avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Caldura oprita de catre Administrator si Presedinte de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Caldura oprita de catre Administrator si Presedinte de Bloc, abuziva ??

Buna ziua, ne confruntam si noi cu o mare problema, presedintele impreuna cu administratorul de bloc au luat o hotarare sa opreasca caldura mai intai pe timp de zi (si intelegem ca sunt temperaturi ridicate) dar si pe timp de noapte, aici nu mai intelegem, temperaturile scad drastic noaptea la 2-3-4-5 ..grade, sunt mari dif.de temperaturi intre zi si noapte, ok, am zis , ziua este de inteles dar nu si noaptea, este foarte rece, sunt copii in bloc, unii mici, sunt mame cu copii mici, batrani , bolnavi si chiar oameni care doresc sa traiasca civilizat in conditii decente , adica in caldura.

Motivatia Presedintelui de bloc este ca trebuie sa se faca economie, ca asa a hotarat el si cei din Comitetul de Bloc, WTF ??? zicem noi , pai ce mai suntem in comunism sa tremuram de frig i-am zis, ei nu doresc o tin una si buna cu economia la factura, dar bine i-am zis , dar nu pe spinarea noastra , a tuturor, nu toti dorim sa facem economie si sa tremuram noptile cand scad temperaturile , vrem caldura, ei nu si nu, ca majoritatea "cica" vor caldura oprita pt economie, fratilor le-am zis, sunt temperaturi de pana la 2 grade, este f rece, ce facem cu mamele care au copii mici, batranii, bolnavii etc etc care vor caldura ??? raspunsul lor este ca acestia sunt in minoritatea..intrebarea noastra este :

Chiar daca (sa zicem) ca majoritatea doresc caldura oprita pt economie , chiar daca Comitetul de Bloc (care sunt batrani comunisti) au hotarat sa opresca caldura pt economie si sa tremuram de frig , va rog sa ne spuneti , NU SE INCALCA DREPTUL LA PROPRIETATE ? LA LIMITAREA DREPTULUI LA CALDURA IN PROPRIETATEA PRIVATA? DREPTUL A LOCUI IN PROPIETATEA PRIVATA DECENT, IN CONFORT ?? cine este indreptatit sa hotarasca pt toata lumea ce este bine si ce nu ?/ sa zica cand si in ce conditii sa avem caldura ?? Suntem intr-un bloc propietate privata , bloc turn si nu toata lumea doreste sa fie oprita caldura chiar daca acestia am fi in minoritate fata de ceilalti, consideram ca ni se ingradeste un drept, dreptul de a avea caldura in case. am avut repartitoare de caldura si s-a hotarat in adunarea Generala sa se renunte la ele fiindca se fura mult, multi le da jos si nu declara consumul real si sa fim la pausal cu caldura, pai daca suntem si am hotarat sa fim la pausal nu este normal si firesc sa avem caldura la liber , la discretie ?? noi zicem ca da< asa dupa mentalitatea comunista a celor din adm de bloc hai sa oprim si gazele ca sunt si astea tot la pausal si sa le dam drumul cu portia cand hotarasec cei din Comitet sau cei majoritari, ar fi clar o mare aberatie, asa si cu caldura, nu este normal daca am hotarat sa fim la pausal si s-o limiteze unii si altii dupa bunul plac. Parca exista si o lege in care zice ca RADET-ul atunci cand scad temperaturile 3 ziel consecutiv sub 10 grade sunt obligati sa dea caldura , am observat ca RADET-ul face treba asta , da caldura dar cei din adm, de Bloc o opresc, , au fost temperaturi multe zile si mai ales nopti sub 10 grade chiar sub 5 sau 2-3 grade, au fost nopti la rand cand temperaturile au fost si sunt sub 3 grade iar ei sunt indreptatiti sa opreasca caldura de la subsolul blocului ?? Raspunsul administratorului a fost "luati-va bai calorifere electrice si incalziti-va" pai bine , am facut si asta , dar nu pot sa ma plimb cu caloriferul electric prin toata casa dupa mine, sau sa cumpar N calorifere si sa le impanzesc prin toate incamerile dupa aceasta mentalitate , ci dorim caldura.

