avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis pentru neacordare prioritate masinii ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis pentru neacordare prioritate masinii de politie

Buna ziua,

Vineri, mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru 30 zile pe motiv de neacordare prioritate (prioritate de dreapta) pentru autovehicolul de politie. Autovehiculul de politie nu era de rutiera ci de sector; nu se afla in misune rutiera (presupun) si nu am vazut sa aiba camera de filmat pe masina.

Imprejurarile pe scurt:

- ambele autovehicule (al meu si al politiei) au ajuns in acelasi moment in intersectia nedirijata dintr-o zona laturalnica a orasului, intersectie pe care nu o cunosteam iar marcajele pe sosea lipseau.
- am oprit autovehicolul aproximativ 1 metru dupa coltul intersectiei pentru a acorda prioritate masinii de politie, nestiiind daca intersectia este dirijata sau nu.
- m-am uitat repede daca masina de politie are vre-un semn de circulatie pentru intersectie pe drumul de pe care venea insa erau pomi si nu aveam cum sa-mi dau sema si in plus ar fi trebuit sa deduc ce inseamna semnul de stop sau cedeaza trecerea vazindu-l din spate si nu din fata.
- imediat dupa, am avut un schimb de priviri cu agentul de politie (sectorist) care conducea autovehicolul de politie iar acesta mi-a facut un gest cu bratul drept cu o miscare de jos in sus usor spre dreapta, semn pe care eu l-am inteles ca ar trebui sa trec si imi acorda prioritate.
- si am trecut ; si surpiza; a venit dupa mine si mi-a suspendat permisul pentru ca nu am acordat prioritate masinii de politie.
- i-am explicat cele de mai sus, ce am inteles eu din gestul lui, iar el mi-a comunicat ca prin gestul lui mi-a aratat ca este intersectie cu prioritate de dreapta.
- i-am spus respectous ca nu cunosc ca acest semn sa existe in legilatia rutiera si ca eu l-am inteles ca m-a invitat sa trec (el putea sa aiba cedeaza trecerea sau stop si eu nu aveam cu sa vad semnul de circulatie de pe sensul lui de mers)
- l-am intrebat de ce nu a trecut cand eu am oprit masina sa-i acord prioritate insa a evitat intrebarea.
- in procesul verbal am facut mentiune : ca am oprit autovehicolul pe care il conduceam iar politistul care a condus masina politiei a ridicat bratul drept iar eu am continuat drumul.
- l-am intrebat ce se va intampla cu permisul meu de conducere si de unde il voi putea recupera. Mi-a comunicat ca acesta va fi trimis in Germania la unitatea emitenta si singura varianata de a nu fi trimis este de a face eu o contestatie impotriva PV la Judectorie

Date suplimentare:

- mentionez ca eram singur in masina si a specificat asta pe procesul verbal.
- permisul de conducere este emis de Germania.
- am permis de conducere profesionist de 20 de ani si nu l-am avut suspendat nici o data.

Consider ca actiunea politistului este un \"abuz\" si din acest motiv doresc sa fac contestatie impotriva sanctiuniilor aplicate: suspendare permis 30 zile, amenda 280lei/140 lei in 48 ore si 4 puncte penalizare.

Va rog sa ma indrumati in acest sens si va intreb ce sanse de reusita as avea sa castig procesul impotriva politiei si ce costuri de judecata ar fi.

De asemene va intreb ce pasi trebuie sa fac pentru ca permisul meu sa nu ajunga in Germania, chiar daca voi pierde procesul.

Va multumesc ca a-ti avut rabdarea sa cititi toata povestea mea si sper ca sfaturile pe care mi le ve-ti da ma vor ajuta in anularea snactiuniilor primite.

Cu stima,

Raphael O.

Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2014
raphaelo, utilizator
Tot ce ati scris aici, inserati in contestatie. Cat priveste sansele pe care le aveti, daca contestati, aveti o sansa, daca nu, din start nu aveti nici una.
Succes!
Multumesc pentru raspunsul rapid pe care mi l-ati dat.

Exista un forumular tipizat de contestatie?

Contestatia ar trebui sa contina anumite elemente ""vitale""?

Din pacate eu nu am probe in apararea mea decat ceea ce am scris - nu am martori, nu am inregistrare video, nu am inregistrare audio (nu mi-a trecut prin cap sa pornesc telefonul :) ).

Si daca nu am porbe in aparare, m-am gandit sa cer in instanta ca Politia Romana sa aduca probe pentru a proba acuzatia (poza, film) si daca au asa ceva este in avantajul meu.Daca nu au, nu stiu daca legea ii obliga sa aiba insa am vazut ca mai nou (de ceva ani) stau la treceri de pietoni, cei de la rutiera cu camera si filmeaza.

