avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Refuz de a convoca adunarea generala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Refuz de a convoca adunarea generala

Presedintele unei asociatii de proprietari al unui cartier rezidential, care are afiliate pentru administrare toate asociatiile din zona, a refuzat sa convoace adunarea generala pentru aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2014 si pentru darea de seama si alegeri, care trebuia sa aiba loc in trimestrul I al acestui an, motivand ca datorita numarului foarte mare de proprietari nu poate asigura spatiul necesar desfasurarii acestei activitati.
Apreciez ca aceasta asociatie functioneaza ilegal, deoarece nu exista un comitet executiv ales de adunarea generala a tuturor proprietarilor, si nici presedinte al comisie de cenzori.
Periodic, cand se construieste un bloc sau mai multe la aceeasi adresa, presedintele se ocupa de infiintarea si legalizarea noii asociatii la judecatorie si apoi cu acordul majoritatii proprietarilor o afiliaza la asociatia cartierului, apoi se intrunesc reprezentantii alesi ai fiecarei asociatii si iau hotarari referitoare la administrare.
Conform dispozitiilor Legii 230/2007, hotararile sunt atributul exclusiv al adunarii generale, iar comitetul poate emite decizii!
Administrarea cartierului se face in baza unui contract incheiat intre presedinte si o societate comerciala specializata, care la randul ei a incredintat contabilitatea altei societati de profil.
Presedintele a primit o cerere scrisa de la un cenzor pentru a convoca adunarea generala si intrarea in legalitate, dar a fost refuzat spunand ca sa il dea in judecata.
Pretul serviciilor de administrare sunt foarte mari, iar presedintele nu a putut prezenta mai multe oferte de servicii si pret, pentru a fi aleasa cea mai convenabila.
In aceasta situatie presedintele si societatea de administrare sau autoales pe termen nelimitat!
Ce este de facut pentru intrarea in legalitate?
Va multumesc!
Cel de care vorbiti nu este presedinte al asociatiei de proprieatri din ceea ce explicati. Este presedintele unei uniuni de asociatii. Tot dumneavoastra spuneti ca atunci
cand se construieste un bloc sau mai multe la aceeasi adresa, presedintele se ocupa de infiintarea si legalizarea noii asociatii la judecatorie si apoi cu acordul majoritatii proprietarilor o afiliaza la asociatia cartierului, apoi se intrunesc reprezentantii alesi ai fiecarei asociatii si iau hotarari referitoare la administrare.


Asa ca fiecare asociatie de proprieatri are obligatia sa convoace adunare generala anuala si de aceea presedintele "asociatiei de cartier" nu raspunde de nerespectarea legii 230/2007 in asociatia dumneavoastra. Acest presedinte nu convoaca adunarile gemerale din asociatiile afiliate pentru ca nu este treaba lui. El se intalneste periodic cu presedintii asociatiilor de proprietari si discute, decid, hotarasca supra unor aspecte comune cartierului... Raspunderea organizarii si activitatii fiecarei asociatii de proprietari revine conducerii (presedinte, comite) fiecarei asociatii, a oamenilor pe care dumneavoastra i-ati ales si mandatat sa va reprezinte interesele.
Presedintele a infiintat Asociatia XY la construirea primelor blocuri.
Ulterior, celelalte asociatii au fost inregistrate la judecatorie cu numele Asociatia XY nr. 1,2....., iar acestea s-au afiliat primeia.
Pentru administrare, presedintele a incheiat contract cu o societate, care se numeste Asociatia XY SRL .
Este evident ca cele doua asociatii au in spate acelasi om de afaceri.
De altfel, presedintele asociatiei de proprietari isi desfasoara activitatea la sediul societatii de administrare, unde i s-au pus la dispozitie spatiul, utilitatile, birotica etc gratuit.
Deci, la judecatorie nu este inregistrata nicio uniune de asociatii si apreciez ca presedintele trebuie sa respecte legea asociatiilor de proprietari.
Cum pot fi verificate unitar documentele asociatiei, daca cenzorii nu sunt constituiti in comisie si nu au un presedinte?
Cum poate fi aprobat bugetul de venituri si cheltuieli si cum i-au cunostinta proprietarii de activitatea desfasurata de asociatie, daca nu sunt convocate adunarile generale?
Va sugerez sa mergeti la primarie unde exista un serviciu special pentru asociatiile de proprietari. Fiind un cartier din acel oras, poate cei de la primarie stiu de existenta acestor asociatii si poate va indruma.
De regula acest serviciu are cunostinta de presedintii si administratorii din raza lor de interes.
Asociatia se afla pe teritoriul uei comune!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Functionare asociatie de proprietari ContSters134265 ContSters134265 La data de 01.12.2013, proprietarii a trei blocuri noi situate pe aceeasi strada au constituit o asociatie in conditiile Legii nr. 230/2007, iar cu ... (vezi toată discuția)
Cenzor extern sau comisie de cenzori din cadrul blocului mira55 mira55 Intrucat nu agreau comisia de cenzori, membrii comitetului executiv au mers cu un tabel prin bloc si s-au strans semnaturi pentru demiterea cenzorilor si ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari a blocului nu are presedinte de ceva ... Theoleo2009 Theoleo2009 Asociatia de proprietari a blocului nu are presedinte de ceva vreme. Contul a fost inchis si nu se poate deschide altul decât daca administratorul este ... (vezi toată discuția)