avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis pentru neacordare prioritate masinii ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis pentru neacordare prioritate masinii de politie

Buna ziua,

Vineri, mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru 30 zile pe motiv de neacordare prioritate (prioritate de dreapta) pentru autovehicolul de politie. Autovehiculul de politie nu era de rutiera ci de sector; nu se afla in misune rutiera (presupun) si nu am vazut sa aiba camera de filmat pe masina.

Imprejurarile pe scurt:

- ambele autovehicule (al meu si al politiei) au ajuns in acelasi moment in intersectia nedirijata dintr-o zona laturalnica a orasului, intersectie pe care nu o cunosteam iar marcajele pe sosea lipseau.
- am oprit autovehicolul aproximativ 1 metru dupa coltul intersectiei pentru a acorda prioritate masinii de politie, nestiiind daca intersectia este dirijata sau nu.
- m-am uitat repede daca masina de politie are vre-un semn de circulatie pentru intersectie pe drumul de pe care venea insa erau pomi si nu aveam cum sa-mi dau sema si in plus ar fi trebuit sa deduc ce inseamna semnul de stop sau cedeaza trecerea vazindu-l din spate si nu din fata.
- imediat dupa, am avut un schimb de priviri cu agentul de politie (sectorist) care conducea autovehicolul de politie iar acesta mi-a facut un gest cu bratul drept cu o miscare de jos in sus usor spre dreapta, semn pe care eu l-am inteles ca ar trebui sa trec si imi acorda prioritate.
- si am trecut ; si surpiza; a venit dupa mine si mi-a suspendat permisul pentru ca nu am acordat prioritate masinii de politie.
- i-am explicat cele de mai sus, ce am inteles eu din gestul lui, iar el mi-a comunicat ca prin gestul lui mi-a aratat ca este intersectie cu prioritate de dreapta.
- i-am spus respectous ca nu cunosc ca acest semn sa existe in legilatia rutiera si ca eu l-am inteles ca m-a invitat sa trec (el putea sa aiba cedeaza trecerea sau stop si eu nu aveam cu sa vad semnul de circulatie de pe sensul lui de mers)
- l-am intrebat de ce nu a trecut cand eu am oprit masina sa-i acord prioritate insa a evitat intrebarea.
- in procesul verbal am facut mentiune : ca am oprit autovehicolul pe care il conduceam iar politistul care a condus masina politiei a ridicat bratul drept iar eu am continuat drumul.
- l-am intrebat ce se va intampla cu permisul meu de conducere si de unde il voi putea recupera. Mi-a comunicat ca acesta va fi trimis in Germania la unitatea emitenta si singura varianata de a nu fi trimis este de a face eu o contestatie impotriva PV la Judectorie

Date suplimentare:

- mentionez ca eram singur in masina si a specificat asta pe procesul verbal.
- permisul de conducere este emis de Germania.
- am permis de conducere profesionist de 20 de ani si nu l-am avut suspendat nici o data.

Consider ca actiunea politistului este un \"abuz\" si din acest motiv doresc sa fac contestatie impotriva sanctiuniilor aplicate: suspendare permis 30 zile, amenda 280lei/140 lei in 48 ore si 4 puncte penalizare.

Va rog sa ma indrumati in acest sens si va intreb ce sanse de reusita as avea sa castig procesul impotriva politiei si ce costuri de judecata ar fi.

De asemene va intreb ce pasi trebuie sa fac pentru ca permisul meu sa nu ajunga in Germania, chiar daca voi pierde procesul.

Va multumesc ca a-ti avut rabdarea sa cititi toata povestea mea si sper ca sfaturile pe care mi le ve-ti da ma vor ajuta in anularea snactiuniilor primite.

Cu stima,

Raphael O.

Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2014
raphaelo, utilizator
Sfat. Am patit si eu ceva de genul.
1. Daca mai esti in oras dute in intersectia cu pricina, fa cateva fotografii pe sensul tau sa se vada intersectia (lipsa indicatoarelor eventual rangul drumului) si pe sensul lor idem. Seteaza aparatul sa afiseze data (daca nu are functia, nu le prelucrezi si in proprietatile ei apara ora, data, aparatul folosit, etc, si alte date nu te intereseaza,) Le pui in format electronic pe un disc si un rand le pozitivezi la un centru, ambele le atasszi la contestatie (nu uita sa mentionezi ca la prezenta contestatie atasezi un support optic marca, seti... ce contine un nr de x fotografii, x fotografii pe support din hartie ce reprezinta aceleasi imagini.
2. Ceri instantei sa solicite unitatii de politie daca autospeciala nr., condusa la data de deX se afla in misiune ce impune deplasarea de urgenta cu semnale acustice si vizuale in functie, eventual copia solicitarii, La fiecare solicitare exista o inregistrare a evenimentului. Am spus eveniment nu graba ca l-a chemat sefu lui sa il duca acasa !
Iti garantez ca o sa ai castig de cauza. Ori mai dur faci reclamatie la parchet pentru abuz in serviciu. Sa vezi hora daca nu era in deplasare la eveniment sau mai grav daca nu era in timpul orelor de program si folosea si el masina ca baiatu. Era politie Nationala sau locala (fostii gardieni / ei mai fac dinastea ca le-a dat si lor atributii pe linie de circulatie si e prapad cu ei. ce sunt nationalii dar sa vezi localii....)
Nu are ce ordin de serviciu sa ceara politiei sa demonstreze ca agentii erau in misiune.

Nu este necesar ca un agent de politie sa fie in misiune sau sa aiba un ordin de serviciu ptr a putea sanctiona o fapta contraventionala, prin urmare nu poate fi considerat un abuz interventia politiei.
Nu este vorba de ordin de serviciu. Ala este altceva. E vorba de fisa de eveniment pe care fiecare dispecer o intocmeste la sesizare si cand trimite patrula in teren. Daca respectivii erau pe drum fara prioritate si au invocat ca nu li s-a acordat prioritate pentru ca se aflau la interventie, cu girofar si sirena, se poate demonstra utilizarea abuziva a respectivelor mijloace de avertizare. Daca nu e cazul, sa se limiteze la fotografii. Ceea ce am scris am facut si te asigur ca sunt prompti in ati raspunde. Nu vor stiri de presa cu abuzuri etc, sa le scartie scaunele. Daca ai dreptate iti da lucratorul pe tava sa se scoata .
Ultima modificare: Joi, 10 Aprilie 2014
rrobert, utilizator
Poate cineva sa imi explice ce trebuie sa fac in acest caz...ma aflam într-un ciratoriu trebuia sa acord proritate de stanga dar cel ce vrea se intre in sensul giratoriu nu a semnalizat directia de mers dupa care eu nu am stiut ce vrea sa faca si mi am continuat directia de mers dupa ce am trecut semsul vad un logat civil cu semnele acustice in urma mea opresc imediat pe partea dreapta.imi spune pentru ce am fost oprit pentru ne acordare de prioritate dupa care ii explic cu a fost si el imi spune ca imi suspenda permisul pe o perioada de 3o zile...sa fac contestatie...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intersectie dirijata sau nedirijata - semnele de circulatie mdmilan mdmilan Daca intr-o intersectie o directie are semn de \"Cedeaza trecerea\", iar cealalta directie nu are niciun semn („Drum cu prioritate”, „Intersecție cu un ... (vezi toată discuția)
Prioritate corcita? vatafu vatafu Buna ziua! Am si eu o nelamurire legata de modul in care se circula intr-o anumita intersectie din Craiova. Este vorba de asa numita intersectie de la Consul, ... (vezi toată discuția)
Accident intersectie cu semne de circulatie lipsa sorcy3k sorcy3k Se da urmatoarea speta: Masina A, mergand pe strada X (1 banda pe sens), care se intersecteaza cu Bulevardul Y (2 benzi pe sens), este acrosata din partea ... (vezi toată discuția)