Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ingrijirea parintilor de catre copii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ingrijirea parintilor de catre copii

Buna ziua!

Va rog frumos, daca se poate, sa ma lamuriti intr-o problema legata de familia mea. Este vorba de parintii mei care au o varsta inaintata, locuiesc la tara, nu au nici un venit (nu sunt pensionari) si nici cu sanatatea nu sunt tocmai in regula. Noi suntem cinci frati, toti majori si cu familii (suntem la casele noastre), problema este ca singurul care se intereseaza de situatia parintilor sunt eu, iar eu ii ajut atat cat imi pot permite, adica le platesc facturile la utilitati, merg cu ei la spital cand e nevoie, le cumpar medicamente, si alte cheltuieli lunare, toate astea fara a exista o intelegere prin care eu sa raman mostenitor, lucru care nici nu ma intereseaza. As vrea sa-mi spuneti cum as putea sa-i determin pe fratii mei sa contribuie si ei la intretinerea parintilor. Am incercat cu vorba buna, dar nu am gasit intelegere. Spuneti-mi va rog exista o lege care sa-i oblige pe copii sa-si ingrijeasca parintii? Si daca exista cum trebuie sa procedez pentru rezolvarea problemei, trebuie sa ii dau in judecata? sau se poate si altfel.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:37, 28 Martie 2014
Numai parintii dvs sunt in drept/ au capacitatea de a ii actiona in judeca pe fratii dvs.
Problema este ca eu am cheltuit deja foarte multi bani cu parintii mei, cu operatii si tratamente. Nu ar fi asta o problema si nici nu vreau despagubiri pentru acest lucru (consider ca mi-am facut datoria) dar de acum incolo ar fi mult mai usor pentru mine daca s-ar impartii cheltuielile. Cum as putea sa procedez eu sa-i determin pe fratii mei sa plateasca o anumita suma parintilor mei in fiecare luna. Consider ca daca eu imi fac datoria fata de parintii mei si ei sunt obligati sa o faca in aceeasi masura.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Martie 2014
roburtr, utilizator
Asta incerc sa va zis, ca nu aveti cum sa ii obligati dvs sa isi ingrijeasca parintii, ci numai parintii sunt cei care pot pretinde intretinere in instanta.
Ce puteti dvs face, e sa apelati la bunul simt, atat.
Puteti vb cu parintii dvs sa le spuneti ca nu ii mai puteti ajuta si sfatuiti-i sa va actioneze in instanta pe toti cati sunteti. Ajutati-i cu redactarea cererii, se plateste doar 20 de lei taxa de timbru si cererea semnata de dansii in atatea exemplare cati sunteti plus unul pt instanta si se depune la judecatoria de care apartin ei cu domiciliul.
Totusi, pentru cheltuielile deja facute, ati putea cere partea fratilor, in masura in care aveti documente, facturi, chitante...
Multumesc pentru raspunsuri, dar eu nu vreau despagubiri pentru cheltuielile pe care le-am avut, cum am spus si mai sus, consider ca mi-am facut datoria, eu vreau doar ca de acum inainte cheltuielile sa se imparta intre noi, sa nu le mai suport doar eu. Dar se pare ca eu nu pot face nimic, ramane la latitudinea parintilor nostrii sa hotarasca daca vor sa faca ceva in acest sens, lucru destul de greu pentru ei tinand cont ca indiferent cum am fi, buni sau rai, suntem toti copii lor. Va multumesc inca odata pentru sfaturi.

Alte discuții în legătură

Anulare contract vanzare- cumparare gabrieladlu gabrieladlu Buna ziua! O cunotinta, a primit de la parinti casa si 500 ari pamant langa casa, cu contract de vanzare- cumparare cu clauza de intretinere, in august 2011. ... (vezi toată discuția)
Batrana dementa! ronaldo77 ronaldo77 Eu si sotul meu grijim pe mama lui care este pe pat.Sotul meu mai are o sora si un frate care este decedat si are doi copii,problema este ca apartamentul este ... (vezi toată discuția)
Concubinajul tatalui meu cameliaghh cameliaghh Tatal meu are 82 de ani si traieste in concubinaj de peste 10 ani cu o femeie careia i-a intretinut toata familia, financiar. In cazul decesului parintelui ... (vezi toată discuția)