avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere Personal Didactic Auxiliar (femeia de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere Personal Didactic Auxiliar (femeia de serviciu)

Buna ziua! Sunt directorul unei scoli generale cu clasele i-viii. De ceva timp am probleme cu femeile de serviciu. Nu stiu ce interese au dar se comporta din cale afara de urat. Nu isi fac treaba, mizerie este peste tot, intra peste copii in clasa si ii invata sa vorbeasca urat si sa injure profesorii. Merge prin sat si denigreaza numele meu, imi vorbeste urat si nu asculta sfaturile mele. Situatia este aproape scapata de sub control. Efectiv ma dispera femeile astea.
Am facut plangere la minister dar toata lumea se spala pe maini si imi zice sa-i dau afara. Altii imi spun ca nu este chiar asa usor ca ei ma dau in judecata si va trebuii sa le platesc salariile si etc. (sigur or sa ma dea in judecata si chiar nu am timp sa ma plimb cu niste sarace prin judecata). Juristul unitatii a spus ca pot sa le dau si maine afara dar am impresia ca nu prea stie nici el cu ce se mananca.

Sunt disperata nu stiu ce sa mai fac... au ajuns niste maturatoare sa strice bunul mers al unitatilor de invatatamant. I-am bagat in comisie mereu, am o groaza de dovezi, le-am taiat din salariu ... tot nu se potolesc ... pun copiii sa le ajute la treaba ... sunt ceva de speriat.

As fi foarte recunoscator daca cineva de aici m-ar putea ajuta cu toti pasii care trebuie sa ii fac sa le dau afara pe aceste fiinte care distrug usor dar sigur viitorul copiilor din scoala mea ...
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 17:52, 10 Martie 2014
1. Art. 61 C.mun.
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
...

2. Art.62 C.mun.
(2) In cazul in care concedierea intervine pentru motivul prevazut la art. 61 lit. a), angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispozitiilor art. 247-252.

3. Art. 251 C.mun.
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

4. Pasii necesari efectuarii cercetarii disciplinare sunt:
- intocmirea referatului de sesizare;
- Constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii;
- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
- ascultarea salariatului;
- intocmirea raportului efectuarii cercetarii disciplinare;
- emiterea deciziei de sanctionare.

5. Un dosar de cercetare va cuprinde:
- referatul de sesizare privind savarsirea abeterii disciplinare
- decizia de numire a comisiei de cercetare disciplinara , care va cuprinde aspectele privind atributiile acesteia, durata cercetarii etc.
- procesul-verbal al comisiei care va contine si propunerea de sanctionare.

6. - model referatul de sesizare;
[ link extern ]

- decizie constituire comisie insarcinata cu efectuarea cercetarii disciplinare
[ link extern ]

- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
[ link extern ] /

- proces verbal comisie de disciplina
[ link extern ]

- decizie de sanctionare.
[ link extern ]

6. Vedeti si acest link
[ link extern ]

In primul rand as avea doua observatii dure privitor la cele descrise de dvs. si anume: 1.- nu cred ca este scoala dvs; 2-ati etichetat femeile de serviciu drept "niste sarace", " au ajuns maturatoarele sa....". Pai, ce sa va mai zicem noi? Daca asa intelegeti sa va purtati cu ele, lipsind un minim de respect care nu transpare din apelativele mentionate, ba chiar folosind o atitudine jignitoare, atunci de ce va asteptati sa se poarte frumos??...Apoi, din modul in care va exprimati in scris se intelege doar faptul ca desconsiderati aceste salariate pentru ca apartin unei alte categorii sociale ,(desi ele muncesc si nu fura), decat cea din care faceti parte dvs...Poate nu ati auzit de CNCD si de amenzile pe care le aplica, dar se pare ca nici liderul sindical nu a auzit inca de comportamentul dvs. si probabil ca nici Inspectoratul scolar...Asta dovedeste ca ele nu s-au plans INCA...
Daca nu va convine modul in care isi indeplinesc sarcinile de serviciu descrise in fisa postului, aveti posibilitatea sa le cercetati disciplinar si sa le sanctionati gradual, corespunzator situatiei sau atributiei inculcate de fiecare in parte....Puterea exemplului ar trebui sa functioneze si in scoala aceea, pe care temporar o conduceti!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sper ca acest subiect este o gluma. Nu pot sa cred ca exista directori de scoli ATAT de agramati si cu un asemenea mod de exprimare.
Ultima modificare: Luni, 10 Martie 2014
Ares-3, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere salariat pe motiv de neprezentare la locul de munca FSimona FSimona un salariat poate sa fie concediat daca nu s-a prezentat mai multe zile la locul de munca nemotivat? dupa cate zile poate sa fie concediat? (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara, procedura silvia99 silvia99 care sunt pasii de urmat de angajator in urmatoarea situatie: un angajat cu cim determinat pana in 20.04 a fost anuntat in 15.04 ca nu i se va mai prelungi ... (vezi toată discuția)
Decizie incetare cim conf. art. 61 lit. a cioc natalia cioc natalia Buna seara, Va rog frumos sa-mi spuneti care sunt pasii legali pe catre trebuie sa-i urmeze angajatorul in cazul desfacerii cim conf. art. 61 lit. a, si un ... (vezi toată discuția)