avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Rectificare carte funciara
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Rectificare carte funciara

Anul trecut am cumparat un teren de 6 ari care a fost trecut in cartea funciara, pe numele fostului proprietar, ca urmare a unei sentinte civile.Problema este ca schita pe care expertul a realizat-o pentru acel proces nu reflecta realitatea din teren.Adica in schita sunt trecuti 24 de ari dar in realitate sunt doar 22 ari in acel loc si 2 ari sunt alaturi.Initial fostul proprietar avea trecuti in cartea funciara 4 ari din terenul de 22 ari si cei 2 ari alaturati dar in urma procesului a fost rectificata cartea funciara cu acea schita gresita care nici macar nu avea avizul celor de la cadastru. Asa ca in cartea funciara sunt inscrisa cu 6 ari dar in realitate sunt doar 4 ari. Sigur mai sunt cei 2 ari alaturati dar acestia nu apar in ultima schita a expertului. Partea ciudata este ca acelasi expert a facut si schita din 2007 care reflecta realitatea si schita din 2009 care urca 2 ari pe digul raului, dig care este in proprietatea celor de la Apele Romane.Intrebarea mea este cum pot sa solicit rectificarea cartii funciare pentru a reveni la vechea inscriere cea cu 4 ari si cei 2 de alaturi si daca am nevoie de un avocat pentru a deschide acest proces?
Cel mai recent răspuns: ContSters318277 , utilizator 10:21, 8 Aprilie 2014
Bună ziua,
Potrivit legii, prin „rectificare" se înţelege radierea, îndreptarea sau menţionarea înscrierii oricărei operaţiuni, susceptibilă a face obiectul unei înscrieri în cartea funciară. Rectificarea înscrierilor în cartea funciară se poate face fie pe cale amiabilă, prin declaraţie autentică, fie în caz de litigiu, prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
Persoana vătămată printr-o înscriere inexactă în cartea funciară poate cere rectificarea dacă printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă s-a constatat că:
a) înscrierea sau actul în temeiul căruia s-a efectuat înscrierea nu a fost valabil;
b) dreptul înscris a fost greşit calificat;
c) nu mai sunt întrunite condiţiile de existenţă a dreptului înscris sau au încetat efectele actului juridic în temeiul căruia s-a făcut înscrierea;
d) înscrierea din cartea funciară nu mai este în concordanţă cu situaţia reală actuală a imobilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rectificare cadastru si act de proprietate cyan cyan 1. In cazul rectificarii unei schite cadastrale cauzata de pozarea in oglinda a apartamentului se refac masuratorile sau se modifica doar schita cadastrala ... (vezi toată discuția)
Ce e de facut cand schita rlv de cadastru arata cu 10% suprafata lipsa charisma charisma am un apartament la care am calculat foarte concret suprafata utila, cu 2 rulete diferite, si mi-au dat dimnesiunile celor 2 camere 4.00 x 6.60 respectiv ... (vezi toată discuția)
Anulare intabulare wub wub Impreuna cu mai multi prieteni am cumparat in cot parte un teren. Ulterior l-am dezmbrat prin act de partaj, fiecaruia revenindui o anumita parcela. Acum ... (vezi toată discuția)