avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Tatal fara venituri
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Tatal fara venituri

Buna, sunt mamica unei fetite care s-a nascut in 12.04.2012 , am beneficiat de indemnizatie de crestere a copilului, am optat pentru 2 ani, dar tatal nu a avut venituri salariale , nici inaintea nasterii fetitei si nici in prezent. Tatal este obligat sa efectueze acea luna obligatorie ? Cand trebuia sa ma intorc la munca ? Ne-am informat la serviciul de indemnizatii si ni s-a spus ca in acest caz mama va fi in concediu de maternitate 24 luni , dar nimeni nu ne-a spus daca voi fi platita pentru aceasta luna sau nu, mi-au spus doar ca eu trebuie sa ma intorc la munca pe 13.04.2014. Va rog lamuriti-ma si pe mine ce trebuie sa fac in acest moment.
Ultima modificare: Vineri, 11 Aprilie 2014
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:09, 11 Aprilie 2014
Conf art 11 OUG 111/2010 dreptul la concediul pentru creşterea copilului se acordă pe în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.
Conf art 4^1 HG 52/2011
(1) În aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanţa de urgenţă, celălalt părinte care nu a solicitat dreptul la indemnizaţie poate solicita acest drept, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare, oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Dacă acest drept nu se solicită, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se reduc cu o lună.
(3) În cazul persoanei singure sau în cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile de acordare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanţa de urgenţă nu se aplică.

Veti fi platita pt acea luna, intrucat nu se aplica prevederea legala in cazul dvs.
1. Deoarece tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta atunci mam copilului va beneficia de indemnizatie pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani.

2. - Dar verificati la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) daca ati depus la dosar dovada ca tatal copilului nu a avut venituri in cele 12 uni premergatoare nasterii copilului.
- Aceste dovezi sunt declaratia pe propria raspundere si adeverinta de la Adm. fiscala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intoarcere din concediu de crestere copil anetac anetac Buna ziua, Rog sa ma lamuriti fiindca primesc pareri diferite (angajator vs stat\\functionari publici) si nu mai stiu ce sa fac. In data de 09.08.2015 ... (vezi toată discuția)
Revenire din concediu crestere copil adrianantn adrianantn Buna seara, Pe 11.09.2012 am nascut. In acest moment sunt in concediu crestere copil. Perioada pentru care am optat a fost de doi ani, dar as dori sa ma ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil adarius adarius Buna ziua! Daca copilul s.a nascut in anul 2012, trebuie sa ma intorc la serviciu cu o luna mai devreme? Dosarul pentru indemnizatia crestere copil fiind depus ... (vezi toată discuția)