avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Talhari platiti de patron...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Talhari platiti de patron...

4 pescari,cu permis valabil,merg sa pescuiasca pe un canal,care arata neamenajat, neingradit si fara a fi vreun panou care sa mentioneze ca ar fi o proprietate privata.
Pe acelasi canal,mai sunt si alti pescari.In jur de 20.
La un moment dat,vin 4 persoane (o persoana fiind mascata,cu o cagulape fata) si inarmate cu niste bate si le "confisca" toate uneltele de pescuit (numai undite,fara nimic de braconat...). Nu vor sa se legitimeze,nu dau niciun fel de explicatii.
In apropiere,exista si o masina,cu care venise. Toate uneltele luate,sunt duse si bagate in masina respectiva.
Cineva,dintre pescari,face poze,atat celor mascati,cat si masinii si,mai ales,nr.de masina.
A doua zi dimineata,se face o plangere penala,impotriva AN,unde se depun si pozele respective.
Se face o reconstituire a traseului si localizarea punctului unde s-a pescuit.
Politia constata ca nu sunt elemente indicatoare ca ar fi o proprietate privata si nici garduri care sa imprejmuiasca acel canal.
Se depisteaza proprietarul masinii.
Se depisteaza soferul.
Se depisteaza mascatii.
Se afla astfel ca,mascatii sunt platiti de un anume patron,care pretinde ca terenul ii apartine. Poate si apa (!!!).
Se recunoaste ca au "confiscat" uneletele,intrucat patronul i-a trimis.
Politia face dosar penal.
=============
Intrebari:
1-Exista vreo lege,care sa prevada obligativitatea patronului in a amplasa ceva pancarde pe care sa se mentioneze ca este proprietate privata ? Care ar fi legea ?
2-In cazul prezentat,fapta celor 4,ar fi talharie ?
3-Dar patronul,ar fi pasibil de vreo fapta penala ? Care si in baza carui art.de lege ?
4-Cum ar trebui procedat in continuare ?
5-Cei 4 pescari,se pot constitui si parti civile in procesul penal ? (ceva despagubiri morale) ?
Va rog,cat mai multe detalii.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 08:35, 31 Mai 2014
1-Legea pisciculturii
2-Incadrarea este conditionata de existenta de elemente subiective si obiective de care nu ati facut vorbire
3-Instigare
4-Analizat temeinic declaratii,probe...
5-Se pot constitui cu pretentii materiale=c/v bunuri confiscate
Din cite cunosc exista obligatia pentru cei care detin in locatie bazine piscicole de a monta panouri de avizare si avertizare a publicului in legatura cu obligatiile pe care le au pescarii in astfel de locatii si su perioadele de prohibitie.Cu toate acestea modul cum au actionat acei indivizi care nu s-au legitimat ,nu au incheiat nici un proces verbal de contraventie si de confiscare pentru bunurile retinute (si asa cum precizati mai tirziu s-a aflat ca nici macar nu aveau vreo abilitare legala) constituie dupa parerea mea o infractiune de tilharie in forma calificata prevazuta si pedepsita de art. 233 ,234 al.b (prin simularea de calitati oficiale) si c (de o persoana mascata,deghizata sau travestita) si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.Pataonul acestor indivizi poate raspunde pt. instigare la aceasta fapta daca se va dovedi acest lucru.Evident ca toti pescarii carora li s-au luat bunurile vor putea sa se constiruie parti civile in dosarul penal.Pt. mai multe detalii ma puteti contacta.
Tot nu gasesc aceste prevederi. Am auzit ca exista obligatia de a monta panouri din 16 in 16 metri,prin care sa se mentioneze ca este proprietate privata,insa nu gasesc unde se prevede asa ceva,legal.
Poate stie cineva ?
Va multumesc.
ynocentta a scris:

.....................
2-Incadrarea este conditionata de existenta de elemente subiective si obiective de care nu ati facut vorbire
..................................


Care ar fi acele elemente subiective si obiective ? Puteti sa-mi exemplificati,ca apoi sa stiu ce mentionez pentru a ma face inteles ?
Va multumesc.

Incadrarea este de furt sau de talharie, pentru ca s-au luat uneltele de pescuit fara voia proprietarilor si fara drept ori prin violenta. De asemenea, tipul care se crede patron poate raspunde pentru instigare la infractiunile de care se fac vinovati autorii faptelor mentionate. Sigur ca o balta private trebuie semnalizata in special la drumurile de acces ale acesteia, iar daca era asa trebuia ca persoanele care se dadeau drept angajati ai "patronului" sa se legitimeze si sa le elibereze bonuri fiscal pentru partida de pescuit sau sa le ceara sa plece de indata daca nu voia sa se pecuiasca acea balta, chemand politia! Nimeni nu isi poate face dreptate sau "legea" dupa bunul plac....Plangerea penala este singura solutie legala impotriva huliganilor si pseudo-patronului....success!

Alte discuții în legătură

Am si eu o intrebare legata de o procedura penala. catalins2 catalins2 Am fost cu cativa prieteni intr-o zi pe un canal situat pe drumul catre vama albita...ne-am pus la pescuit dupa 10 minute apare un individ cu o arma in mana si ... (vezi toată discuția)
Unde se incadreaza? lucida lucida doi politisti de la arme si munitii +un reprezentant ajvps au intrat pe o proprietate privata, ingradita, semnalizata cu ,, proprietate privata\" pt. a ... (vezi toată discuția)
Cum e cu pescuitul in perioada de prohibitie? klaus86 klaus86 Constituie infractiune: pescuitul electric, cu materii explozive ori cu substante narcotice; pescuitul reproducatorilor in timpul perioadei de ... (vezi toată discuția)