avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 251 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... CASS pentru administrator II
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

CASS pentru administrator II

Buna ziua,

As dori sa ma lamuriti intr-o mica dilema:
Care este modul de calcul pentru Contributia la Sanatate pentru administratorul unei II, care are ca singura activitate/venit acest II?

Ce nu inteleg eu este faptul ca de la ANAF a venit decizia de impunere de 19 lei lunar, dar de la finantele locale imi spune ca nu este suficient, ca trebuie sa platesc minim 49(?) de lei lunar ( asta fiind minimul pe care trebuie sa-l platesc lunar la CASS).
Pentru anul trecut am platit CASS conform deciziei de impunere (tot 19 lei/luna) ca sa ma trezesc in februarie cu o restanta de cateva sute de lei. II infiintat in iunie 2013, deci pana acum am mers doar pe profit estimat.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Vlajoaga Robert PFA , Contabil 13:17, 16 Aprilie 2014
1. II nu are administrator. II este "proprietarul lui , angajatorul lui" (intre ghilimele)
2. Aveti decizie de plata suplimentara de la fisc ? Sau doar au zis "tanti de acolo" ca aveti de plata ?
1. ok, am priceput.:D
2. Decizie suplimentara nu avem.
In luna febr sotul (el este proprietarul), a avut nevoie de o adeverinta pt dr de familie, si cei de la CASS au cerut sa plateasca suplimentar diferenta pentru 2013, pe langa cei 19 lei/luna platiti deja (ce aveam noi pe decizia de impunere de la ANAF).
Acum cand am fost sa platesc trim I 2014, desi pe decizia de impunere scrie 19 lei/luna, "tanti" de la Finante a zis ca daca voi avea nevoie de adeverinta de la CASS va trebui sa platesc suplimentar.
Nu inteleg de ce suma de la ANAF nu coincide cu ceea ce cere CASS. Contabila spune sa platesc ce cere ANAF. Din experienta stiu ca daca am nevoie de adeverinta de la CASS, ei nu o elibereaza pe aceasta suma.
Ceea ce as vrea sa stiu este suma corecta. Daca suma impusa de ANAF este corecta, sa vad de ce CASS cere mai mult, iar daca suma ceruta de CASS este corecta, pe asta sa o platesc.
Multumesc,
Amandoua au dreptate: si anaf si casa de sanatate
Anaf a emis decizia de impunere cf cu venitul estimat.

Casa de sanatate este justificata sa colecteze diferenta cf codului fiscal: DAR decizia tot anaful trebuia sa o emita...

ART. 296^22 Baza de calcul
(5) Pentru persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. f), baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia.

deci minim de plata 850 * 5.5 = 46.75 lei

ART. 296^24 norme:

35. Întregirea bazei lunare de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate la nivelul unui salariu de bază minim brut pe ţară, în lunile în care persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal au realizat venituri sub acest nivel, se efectuează de către organul fiscal competent, în anul următor, după depunerea declaraţiilor fiscale.
Multumesc Robertblue81,

Tocmai m-am uitat peste Decizia de impunere de la ANAF. Suma de 19 lei reprezinta 5,5% din venitul net estimat pentru 2014.
Conf legii suma minima de plata este 46,75. Deci tot va trebui sa platesc diferenta, chiar daca nu am nici un act care sa imi ceara asta. Din proprie initiativa.
Deci chiar daca venitul este mai mic decat un salariu de baza minim brut pe tara, suma de plata este 46,75 lei/luna.
Actul trebuie emis de anaf dar... la cat de puturosi sunt si incompetenti....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass - pfa fara un alt loc de munca earlysunset earlysunset Buna ziua, Detin un PFA de anul trecut si am platit toate contributiile din deciziile de impunere de pana acum (impozit pe venit si 5,5% din venit CASS). ... (vezi toată discuția)
Contributie cass arendator cyan cyan O persoana care nu are alte venituri dar detine un teren agricol dat in arenda pentru care i se va retine incepand de la 01 ianuarie 2014 contributia ... (vezi toată discuția)
Plata cass Apostoaemihai Apostoaemihai Venitul meu ca membru al unei intreprinderi familiale in 2013 a fost de -799 lei(pierdere fiscala).In acesata situatie conform deciziei de impunere privind ... (vezi toată discuția)