avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nu vreau sa renunt la repartitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nu vreau sa renunt la repartitoare

Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere.
Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal .
La apartamentul meu, 4 camere, 2 adulti si 2 copii, calculul pausal al caldurii ne-a adus o crestere a facturii de intretinere cu 215 lei.
Factura dec. 2011 – 419lei
Factura dec. 2012 – 643lei
Apartamentul fiind folosit in aproximativ acelasi regim termic.
Ca urmare vreau sa mentin repartitoarele si sa mi se ia in considerare citirile.
Administratorul imi spune ca este imposibil.
Am contactat firma ISTA si deocamdata nu am nici un raspuns.
Ce este de facut?

Multumesc!
Dicran Costache
Cel mai recent răspuns: Ion Duda , utilizator 18:27, 11 Decembrie 2019
Sa-i lasati si pe vecinii dv. sa se convinga si sa faca o comparatie intre cat plateau anul trecut si cat platesc anul acesta.

Nu aveti ce face daca sunteti numai o voce singulara, trebuie sa va supuneti acestei hotarari care s-a luat, dar puteti sa si discutati problema aceasta cu vecinii dv. Poate isi revin.....
Minoritatea se supune majoritatii, asa cum a precizat si @elga50.
Vad ca aveti date exacte cat ati platit factura de caldura, felicitari, dar ne puteti spune cat ati platit gazul in dec. 2011 si cat in dec.2012, si daca este o diferenta intre confortul din dec. 2011 si cel din dec. 2012?
Oricum diferenta la gaz nu se compara cu diferenta de la caldura.
La mine in asociatie diferenta pe cota pentru 1 persoana diferenta intre vara si iarna este de la 3.50 lei la 11 lei, deci 7.50 lei. Daca intr-o familie sunt 4 persoane, sa zicem, s-ar suporta o diferenta de 30 lei / luna.
Dar diferenta intre 640 si 420 este de 220 lei...... Incomparabil.

Cat despre confort, nu ma pronunt, desi utilizatorul spune ca in conditii termice asemanatoare.
Multumesc celor care si-au gasit timp pt a-mi raspunde. Din pacate cheltuielile cu gazele nu le am deoarece nu le-am inregistrat de-a lungul timpului, fiind prezente doar pe listele generale de intretinere. Convingerea locatarilor ca sistemul repartitoarelor este mai bun s-a dovedit misiune imposibila - sint oameni care in timpul iernii pt a nu folosi apa calda (contor propriu), folosesc apa rece pe care o incalzesc cu gazele "necontorizate", lucru ce se vede in consumurile de apa rece afisate. Concluzia e ca tot ce e la comun este mult "mai bun" decit contorizarea individuala. Ideea e ca si anul trecut au facut la fel deci surplusul de cost nu provine de aici (cel putin nu in masura atit de mare).
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Ianuarie 2013
costachedd, utilizator
Este evidenta utilitatea repartitoarelor ca si mod de repartitie a costurilor in functie de regimul de caldura ales in apartament, doar cine e batut in cap nu intelege. E normal ca eu care aleg sa am in casa 21-22C si sa stau cu o bluza pe mine sa platesc mai putin decat cel ce are 25C si sta in chiloti. Gradul de confort este optional si personal, atat timp cat el nu afecteaza pe altii, si trebuie sa se reflecte in costuri. Renuntarea la repartitoare duce automat la cresterea facturilor, si nu deoarece erau ineficiente repartitoarele si modul de distirbutie costuri, ci pentru ca va creste consumul total al blocului de la RADET, deoarece cei care tineau 22C sau chiar si mai putin pe perioada cand lipseau sau in camerele nefolosite, din motive de economie, vor renunta la aceste economii si vor utiliza caloriferele la maxim, deoarece fara repartitoare vor plati la fel cu cei ce nu fac economie. Lasand la o parte hotiile, repartitoarele au dezavantajele lor, cum ar fi: costurile asociate citirii si calculelor. unii inchid de tot caloriferele si ceilalti consuma ceva mai mult, cresterea consumului de gaze la pausal datorita celor ce inchid calorieferele si se incalzesc la gazele de la comun (ma rog, tot hotie se cheama), dar pe ansamblu avantajele bat evident dezavantajele. Diferentele intre cele doua sisteme este cu atat mai evident in cazul blocurilor bine izolate. Ca exemplu va dau doua apartamente in blocuri cu regim apropiat de izolare (bun), 1.apt. cinci camere cu repartitoare dec 2012, temp in spatiile locuite 22-23C, zone nelocuite (1 camera) 20C, cost caldura dec + citire 2013: 250 lei. 2. doua camere, fara repartitoare, temp in camere >25-26C (trebuie sa inchid caloriferele ca mor de cald, dar altii deschid geamul), cost dec 2013: 350 lei.
Parerea mea:
1. incercati sa convingeti vecinii atat prin comparatii individuale intre luni, dar foarte concludenta ar fi comparatia facturii de caldura a blocului;
2. daca vecinii dvs. sunt mai grei de cap sau sunt nababi cu totii de isi permit sa stea in dezbracati prin casa, atunci nu va ramane decat sa va debransati si sa alegeti un sistem de incalzire prin care sa aveti cat mai mult control asupra costurilor, si la bloc de obicei nu aveti decat doua variante: centrala gaz, cu avantaje cel mai mic pret al caldurii produse si producere apa calda, dezavantaje investitie mare inclusiv coloana gaz si tevi prin casa + crestere prognozata pret gaze sau sisteme locale electrice ( de obicei pentru centrala nu e putere), avantaje investitie mai mica dezavantaje cost mai ridicat al KWh (cel putin dublu fata de gaz), daca vrei apa calda pui boiler. Oricum daca va debransati tot veti suporta costurile aferente incalzirii spatiilor comune si al caldurii eliberate de coloanele din apartamente, acestea pot fi reduse deoarece pausalul nu mai e ca pe vremuri doar in functie de suprafata, ci depinde de SET-ul fiecarui apartament, si SET tevi poate fi redus prin izolare.

Alte discuții în legătură

Plata pierderi de caldura la bloc / lege maruis maruis Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo reglementare (lege) legata de calculul (distribuirea) pierderilor de caldura pentru o scara de bloc. Mai exact ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri incalzire cand tevile principale trec prin apartament sorinelci sorinelci Am cumparat un apartament situat la parterul unui bloc fara subsol (pe sol) prin care trec tevile de incalzire din care se ramifica apoi tevile spre etajele ... (vezi toată discuția)
Incheiere contracte individuale cu dalkia termoservice george2104 george2104 Buna ziua, Suntem o scara care are o majoritate de 70% din apartamente decuplate de la termoficare. Cei 30% ramasi ne obliga prin contractul colectiv sa ... (vezi toată discuția)