avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj

Buna izua,
Tatal meu urmeaza sa faca un imprumut la banca pentru a-mi cumpara in rate o garsoniera. Contractul garsonierei va fi in consecinta pe numele lui. Eu voi plati avansul si ratele dupa ce decedeaza.
Ce solutie exista inainte de a semna actele, astfel ca dupa decesul lui aceasta garsoniera sa imi revina mie? deoarece sotia care o are acuma cu siguranta se va bate pentru ea.
Cel mai recent răspuns: Otilia Elena Turcu , Notar 09:11, 26 Aprilie 2009
solutia este in mainile tatalui, daca "va cumpara" garsoniera, de ce nu o cumpara pe numele dumneavoastra?
Stimate domnule,
in cazul in care tatal dvs va cumpara garsoniera pe numele lui singur, in urma decesului sau, aceasta garsoniera impreuna cu toate bunurile lasate de el se vor imparti intre dvs si sotia cu care el a fost casatori inainte de deces. Acesta este fact.
In urma decesului, mostenitorii tatalui dvs (respectiv dvs si sotia lui) daca declara ca nu accepta mostenirea patunci nu vor fi obligati sa plateasca ratele in continuare la garsoniera, dar nici nu vor primi nimic din mostenire, urmand ca banca sa se indestuleze din acea mostenire, chiar daca nu isi va acoperi intreaga creanta.
Daca insa doriti sa acceptati mostenirea, o mai puteti face si sub beneficiu de inventar.

In situatia in care tatal dvs doreste sa cumpere garsoniera, incat sotia actuala sa nu aiba drept de mostenire asupra acesteia, atunci va trebui ca acea garsoniera sa o cumpere tatal dvs direct pe numele dvs; deci toate actele sa fie incheiate direct pe numele dvs.

Nu o poate cumpara pe numele meu deoarece nu accepta banca. Titularul creditului trebuie sa cumpere locuinta, iar mie nu imi acorda banca credit.
Deci nu exista vreo clauza ce se poate atasa la contract. Sau macar sa pot face dovada cat am platit eu din locuinta si sa se imparta doar restul? deoarece voi mai plati si o parte din rata lunar
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Aprilie 2009
m_m, utilizator
In aceasta situatie va trebui sa faceti un act "secret" la notar, prin care tatal dvs sa declare ca dvs sunteti cel care platiti ratele in numele lui din propriile dvs venituri. Acel act va va ajuta ca in cazul decesului tatalui dvs sa dovediti ca acel bun - garsoniera - a fost finantata din banii dvs si ca nu poate intra in partajul succesoral cu ceilalti mostenitori, fiind un bun al dvs propriu. Chiar inca, in acel act succesoral, tatal dvs sa indice ca din cauza faptului ca acea banca nu va acorda dvs creditul in vederea cumpararii, garsonierei, el a acceptat ca aceasta tranzactie sa fie intocmita pe numele sau.

Ar mai fi varianata si fara notar, in fata a doi martori sub semnatura privata.

Probabil mai sunt si alte variante, care nu-mi vin mie acum in minte, dar sper sa le arate ceilalti useri aici.
problema dumneavoastra se loveste de opacitatea bancii creditoare sa inteleg?
banca ar trebui sa va ofere solutii ...va poate acorda creditul punandu-va titulari pe amandoi, ori doar pe dumneavoastra si pe tata girant platitor, ori doar pe tata care isi asuma plata creditului, iar dumneavoastra ca si cumparator deveniti girant cu imobilul...

daca totusi banca ramane opaca, puteti incheia o conventie cu tatal dumneavoastra, prin care sa mentionati toate elementele la care va referiti, o autentificati la notar si asa macar aveti o proba pentru viitor
conventia incheiati-o inainte de orice alt act (contract de credit, contract de vanzare cumparare, etc.)

Alte discuții în legătură

Partaj dupa deces m_m m_m Buna ziua, Tatal meu este la a doua casatorie. Apartamentul in care locuiesc cei doi este cumparat de tatal meu inainte de casatorie. Cum se va face ... (vezi toată discuția)
Succesiune loredana69 loredana69 sunt in proces de stabilire a succesiunii cu sotia tatalui .cum pot sa fac ca aceasta sa recunoasca in instanta ca are o garsoniera cumparata de cei doi in ... (vezi toată discuția)
Posibilitate de vanzare apartament ipotecat ktajaws ktajaws Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea problema: Doresc sa cumpar prin programul Prima Casa o garsoniera de la sora mea, ce a fost ... (vezi toată discuția)