Cum vedeti aceasta idee?
Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2014
raphaelo, utilizator
Daca la coltul intersectiei nu ati avut semn de circulatie si nici marcaj, intersectia era una nedirijata in care se aplica regula prioritatii de dreapta.
Dvs ziceti ca ati oprit un metru dupa coltul intersectiei, din exprimarea dvs rezulta ca v-ati oprit fix in mijlocul intersectiei. V-oti fi oprit inaintea de colt cu un m , nu dupa.. Cand ati oprit dvs masina de politie a oprit si ea ?
m-am uitat repede daca masina de politie are vre-un semn de circulatie


masina n-are semne de circulatie, ci drumul pe care circula.. dar nu trebuia sa va intereseze ce semne sunt montate pe acel drum, trebuia sa va concentrati pe semnele intalnite de dvs in mers.
Ziceti mai departe ca politistul de la volan v-a facut semn cu bratul drept..i-ati vazut mana prin parbriz ? iar daca miscarea mainii a fost de sus in jos, dvs ati interpretat ca e politicos si va lasa sa treceti ? Unde va duceati in sus si in jos ?
Nu exista formular tipizat de contestatie. Contestati pt motivele pe cere credeti ca le aveti, eu nu cred ca aveti vreo sansa, dar nu va costa prea mult sa incercati.

Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2014
gi-jane2, moderator
Buna gi-jane2,

Multumesc pentru raspuns si mai ales pentru ca sunt intrebari care poate mi se vor pune si proces iar discutarea lor in prealabil imi ofera posibilitatea sa fiu oarecum pregatit diverselor situatii.

Am sa incerc sa raspund pe rand celor intrebate de dv. pentru a fi mai clara situtai si a putea primi un raspuns cat mai util.

- am oprit la aproximativ 1 metru "dupa" coltul intersectie ( as putea sa spun si jumatate de metru) - 1 metru de la coltul intersectie nu inseamna in mijlocul intersectiei avand in vedere ca o starda are minim 5 metri si ca o banda de mers are minim 2, 5 metri.
- cand am oprit eu a oprit si masina politiei
- sigur ca ma intereseaza ce semene de circulatie sunt pe drumul meu si le respect pe acelea. (normal ca masina nu avea nu avea semn - ma bucur ca a-ti inteles ideea :) )
- tocmai pentru ca eu nu am avut nici un semn de circulatie am inteles ca intersectia poate fi nedirijata si am oprit; dar tot asa fara ca eu sa am nici un semn, pe celalat drum cu care ma intersectam putea fi cedeaza trecerea sau stop ( eu pe drumul meu nu am nici o informare in acest sens). Va intreb aici, cum stiti daca va aflati intr-o intersectie nedirijata sau dirijata daca dumeavoastra nu aveti nici un semn sau marcaj specific inainte de intersectie?
- ambele masini fiind oprite am vazut prin parbriz politistul facind un un semn cu bratul drept, si sigur ca pentru a face un semn cu bratul trebuie sa il ridici; nu pot aprecia daca bratul la ridicat la 90grade , la 70 grad etc.
- in momentul in care nu si-a manifestat intentia de a trece prin intersectie dupa ce am oprit ambii masinile si am avut un schimb de priviri, mi-a facut un semn cu bratul drept, semn pe care eu l-am interpretat ca imi acorda prioritate. El putea sa aiba indicator cedeaza trecerea sau nu, iar eu nu aveam cum sa stiu daca are sau nu, de aceea m-am si oprit.
- ce a-ti fi inteles si facut in locul meu necunoscand intersectia, neavand nici un semn pe drumul dv, ambele masini oprite la intersectie iar politistul va face acest semn in loc sa isi continue deplasarea fiindca avea prioritate de dreapta, insa el alege sa nu isi continue drumul ci sa gesticuleze cu mana dreapta?

Multumesc,

Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2014
raphaelo, utilizator
raphaelo a scris:

Va intreb aici, cum stiti daca va aflati intr-o intersectie nedirijata sau dirijata daca dumeavoastra nu aveti nici un semn sau marcaj specific inainte de intersectie?


Daca nu exista indicatoare, semafoare, marcaje sau politisti intersectia nu este dirijata.

Art.57. - (1) La intersecţiile cu circulaţie nedirijată, conducătorul de vehicul este obligat să cedeze trecerea vehiculelor care vin din partea dreaptă, în condiţiile stabilite prin regulament.