Exista creo lege ca nu am gasit decat 230/2007 in care sa spuna cum si in ce conditii se poate oprii caldura , chiar daca temperaturile sunt foarte scazuta , si mai ales noaptea ??? Consider ca este un mare aabuz, o discriminare, sa se opreasca caldura de la subsolul blocului , chiar daca aceasta decizie a fost luata de cei din Comitetul de Bloc sau de cei majoritari care doresc asa ceva, ce facem cu ceilalti ??? oare nu se aduc atingeri prin aceasta decizie la sanatatea oamenilor/propietarilor/copiilor ca pot sa se imbolnaveasca, pot aparea mucegaiul in case, la temperaturi scazute iar daca caldura nu este data drumul umezeala ataca structura de rezisteta, intra in fierul beton, blocul se deterioreaza mai repede etc etc . Consider ca este o decizie abuziva, discriminatorie, inumana, inconstienta,comunista etc etc. Inteleg ca minoritatea se subordoneaza majoritatii intr-un bloc dar nu la astfel de decizii cand se pune in discutie sanatatea si siguranta oamenilor si a cladirilor, va rog frumos un raspuns, va multumesc anticipat.


Ce am gasit :
"Preşedintele ANRSC, Doru Ciocan, vrea să fie interzisă prin lege închiderea caloriferelor în apartamentele cu repartitoare, pe motiv că "şmecheria" de a beneficia de căldura venită prin pereţi de la vecini ar fi o încălcare a Constituţiei, în legătură cu care s-au primit numeroase plângeri.Întrebat care sunt raţiunile acestei intenţii, Ciocan a spus: "Citiţi articolul 44 din Constituţie. Să-l respectăm! E pe asigurarea confortului oamenilor şi sănătatea clădirilor".


Repartitorul, mărul discordiei

" Mai bizare sunt situţiile în care şi locatarii care şi-au montat repartitoare pe calorifere refuză căldura. Explicaţia pentru care aceştia spun „nu” agentului termic stă în plata cotei comune a căldurii. Asta pentru că suma se achită indiferent dacă robinetul de la calorifer este deschis sau nu. În toate cazurile este vorba despre un ABUZ. Dacă un singur locatar nu este de acord cu amânarea furnizării agentului termic totul capată un iz ilegal. „Nu are nimeni dreptul să oprească furnizarea agentului termic în bloc. Vorbim despre o regulă invechită şi anti-populară în privinţa acestui vot pe scară. Dacă o familie consideră că i s-a adus prejudicii, de orice natură, prin amânarea furnizării agentului termic poate da administratorul în judecată”, explică preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, Radu Opaina."

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, Radu Opaina, a declarat într-un interviu acordat B365.ro, că nimeni nu are dreptul să oprească furnizarea agentului termic în bloc.
"Nu are nimeni dreptul să oprească furnizarea agentului termic în bloc. Vorbim despre o regulă invechită și anti-populară în privința acestui vot pe scară. Dacă o familie consideră că i s-a adus prejudicii, de orice natură, prin amânarea furnizării agentului termic poate da administratorul în judecată", explică pentru B365.ro președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România, Radu Opaina.
Potrivit legii, RADET este obligată să asigure agent termic atunci când temperatura scade trei nopţi la rând sub 10 grade. Deşi acest lucru se întâmplă de 6 zile, în majoritatea blocurilor din Capitală s-a luat decizia să nu se dea drumul la căldură.

Imi cer scuze ca am postat asa mult .
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 02:23, 24 Aprilie 2014
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, Radu Opaina, a declarat într-un interviu acordat B365.ro, că nimeni nu are dreptul să oprească furnizarea agentului termic în bloc.


Ce este aceasta "Federatie" si acest "Presedinte", de cine sunt recunoscuti si ce drept are acest individ sa dea sfaturi cum se gestioneaza o asociatie?
Acest "presedinte" sa isi vada de viloiul lui facut pe spatele fraierilor, care ii dau contributii degeaba pentru ca nu au nici un avantaj si pentru aparitiile tv, nu sa bage intriga in asociatiile de proprietari.
Iar in legatura cu asa zisa caldura data de RADET, sa stiti ca am avut surpriza sa deschidem caldura din subsol, iar la ora 2 caloriferele erau reci ca ghiata, au dat praf in ochi caldura pana la maxim ora 1 si dupa aceea au inchis vanele, sunt curios plata cum va fi.
Ultima modificare: Marți, 15 Aprilie 2014
ContSters241232, utilizator
Si eu imi pun intrebarea de ce acest domn Opaina, repede schimbator de opinie (ex. repartitoarele de costuri pentru caldura, inainte erau bune, acum nu mai sunt), este atat de mult bagat in seama de cea mai mare parte a presei. A fost ridicat aproape la un rang de guru al asociatiilor de proprietari desi, dupa parerea mea, sunt multe persoane mult mai indreptatite sa vorbeasca despre asta.

