avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Rectificare cadastru si act de proprietate
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Rectificare cadastru si act de proprietate

1. In cazul rectificarii unei schite cadastrale cauzata de pozarea in oglinda a apartamentului se refac masuratorile sau se modifica doar schita cadastrala (releveul)?

2. Trebuie facuta si rectificarea actului de proprietate intrucat suprafetele utile si supraf. totala nu corespund realitatii?

Am constatat si ca dimensiunile nu corespund realitatii comparat cu cadastrul unui apartament sub cel care are schita gresita.

In plus, daca se inmultesc dimensiunile trecute in releveu acestea nu corespund cu cele din tabelul aflat pe acelasi releveu.

Unde trebuie facuta rectificarea actului de proprietate?
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 19:20, 13 Aprilie 2014
Contactati un specialist in cadastru, dar de data asta stati langa el, aratati-i unde sunt geselile... Spun asta din experienta, pentru ca am in asociatie mai multe schite intocmite gresit de specialisti si luate ca bune atat de cadastru cat si de primarie. Asa au ajuns unii proprietari cu o suprafata mai mare decat cel dde jos ori de sus, cu o singura baie in loc de doua, fara usa la balcon s.a.m.d. Am aceste acte la asociatie si asa au fost luate in consideratie atat la OCPI cat si la Primarie, din vina unor "specialisti" in cadastru care fac schite departe de realitate.
Intrebarea este daca un cadastrist raspunde in vreun fel, civil sau penal, pentru masuratorile pe care le face si si documentatia cadastrala pe care o intocmeste.
Si pe scara unde locuim in prezent apartamentul aflat cu doua etaje mai jos pe acelasi tronson este mai mare cu 1,ceva mp.
Pentru a va corecta notatiile din cartea funciara conform realitatii este necesar sa deschideti acţiune în rectificarea cărţii funciare. Aceasta este o acţiune civilă prin care se urmăreşte înlăturarea înscrierilor neîntemeiate efectuate în cartea funciară. Acţiunea poate avea ca obiect rectificarea intabulării şi a înscrierii provizorii sau rectificarea notării, în cazul în care cuprinsul cărţii funciare nu corespunde, în privinţa înscrierii, cu situaţia juridică reală a unui imobil. Potrivit legii, prin „rectificare" se înţelege radierea, îndreptarea sau menţionarea înscrierii oricărei operaţiuni, susceptibilă a face obiectul unei înscrieri în cartea funciară. Rectificarea înscrisurilor în cartea funciară se poate face fie pe cale amiabilă, prin declaraţie autentică, fie în caz de litigiu, prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
Persoana vătămată printr-o înscriere inexactă în cartea funciară poate cere rectificarea dacă printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă s-a constatat că:
a) înscrierea sau actul în temeiul căruia s-a efectuat înscrierea nu a fost valabil;
b) dreptul înscris a fost greşit calificat;
c) nu mai sunt întrunite condiţiile de existenţă a dreptului înscris sau au încetat efectele actului juridic în temeiul căruia s-a făcut înscrierea;
d) înscrierea din cartea funciară nu mai este în concordanţă cu situaţia reală actuală a imobilului.
Pârât va fi beneficiarul înscrierii inexacte din cartea funciară; acţiunea poate fi intentată şi împotriva succesorilor beneficiarului. Acţiunea în rectificare, sub rezerva prescripţiei dreptului material la acţiunea în fond, este imprescriptibilă faţă de dobânditorul nemijlocit, precum şi faţă de terţul care a dobândit cu rea-credinţă dreptul înscris în folosul său.
Faţă de terţele persoane care au dobândit cu bună-credinţă un drept real prin donaţie sau legat, acţiunea în rectificare este prescriptibilă în termen de 10 ani, socotiţi din ziua când s-a înregistrat cererea lor de înscriere, cu excepţia cazului în care dreptul material la acţiunea în fond nu s-a prescris mai înainte.
Acţiunea în rectificare, întemeiată pe nevalabilitatea înscrierii, a titlului ce a stat la baza acesteia sau pe greşita calificare a dreptului înscris, se poate îndrepta şi împotriva terţelor persoane care au dobândit cu bună-credinţă şi prin act juridic cu titlu oneros un drept real, bazându-se pe cuprinsul cărţii funciare, caz în care termenul este de trei ani de la data înregistrării cererii de înscriere formulate de dobânditorul nemijlocit al dreptului a cărui rectificare se cere. Hotărârea prin care s-a admis rectificarea unei înscrieri nu va fi opozabilă persoanelor împotriva cărora acţiunea nu a fost admisă. Dacă acţiunea în rectificare a fost înscrisă în cartea funciară, hotărârea judecătorească va fi opozabilă şi terţelor persoane care au dobândit dreptul după înscriere. Temeiul de drept îl reprezintă art. 34-37 din Legea nr. 7/1996 a cadastrului şi a publicităţii imobiliare, republicată [sin. acţiunea în rectificarea înscrierilor în cartea funciară].
Daca va intereseaza mai mult pedepsirea vinovatului, adresati-va unui avocat si ve-ti afla toti pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru a nu scapa cel vinovat.
In cazul de fata cred ca e bine sa va rezolvati intai problema notatiilor gresite in cartea funciara, apoi pe baza corecturilor ve-ti sti exact ce trebuie sa faceti.
Ultima modificare: Duminică, 13 Aprilie 2014
BEJENARU PETRU, Expert judiciar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie drept la actiune in constatarea nulitatii absolute a contractului de intretinere. dandanaua dandanaua Care este termenul de prescriptie a dreptului de a solicita instantei sa constate nulitatea absoluta a unui contract de intretinere autentificat la notar? ... (vezi toată discuția)
Rectificare carte funciara VirginiaF VirginiaF Anul trecut am cumparat un teren de 6 ari care a fost trecut in cartea funciara, pe numele fostului proprietar, ca urmare a unei sentinte civile.Problema este ... (vezi toată discuția)
Ce e de facut cand schita rlv de cadastru arata cu 10% suprafata lipsa charisma charisma am un apartament la care am calculat foarte concret suprafata utila, cu 2 rulete diferite, si mi-au dat dimnesiunile celor 2 camere 4.00 x 6.60 respectiv ... (vezi toată discuția)