avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

Buna ziua! Daca copilul s.a nascut in anul 2012, trebuie sa ma intorc la serviciu cu o luna mai devreme? Dosarul pentru indemnizatia crestere copil fiind depus in ianuarie 2013.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:54, 15 Septembrie 2014
Care este data nasterii copilului ?

art.11 din OUG 111/2010
Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate în situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), începând cu această dată, în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.

In speta, daca data nasterii copilului este dupa 01.03.2012 inclusisv, atunci :
- daca celalalt parinte indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei pentru CCC si solicita /nu solicita acordarea a cel putin o luna de CCC, atunci durata CCC pentru celalalt parinte se reduce cu o luna de zile.

- daca celalalt parinte nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei pentru CCC, atunci durata CCC pentru celalalt parinte nu se reduce cu o luna de zile.
Va multumesc pentru raspuns si mai am o intrebare, daca unul din parinti nu doreste sa beneficiezede o luna de CCC, in luna respetiva, in cazul meu ultima luna din anul 2 pot sa stau in concediu fara plata, pana implineste copilul 2 ani?
Va multumesc!
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.


2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.


3. Asadar in acea a 24-a luna puteti sa reluati activitatea sau sa solicitati concediu fara plata.
Buna seara!
Pentru a solicita concediu fara plata in luna 24, ce trebuie sa fac, se depune o cerere la locul de munca? trebuie ceva solicitat si la agentia de prestatii sociale?
Va multumesc!
1. Incepand cu ziua urmatoare aceleia in care copilul implineste 1 an si 11 luni se va suspenda plata indemnizatiei pentru CCC fara sa mai faceti dvs. vreo interventie.

2. - Inainte cu vrea 10 de a implini copilul 1 an si 11 luni faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii contractului individual de munca (CIM) si reluarea activitatii inn baza aceluiasi CIM.
- In acelasi timp prezentati si o cerere pentru concediu fara plata cu aceeasi data cu care solicitati reluarea activitatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere a copilului comoserv comoserv Mai este obligatoriu o luna de CCC de o luna ptr tatici ? Sau este optional? Care este temeiul legal? (vezi toată discuția)
Decizie de suspendare crestere copil pana la varsta de 2 ani GabrielaRidegu GabrielaRidegu Buna seara, Daca o angajata intra in concediu de crestere copil pana la varsta de 2 ani ai copilului, cum se completeaza decizia de suspendare? Exemplu: ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea copilului - tata cfilip20 cfilip20 Buna ziua. Din Art. 11 OUG 111/2010 am inteles ca tata are dreptul la o luna de CCC, nu este obligatoriu, dar chiar daca nu isi ia aceasta luna de concediu, ... (vezi toată discuția)