avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cenzor extern sau comisie de cenzori din cadrul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cenzor extern sau comisie de cenzori din cadrul blocului

Intrucat nu agreau comisia de cenzori, membrii comitetului executiv au mers cu un tabel prin bloc si s-au strans semnaturi pentru demiterea cenzorilor si angajarea unui cenzor extern dar actiunea nu s-a finalizat. Ulterior, in cadrul adunarii generale anuale, s-a votat pentru comisie de cenzori din bloc, comisie care a functionat cca doi ani dupa care, in urma neintelegerilor cu aceeiasi membri ai comitetului executiv, cenzorii au demisionat in bloc. Acum, presedintele si-a adus aminte de tabelul cu angajarea cenzorului extern si a purces la angajarea unui prieten al sau in aceasta functie. Totusi, o parte a proprietarilor doresc adunare generala pentru a se solutiona legal aceasta problema, adica sa hotarasca ei ce vor, dar presedintele/membrii comitetului executiv nu vor sa convoace adunarea generala, fapt pe care eu il consider un abuz. Care ar fi solutia legala si cine considerati ca are dreptate?
Cel mai recent răspuns: eugarizn , utilizator 17:19, 16 Noiembrie 2013
Legea 230/2007 Art. 30. - (1) Comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, are urmatoarele atributii:
a) duce la indeplinire hotararile adunarii generale si urmareste respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere ale asociatiei de proprietari;
b) emite, daca este cazul, decizii scrise privind reguli pentru ducerea la indeplinire a hotararilor adunarilor generale si pentru respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere, precum si alte decizii ce privesc activitatea din asociatia de proprietari;
c) intocmeste proiectul bugetului de venituri si cheltuieli si pregateste desfasurarea adunarilor generale;
d) reglementeaza folosirea, intretinerea, repararea, inlocuirea si modificarea partilor proprietatii comune, inclusiv cu privire la consumurile aferente proprietatii comune;
e) intocmeste sau propune planuri de masuri si activitati si urmareste realizarea lor;
f) supravegheaza desfasurarea tuturor activitatilor din cadrul asociatiei de proprietari, in mod special situatia incasarilor si platilor lunare;
g) pentru scopul si activitatile asociatiei de proprietari, angajeaza si demite, incheie si reziliaza contracte;
h) isi asuma obligatii, in nume propriu sau in numele proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari, privind interesele legate de cladire;

i) initiaza sau apara in procese, in nume propriu sau in numele proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari, interesele legate de cladire;
j) stabileste sistemul propriu de penalizari ale asociatiei de proprietari pentru restantele afisate pe lista de plata ce privesc cheltuielile asociatiei de proprietari, conform prevederilor legale;
k) avizeaza documentele asociatiei de proprietari;
l) asigura completarea la zi a cartii tehnice a constructiei;
m) asigura urmarirea comportarii in timp a constructiei, pe toata durata de existenta a acesteia;
n) gestioneaza situatiile exceptionale si de criza;
o) exercita alte atributii care i-au fost conferite prin hotararile adunarii generale.
(2) Sedintele comitetului executiv sunt legal intrunite daca jumatate plus unu din numarul membrilor sai sunt prezenti. Sedintele comitetului executiv pot fi convocate de presedintele asociatiei de proprietari sau de jumatate plus unu din numarul membrilor sai.
(3) Deciziile comitetului executiv se consemneaza in registrul de decizii al comitetului executiv.


Deci daca doriti alti cenzori trebuie sa schimbati comitetul, acestia angajeaza sau demit si administratorul si cenzorul....
Nu dumneavoastra ati ales pe cei din comitet, nu dumneavoastra le-ati dat girul sa va reprezinte?
Ultima modificare: Joi, 14 Noiembrie 2013
ContSters241232, utilizator
Membrii comisiei de cenzori ca si membrii comitetului executiv sant alesi si demisi numai de adunarea generala a proprietarilor. Pentru cei angajati cu CIM este alta problema, a nu se confunda.
Va dam si noi raspunsuri in functie de ceea ce ne "furnizati", adica:
Intrucat nu agreau comisia de cenzori, membrii comitetului executiv au mers cu un tabel prin bloc si s-au strans semnaturi pentru demiterea cenzorilor si angajarea unui cenzor extern dar actiunea nu s-a finalizat. Ulterior, in cadrul adunarii generale anuale, s-a votat pentru comisie de cenzori din bloc, comisie care a functionat cca doi ani dupa care, in urma neintelegerilor cu aceeiasi membri ai comitetului executiv, cenzorii au demisionat in bloc.


Deci ati ramas fara cenzor din bloc, ce urmeaza conform Legii 230/2007?

Art. 21. - (1) La adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenti un comitet executiv, format din presedintele asociatiei de proprietari si un cenzor sau o comisie de cenzori, si vor hotari numarul membrilor acestora si durata mandatelor lor. Daca dintre membrii asociatiei de proprietari nu se poate alege un cenzor sau comisia de cenzori, atunci adunarea generala a proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociatiei de proprietari, persoana fizica ori juridica de specialitate, pe baza de contract sau conventie de prestari de servicii.
Corect, dar presedintele nu doreste adunare generala pentru ca sant deja amatori pentru comisia de cenzori si îi încurca lui si prietenilor lui din comitet treburile. Adunarea generala a proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari nu a mandatat comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociatiei de proprietari, persoana fizica ori juridica de specialitate, pe baza de contract sau conventie de prestari de servicii.

Adunarea generala o puteti convoca si dumneavoastra daca sunteti 20% din numarul proprietarilor si daca nu doreste actualul presedinte si comitet sa numeasca cenzori din condominiu ii puteti schimba pe ei, este dreptul dumneavoastra (vededi Legea 230/2007 si H.G 1588/2007)
Art. 23. - (1) Dupa adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari va avea loc cel putin o data pe an, in primul trimestru, o adunare generala a proprietarilor membri ai asociatiei. Responsabilitatea cu privire la neconvocarea a cel putin unei adunari generale a proprietarilor apartine membrilor comitetului executiv, inclusiv presedintelui asociatiei de proprietari.
(2) Adunarea generala este alcatuita din toti proprietarii membri ai asociatiei de proprietari.
(3) Adunarea generala ordinara se convoaca fie de presedintele asociatiei de proprietari, fie de comitetul executiv.
(4) Pentru situatii speciale sau de maxima urgenta, adunarile generale extraordinare ale asociatiei pot fi convocate oricand de catre comitetul executiv sau de catre cel putin 20% din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.
(5) Proprietarii trebuie anuntati, prin afisare la loc vizibil sau pe baza de tabel nominal convocator, asupra oricarei adunari generale a asociatiei de proprietari, cu cel putin 7 zile inainte de data stabilita, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunarii generale. Ordinea de zi anuntata se poate completa prin hotarare a adunarii generale.

Alte discuții în legătură

Adunare generala dupa/contra adunare generala? mira55 mira55 Fiind solicitat de un bun prieten pentru un raspuns la o situatie delicata, va solicit si dvs o opinie. In blocul in care locuieste amicul meu, conform Legii ... (vezi toată discuția)
Regim juridic presedinte asociatie de proprietari gambette gambette La ce situatie se incadreaza rezolvarea juridica prevazuta in legea 196/2018la art. 56 alin. (2) : \"În caz de încetare a mandatului președintelui ... (vezi toată discuția)
Durata mandat comitet executiv asociatii de proprietari mihaela nedelea mihaela nedelea La adunarea generala de constiuire a asociatiei de proprietari s-a hotarat ca durata mandatului comitetului executiv sa fie de 2 ani. Daca aceasta ... (vezi toată discuția)