avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare teren

O intrebare: am cumparat un teren de la niste rude. Terenul este pe numele bunicului mort demult, nu s-a facut succesiune, nu s-a facut iesire din diviziune. Prin urmare nu se pune problema de intabulat inca. Ce doresc sa stiu eu: daca contractul de vanzare-cumparare este valabil sub semnatura privata, cu 2 martori (valabil in sensul in care sa nu ma trezesc ca vine si contesta vanzarea, ea sau urmasii), sau trebuie facut la notar. Si daca voi dori sa fac o constructie la un moment dat, ca sa primesc autorizatia de constructie e nevoie ca acel teren sa fie intabulat pe numele meu, sau e suficient sa am acel contract sub semnatura pruvata?
Cel mai recent răspuns: VoL , utilizator 13:12, 11 Martie 2014
chitanta de mana pe care o aveti nu reprezinta act de proprietate.
pentru terenuri este obligatoriu sa faceti contract de vanzare cumparare in forma autentica sau sa-i actionati in instanta pe mostenitorii proprietarului, pentru perfectarea vanzarii, obtinand astfel hotararea instantei care sa va consfinteasca dreptul de proprietate.
nu puteti obtine autorizatie de constructie pe acel teren pana nu dovediti cu acte ca sunteti proprietar.
Transmiterea dreptului de proprietate asupra imobileleor terenuri si sau constructii trebuie facuta sub sanctiunea nulitatii absolute in forma autentica notariala.
Ca sa inteleg, daca fac contractul sub semnatura privata - si nu doresc sa il intabulez, nu doresc sa construiesc nimic - nu e valabil, poate veni sa il conteste oricand?
Da, daca incheiati contractul sub semnatura privata acesta este nul absolut, cu toate consecintele ce decurg din aceasta sanctiune.
derbedea a scris:

Ca sa inteleg, daca fac contractul sub semnatura privata - si nu doresc sa il intabulez, nu doresc sa construiesc nimic - nu e valabil, poate veni sa il conteste oricand?


actul sub semnatura privata nu este act de proprietate, indiferent ca doriti sau nu sa intabulati, doriti sau nu sa construiti. Nu este vorba despre ce doriti dvs. partile, este vorba de ce nu s-a indeplinit conform legii. Chitanta de mana reprezinta vointa partilor, un inceput de dovada a faptului ca unul vinde/altul cumpara, dar definitivarea acestei vointe se face in fata notarului sau a instantei (dupa caz, cum exista sau nu intelegere).

Alte discuții în legătură

Succesiune euc euc Bunica mea a vandut un teren fara acte legalizate la notar, ci doar cu act de mana si martori. Cel care a "cumparat", a construit pe acel teren, iar acum in ... (vezi toată discuția)
Nelamurire cu chitanta de mina dncl dncl Buna seara!tata a vindut un teren in 92 cu chitanta de mina, dar titlu a venit abia in 97 si nu a mai avut loc vinzarea la notar!tata a decedat intre timp, iar ... (vezi toată discuția)
Care e diferenta? molita molita care e diferenta intre un act sub semnatura privata si un anecontract de vanz-cump? (vezi toată discuția)