Pe de alta parte, partea cu caldura este trista. Fiecare dintre noi am cumparat apartamentele dotate cu de toate, inclusiv caldura. Daca unul singur din bloc doreste sa fie furnizata caldura, in mod normal, aceasta trebuie sa fie functionala. Dar, intervine "poporul" ca nu, de ce sa platim, sa facem economie samd. Si, decat sa te certi cu 100 ca dai caldura, mai bine te certi cu 2 ca nu dai. Sunt in aceeasi situatie, fac cald cu caloriferul electric ca nu pot tine copilul in frig si nici eu nu vreau sa tremur in casa.
HGR nr. 425/1994 privind aprobarea Regulamentului pentru furnizarea şi utilizarea energiei termice
ART. 117
Începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc după înregistrarea, timp de 3 zile consecutiv, între orele 18,00 - 6,00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de + 10GC sau mai mici, iar oprirea încălzirii se face după 3 zile consecutive în care temperatura medie a aerului exterior depăşeşte + 10GC, între orele 18, - 6,00.

Legea nr. 10/1995 a calităţii în construcţii si Regulamentul (UE) nr. 305/2011 în domeniul construcţiilor, Anexa 1 prevad ca Cerinţa fundamentala, esentiala si
3. Igienă, sănătate şi protecţia mediului
Construcţiile trebuie să fie proiectate şi executate astfel încât să nu reprezinte, pe întregul lor ciclu de viaţă, o ameninţare pentru igiena, sănătatea şi siguranţa ocupanţilor sau a vecinilor din cauza.
In Romania cerintele de calitate sint detaliate în normativul NC 001 -99. La igiena higrotermica se prevede asigurarea temperaturii de confort termic atat la nivelul capului cat si a gleznelor.
Standardul SR 1907-2:1997 Instalaţii de încălzire. Necesarul de căldură de calcul. Temperaturi interioare convenţionale de calcul prevede la pct. 2.1 În Tabelul 1 temperaturile interioare conventionale de calcul pentru locuinţe astfel: camere de locuit şi holuri 20oC,
Ordinul nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, art. 17, al. (7) Sistemul de încălzire trebuie să asigure temperatura minimă de 20°C în camerele de locuit.
Ultima modificare: Vineri, 18 Aprilie 2014
darida, utilizator
Nu este vorba ca Radet-ul nu ar furniza caldura (astia ar da caldura in calorifere si in luna iulie). Este vorba de faptul ca este oprita de la subsolul blocului, la cererea boborului ca sa nu plateasca.
@leventelev

Personal, nici ca locatar, nici ca administrator, nu sunt de acord cu oprirea caldurii din subsol, decat pe timp de zi si numai daca temperatura de-afara este convenabila.
Dar, vedeti? De la asta se porneste, anume cum i se pare fiecaruia ca inseamna "convenabil". Nu toata lumea suporta la fel frigul.
Masura aceasta este o consecinta nefericita a faptului ca ati renuntat la repartitoare.

Pe de alta parte, daca in blocul dv. majoritatea ar vrea caldura inchisa, asta v-ar incalzi cu ceva? N-ati considera ca vointa majoritatii va incalca dreptul de a locui confortabil? Ca despre asta este vorba. Ati fi obligat sa va supuneti majoritatii. Nu este o mentalitate comunista, este o mentalitate prosteasca, dupa parerea mea, deoarece mare economie nu se face. In aceasta perioada, am urmarit asta, RADET da agent termic la temperatura foarte scazuta, adeseori insuficienta pentru a spune ca se incalzesc caloriferele intr-un fel.
E genul de economie care seamana cu o peticeala, nici nu o simti in buzunar, dar iti face si traiul prost.

Macar pe viitor propuneti in AG, fie introducerea repartitoarelor, fie elaborarea unui program ferm de intrerupere a caldurii la inceput si sfarsit de sezon rece.

Alte discuții în legătură

Caldura oprita de asociatie livache74 livache74 Buna seara, avem o problema cu Presedintele de bloc care opreste caldura ca sa faca economie invocand ca este prea mare factura si asa au hotarat cu comitetul ... (vezi toată discuția)
Presedintele asociatiei de proprietari a oprit caldura in bloc samsungspica samsungspica In blocul in care locuiesc de la 1Aprilie s-a oprit caldura , fara ca noi proprietarii sa fim de acord cu acest lucru . Sunt familii cu copii mici , persoane ... (vezi toată discuția)
Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)