avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract individual de munca si tipuri de acordare a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract individual de munca si tipuri de acordare a salariului

Buna ziua! Se poate incheia un contract individual de munca cu o firma dar in cazul salariului acesta sa se acorde in functie de veniturile firmei respective... de exemplu ca un procent din profitul acelei firmei? Sau ce alte posibilitate asemanatoare ar putea exista astfel incat sa se evite acordarea unui venit constant, prestabilit ci mai degraba legat de posibilitatile acelei firme??
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:19, 19 Aprilie 2014
Da, se poate incheia un astfel de c.i.m. In acest sens, la nivel de angajator va trebui sa se mentioneze forma de salarizare care se aplica.
Formele de salarizare utilizate în practică sunt: în acord şi în regie.
Salarizarea în acord se raportează la rezultatele muncii, depinzând de cantitatea de produse realizate în unitatea de timp. Salarizarea în regie (pe oră, săptămână sau lună) se raportează la timpul lucrat, folosindu-se de regulă în cazul muncilor complexe, greu de normat.

In doctrina s-a opinat :
"O formă de salarizare în acord o reprezintă şi salarizarea pe tarife sau cote procentuale, care presupune calcularea salariului asemănător sistemului acordului direct, adică proporţional cu gradul de realizare a sarcinilor. Principalul neajuns al salarizării în acord individual constă în necesitatea alocării de personal suplimentar pentru controlul şi asigurarea calităţii produselor şi serviciilor, având în vedere tendinţa salariaţilor care beneficiază de acest sistem, de a pune accentul, cu precădere, pe cantitate, neglijând calitatea.

Salarizarea după timp sau în regie presupune acordarea drepturilor salariale în funcţie de timpul lucrat, cu raportare la programul normal de lucru de 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână. Acest sistem prezintă o serie de avantaje, cum ar fi: costuri scăzute din punct de vedere administrativ, încurajarea cooperării salariaţilor, reducerea conflictelor legate de salarizare, facilitarea introducerii schimbărilor şi a progresului tehnic etc. Ca principal dezavantaj se poate menţiona lipsa motivaţiei şi a stimulilor direcţi pentru creşterea calităţii şi cantităţii muncii".
(Alexandru Ţiclea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Ţichindelean, Ovidiu Ţinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucureşti, 2004, p. 560 - 562)
Pai in aceste conditii fata de ceea ce spuneti dumneavoastra ca inseamna salarizare in acord, se poate spune ca un afacerist care obtine comisision de pe urma prestarii unor servicii sau chiar realizarii unor tranzactii comerciale ca beneficiaza de un salariu, profesia sa fiind in acest caz salarizata?? Eu credeam ca exista o diferentiere intre veniturile bazate pe comisioane si celel bazate pe salarii!! Venituri exprimate procentual pentru salarii probabil se aplica fata de muncitorii care muncesc la norma.
Ceea ce doriti dvs se poate realiza prin incheierea unui contract de comision.
Acesta fiind supus prevederilor Codului civil (art. 2.043 - 2.053 Cod Civil) si nu ale Codului muncii.

Art. 2.043. Notiunea. Contractul de comision este mandatul care are ca obiect achizitionarea sau vanzarea de bunuri ori prestarea de servicii pe seama comitentului si in numele comisionarului, care actioneaza cu titlu profesional, in schimbul unei remuneratii numite comision .

Art. 2.044. Proba contractului. (1) Contractul de comision se incheie in forma scrisa, autentica sau sub semnatura privata.
(2) Daca prin lege nu se prevede altfel, forma scrisa este necesara numai pentru dovada contractului.
.....
Atunci un administrator de firma cum va fi remunerat si in ce baza? Ca si salariat cu contract de munca sau pe baza de comisioane din profitul firmei? Daca incheie contract de colaborare cu firma si obtine comisioane din profit atunci se mai cheama ca primeste salariu?
1. Un administrator de societate comerciale poate fi remunerat :
- in baza unui c.i.m.
sau
- in baza unui contract de mandat

2. Ce treaba are administratorul cu comisioanele?

3.
Daca incheie contract de colaborare cu firma si obtine comisioane din profit atunci se mai cheama ca primeste salariu?


Este impropriu spus salariu. Administratorul , in acest caz, primeste o remuneratie sau un venit in baza contractului incheiat.

Alte discuții în legătură

Asistenta medicala platita prin comision serbanpanaite serbanpanaite Buna ziua, O societate care are ca domeniu de activitate prestari servicii medicale la domiciliu de tip * ingrijiri medicale la domiciliu, poate angaja ... (vezi toată discuția)
Este legal un contract de mandat fara remuneratie pentru administratorul unei societati pe actiuni? anna_cta anna_cta Este legal un contract de mandat cu titlu gratuit pentru administratorul unei societati pe actiuni? Adica administratorul sa isi desfasoare mandatul fara a fi ... (vezi toată discuția)
Cand se plateste indemnizatie de administrator roxanaserban roxanaserban Buna ziua As dori si eu sa stiu cand este obligatoriu sa platesti indemnizatia de administrator sau daca calitatea de administrator intr-un SRL trebuie ... (vezi toată discuția)