Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere in graviditate

Buna ziua,
Sunt noua pe acest forum si am ajuns aici pentru ca am nevoie de ajutor. La sfarsitul lunii martie, mi s-a pus in vedere sa plec de la locul meu de munca. Motivele invoicate nu aveau legatura cu eficienta muncii mele si nici cu motivele reale: le comunicasem ca doresc sa am un copil si atunci au gasit repede solutia. Au angajat un tip cu mai putin de jumatate din salariul meu, deci au impuscat 2 iepuri dintr-un foc.
Nu are rost sa ma comentez pe seama acestui aspect si nici pe seama prostiei mele, de a-mi semna demisia, ca as fi putut sa-i dau in judecata foarte usor si sa castig...
Ideea e ca la o luna dupa ce mi-am semnat demisia mi-am dat seama ca am ramas insarcinata si am cam intrat in panica! Inca sunt in cautari si interviuri, perioada de preaviz de 30 de zile a expirat si, din cate stiu, trebuie continuitate 12 luni pt a beneficia de indemnizatia pt nou nascut.
Va rog din suflet sa ma sfatuiti ce sa fac ca sa am continuitate si sa pot beneficia si de spitalizare la nastere, si de indemnizatie. Cartea de munca nu o pot plasa deocamdata nicaieri...
Astept un raspuns, pentru ca sunt cam panicata...
Multumesc mult pentru ajutor. O zi frumoasa.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 11:44, 30 Iunie 2009
De acord cu cele spuse de kitty, cu o rectificare. Conform Legii 76/2002,
Art. 72. - (1) Persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii şi care se angajează pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajării, le încetează plata indemnizaţiei de şomaj beneficiază, din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţia de şomaj, de o sumă lunară, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilită şi, după caz, reactualizată conform legii.
(2) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) persoanele care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani, precum şi persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizaţiei de şomaj încetează potrivit art. 44 lit. a).
Multumesc de rectificare!
Am gasit un amic dispus sa-mi faca cartea de munca pe firma lui pana imi gasesc altceva. Daca intru in somaj el va avea cheltuieli? Eu totusi imi caut un job in continuare, deci as putea sa termin contractul cu el prin demisie. Dar intreb ca sa stiu toate variantele.
pakos a scris:

Cauta pe cineva care are un srl, angajeaza-te pe durata determinata ( o luna) - pentru asta vei investi 300 lei cat costa darile la stat, si apoi poti beneficia de somaj daca ai stagiul de cotizare cerut ( 12 luni lucrate in ultimele 24 luni) si o mai lungesti cel putin 9 luni asa ( functie de vechimea ta). In perioada cat esti somera, poti suspenda indemnizatia pentru concediu pre si postnatal, apoi crestere copil. Succes

Daca te angajeaza pentru o luna - perioada determinata, apoi vei beneficia de somaj. Nu ii vei genera lui cheltuieli, ii vei da banii pe care ii plateste pentru tine.
Daca pleci prin demisie, iti pierzi dreptul la somaj - doar asa ai ajuns in situatia de fata.
Daca te restructureaza, trebuie sa iti dea plati compensatorii (am impresia ca in contractul colectiv de munca la nivel national specifica 2 salarii compensatorii), deci ii generezi cheltuieli suplimentare.

Asculta sfatul lui pakos. Este cea mai buna varianta, pana gasesti altceva, care te asigura ca vei putea intra in concediu si vei avea cheltuielile de sarcina si nastere platite de stat, daca nu gasesti alt loc de munca.
Daca specifici perioadele in care ai lucrat in ultimele 24 de luni, putem sa iti spunem exact ce trebuie sa faca amicul tau care te va angaja.

Alte discuții în legătură

Somaj angelica82 angelica82 Buna ziua.Am lucrat la o firma din 01/12/2003 pana la 17/11/2008 (mi s-a suspendata cartea de munca pentru intrare in concediu crestere copil 2 ani).Firma a ... (vezi toată discuția)
Insarcinata!!! concediu maternitate ContSters106545 ContSters106545 Astazi am aflat ca sunt insarcinata si as dori sa stiu cateva aspecte legate de concediul de maternitate si ingrijire copil. - Carte de munca 15 Nov. ... (vezi toată discuția)
Concediu medical dupa somaj Tinnna29 Tinnna29 Buna ziua sunt insarcinata in 3 luni si am avut o complicatie, astfel ca sunt in concediu medical. Initial am fost din august in somaj iar in februarie m-am ... (vezi toată discuția)