Daca nu ar fi vorba despre suspendare situatia este chiar amuzanta, politistul v-a facut semn "cu bratul drept cu o miscare de jos in sus usor spre dreapta", gest pe care dvs. l-ati interpretat ca un semn de bunavointa ca v-a lasat sa treceti inaintea lor, banuiesc ca drumul era foarte aglomerat fiiind localizata intr-o zona laturalnica a orasului si v-au lasat sa treceti ptr a decongestiona intersectia.
Daca aveti permis de conducere profesionist de 20 de ani se presupune ca ar trebui sa cunoasteti semnalele pe care le fac politistii chiar si atunci cand se afla in masina de politie, nu fac semne din mana ci prin intermediul unui baston cu ajutorul caruia dirijeaza circulatia.
Probabil semnul pe care vi l-a facut din mana poate fi interpretat ca sa va luati adio de la permis pentru o luna.:)

Mi-a comunicat ca acesta va fi trimis in Germania la unitatea emitenta si singura varianata de a nu fi trimis este de a face eu o contestatie impotriva PV la Judectorie


Nu contestatia impiedica trimiterea permisului autoritatii emitente. Daca nu ati acordat prioritate de dreapta nu veti avea sanse mari de castig, judecatorul nu v-a lua in considerare ce ati inteles dvs. din gestul politistului sau ca nu ati avut permisul de conducere suspendat niciodata.

Politistul trebuia sa va instiinteze ca permisul poate fi retinut in Romania pana la efectuarea perioadei de suspendare si nu sa va instiinteze ca trebuie sa faceti contestatie.

In acest sens, in loc sa promovati o actiune in instanta care este de durata si cu final previzibil adica respingerea plangerii mai ales ca nu aveti martori care sa confirme varianta dvs. mai bine depuneti o sesizare impotriva agentului de politie care v-a informat in mod voit eronat despre posibilitatea retinerii permisului in RO numai prin depunerea unei contestatii, probabil vazand ca permisul este eliberat de catre autoritatile germane.

In cazul in care nu plecati in Germania in timpul celor 30 de zile de suspendare depuneti cerere cat mai urgent pentru retinerea permisului in Romania pana la efectuarea perioadei de suspendare la politia care v-a retinut permisul,altfel permisul va fi trimis in termen de 15 ile la IGPR care il va trimite autoritatii emitente.

hg1391
Art. 212. – (1) Permisul de conducere eliberat de o autoritate straina, retinut ca urmare a încalcarii, de catre titular, a unei norme rutiere pentru care legea prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce si pentru care s-a eliberat dovada înlocuitoare cu drept de circulatie, împreuna cu o copie a procesului-verbal de constatare a contraventiei, se trimit politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, în termen de 15 zile de la aplicarea sanctiunii contraventionale complementare.

(3) Pâna la împlinirea termenului prevazut la alin.(1) titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate straina, poate solicita ca, pâna la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, documentul sa fie pastrat la serviciul politiei rutiere pe raza caruia a fost savârsita fapta pentru a-i fi restituit. Despre aceasta posibilitate titularul permisului de conducere va fi informat odata cu comunicarea suspendarii exercitarii dreptului de a conduce.

Daca plecati in Germania sau in afara Romaniei puteti solicita restituirea permisului cu o zi inaintea teritoriului Romaniei.

Art. 220. – (1) Titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate straina, împotriva caruia s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce, poate solicita sefului politiei rutiere pe raza careia a fost constatata fapta, restituirea documentului, înainte de expirarea perioadei de suspendare, cu cel mult o zi lucratoare înainte de data parasirii teritoriului României.
(2) În situatia restituirii permisului de conducere potrivit alin.(1), seful politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române comunica sanctiunea aplicata autoritatii straine care a eliberat documentul.
Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2014
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Intersectie dirijata sau nedirijata - semnele de circulatie mdmilan mdmilan Daca intr-o intersectie o directie are semn de \"Cedeaza trecerea\", iar cealalta directie nu are niciun semn („Drum cu prioritate”, „Intersecție cu un ... (vezi toată discuția)
Prioritate corcita? vatafu vatafu Buna ziua! Am si eu o nelamurire legata de modul in care se circula intr-o anumita intersectie din Craiova. Este vorba de asa numita intersectie de la Consul, ... (vezi toată discuția)
Accident intersectie cu semne de circulatie lipsa sorcy3k sorcy3k Se da urmatoarea speta: Masina A, mergand pe strada X (1 banda pe sens), care se intersecteaza cu Bulevardul Y (2 benzi pe sens), este acrosata din partea ... (vezi toată discuția)