Majoritatea membrilor ONG-ului au posibilitatea sa solicite organului executiv - consiliul director - organizarea unei noi AGOA. AGOA va fi organizata la cererea majoritatii membrilor. Succes! PS pana la intregistrarea noilor organe de conducere, ONG-ul este coordonat de organul executiv, potrivit OG 26/2000 si Regulament. Succes!
Anularea Procesului-verbal si a Hotararii prin care s-a ales noul Consiliu de Conducere precum si a Presedintelui unei asociatii are ca efect revenirea la situatia existenta anterior.
Deci mandatul organelor a caror mandat expirase se prelungeste pana la noi alegeri, astfel ca nu exista vid de conducere.
In acest caz este in principiu in functie vechea componenta a consiliului director (indiferent cum e denumit in statutul asociatiei - consiliu de conducere, comitet director etc.), la fel ca in cazul cand a expirat mandatul "normal" sau nu s-au organizat la timp alegeri..... "Vid de conducere" ar fi daca nu ar mai exista CD pentru ca membrii acelui organ au decedat sau au demisionat sau au fost demisi in mod statutar... In asemenea cazuri cand realmente ar fi lipsa de CD care sa se poate reuni valabil, se convoaca AG direct de catre un procent semnificativ de membri ai asociatiei, la fel ca in cazul in care CD refuza sa convace AG.... Si asta chiar si cand in Statut nu sunt dispozitii exprese in acest sens si chiar daca actuala legislatie ONG nu prevede asa ceva pentru asociatii din pacate, asa cum prevedea vechea Lege 21 / 1924.... Pentru ca nu sunt admisibile interpretari care ar conduce la un blocaj nerezolvabil al functionarii unui ONG.
În primul rînd (nu "rând") mulțumesc pentru amabilitatea de a răspunde. Mai departe... am solicitat și baza legală a unei opinii / a unui răspuns la problema pusă! Există această bază legală sau se apelează doar la "bunul simț judiciar"? Sîntem cumva în caz de vid legislativ? În condițiile în care mandatul vechii conduceri a expirat de 3 luni de zile (conform statutului propriu de organizare și funcționare) se mai poate pune problema funcționalității vechii componențe a CD? În principiu vorbind, de unde să-i mai scot pe ăia din vechi, bre? :) În speță, noile alegeri au fost fraudate, s-au ales același președinte și același CD, iar instanța a anulat alegerile în urma petiției unor membri. Și atunci, ar fi legal ca cei pe care instanța de judecată i-a declarat deja ca acționînd în afara legii să organizeze din nou o altă AG? În atare situație, putem spune că AG se convoacă doar de către alți membri ai asociației? Ce ar însemna, în acest caz de convocare (prezentare, de fapt), "procent semnificativ"? O reprezentare numerică, să zicem, de 10 ori mai mare decît la orice altă AG anterioară, ar fi suficientă?
Dacă revenim la situația existentă anterior dăm peste expirarea mandatului, conform statutului propriu de organizare și funcționare. Ce facem în cazul în care cei care configurau "situația existentă anterior" au plecat pentru 3 luni în Hawaii ( :) ) sau au decedat? Ce lege se aplică? În speță, cei care erau în anterior sînt și cei curenți dar în starea curentă au fost revocați în instanță, datorită dovedirii fraudării alegerilor. Reaua credință fiind evidentă/acceptată de către instanța de judecată, care este varianta legală a organizării de noi alegeri?