy1987 georgy1987 Am divortat de fostul meu sot acum 2 ani jumatate si mi sa incredintat minorul in varsta de 8 ani prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. Am ... (vezi toată discuția)
Plecare din tara cu minor ContSters274220 ContSters274220 Am un copil de 5 ani si doresc sa stiu daca pot pleca din tara impreuna cu el intrucat voi avea un contract de munca pe perioada nedetarminata. Mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Programul de vizita al minorului care locuieste in strainatate la parintele caruia nu ia fost incredintat spre crestere si educare HorynaGabriela HorynaGabriela ma aflu in danemarca impreuna cu fiul meu in varsta de 7 ani,acesta imi este incredintat mie spre crestere si educare.Eu sunt inregistrata iar pentru a-mi ... (vezi toată discuția)