avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Doresc infiintare PFA si nu stiu cat sa declar ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Doresc infiintare PFA si nu stiu cat sa declar brutul....ajutor!

Buna ziua,
Doresc sa infiintez si eu un PFA pentru servicii de infrumusetare la domiciliu....coafor,machiaj,unghii false.Acest PFA ma intereseaza sa il fac pentru ca peste 1 an sa pot face un credit pentru prima casa.
Ideea este ca pentru a mi se aproba dosarul de creditare am nevoie de un venit net ( in mana) de 2000 lei primele 6 luni si 2500 urmatoarele 6 luni ale anului.
Va rog mult daca ma puteti ajuta sa stiu care este suma bruta pe care trebuie sa o declar pentru a ramane cu acest venit, deoarece dupa toate cautarile putin situatia ma depaseste.
Inteleg ca pentru pensii pot declara 800 lei?
CAS-ul il platesc odata pe an calculat la salariul net?Sau trimestrial?
Impozitul se calculeaza din brut?
As dori sa stiu de fapt cat trebuie sa trec eu ca am incasari luna de luna, pentru a ramane cu acest net in mana si care ar fi suma taxelor pe care trebuie sa le platesc?
Diferenta intre PFA in sistem real si pe baza normei de venit care este de fapt?
Va multumesc pt raspuns si imi cer scuze pt avalansa de intrebari dar situatia este foarte urgenta de creare a acestui PFA si inca nu am inteles ce am de facut.
MULTUMESC!
Cel mai recent răspuns: melania_14 , utilizator 11:59, 14 Martie 2014
Pentru pensie veti depune declaratia 600 cu venitul asigurat, suma minima asigurata fiind de 805ron. Nu se va recalcula la suma incasata. Singure care se recalculeaza sunt impozitul si sanatatea. Cu chitantele de la anaf pentru pensie si sanatatea trebuie sa duceti cate o copie la casa de sanatate respectiv casa de pensii.
Despre cei 5 ani in urma si eu am auzit dar nu am intalnit pe nimeni sa fi platit asa in urma, stiu sigur ca era vb de 6 luni de plata in urma. Daca ati fost studenta/angajata/somaj/coasigurat nu ar trebui sa va faceti probleme.
Daca venitul declarat la CAS este in valoare de 800 lei, mai sunt obligata sa platesc ceva la CAS in conditiile in care venitul de pe PFA va fi mai mare?
Daca nu ma duc cu declaratiile de plata la CAS si CASS pt a nu imi deschide contracte, in conditiile in care nu ma intereseaza calitatea de asigurat, exista vreo cale legala prin care acestia ma pot obliga sa platesc ceva retroactiv?
Multumesc.
CAS si CASS mai nou se platesc la ANAF. Copie dupa chitantele de plata se duc la Casa de pensii si Casa de Sanatate pentru ca transmiterea datelor de la ANAF catre cele doua case se face cam lent. E posibil ca la un moment dat datele sa nu fie transmise corect si sa primiti acasa somatii de plata pentru plata CAS si CASS dar daca aveti chitantele cu plata o sa va prezentati cu dovada plati. Daca vor sa platiti retroactiv o sa va treziti cu scrisori acasa fie ca va duceti fie ca nu va duceti dvs la ei.
Cum am spus pensie se plateste la suma asigurata nici decum la valoarea realizata.
Aveti grija pt a va face PFA si a tine contabilitate in partida simpla o sa aveti nevoie sa mergeti la un contabil de cateva ori pe an pt consiliere si verificare acte. Sunt ceva declaratii de dat si registre de completat. Va puteti trezi cu ceva amenzi din partea ANAF pt nedeclararea / intarzaierea depunerii declaratiilor si lipsa registelor
Ultima modificare: Vineri, 14 Martie 2014
melania_14, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare pfa webdesign ionut28ccr ionut28ccr Doresc sa imi infiintez un PFA si sa ma angajez cu 4ore/zi. Ce ma sfatuiti sa aleg? vor fi perioade unde voi incasa poate 100 ron/luna sau 5000 pe luna sau ... (vezi toată discuția)
Pfa, daca depasesc venitul estimat cat trebuie sa mai platesc? levaidvd levaidvd Buna ziua! Acum imi doresc sa fac un PFA ca traducator, dar inca nu stiu clar toate lucrurile legate de acest statut. Am aflat ca trebuie sa fixez o ... (vezi toată discuția)
Model de impozitare pfa in sistem real? cum se calculeaza?? Mihai223 Mihai223 PFA in sistem real are obligatia de plata la pensi 31,5% din VENITUL DECLARAT (adica venitul pentru care doresc sa se asigure) + sanatate 5,5% (din VENITUL NET ... (vezi toată discuția)