avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Conducatorul locului de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Conducatorul locului de munca

Buna ziua!
Suntem o firma de servicii proiectare cu 13 angajati, toti cu activitate de birou. Reprezentantul legal al firmei este administratorul.
Partea de SSM este externalizata.
Cine se considera conducatorul locului de munca, cu atributii( obligatia) de a semna fisele de protectia muncii pentru instructajul periodic?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:04, 15 Aprilie 2014
cessyghe a scris:

conducatorul locului de munca, cu atributii( obligatia) de a semna fisele de protectia muncii pentru instructajul periodic?



Din pacate citatul de mai sus spune multe despre felul care se realizeaza instruirea lucratorilor din firma dumneavoastra.
Obligatia efectuarii (a efectuarii nu doar a semnarii) instruirii la locul de munca si a instruirii periodice revine conducatorul direct al locului de munca,
Daca administratorul nu a desemnat pe nici unul din cei 13 lucratori sa conduca activitate celorlati angajati inseamna ca el este conducatorul locului de munca si in cazul acesta obligatia ii revine administratorului.

NM de aplicare a L 319/2006 modificata aprobate prin HG 1425/2006 cu modificari si completari ulterioare.
ART. 91
(1) Instruirea la locul de munca se face de catre conducatorul direct al locului de munca, in grupe de maximum 20 de persoane.

ART. 96
(1) Instruirea periodica se efectueaza de catre conducatorul locului de munca.

ART. 81
(3) Dupa efectuarea instruirii, fisa de instruire individuala se semneaza de catre lucratorul instruit si de catre persoanele care au efectuat si au verificat instruirea.
Ultima modificare: Marți, 15 Aprilie 2014
inspectorSSM, utilizator
Coducatorul locului de munca este persoana nominalizata prin decizia scrisa a angajatorului, caruia i se stabilesc atributii in acest sens prin fisa de post (in speta, efectuarea instruirii ssm la locul de munca, a instruirii ssm periodice si dupa caz, a instruirii ssm periodice suplimentare).
Daca nu este o persoana nominalizata ca si conducator al locului de munca, activitatea ssm de instruire revine administratorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instructaj ssm+psi pt.un singur salariat adiam adiam Lucrator comercial - singur salariat, unde conducatorul unitatii nu indeplineste cumulativ criteriile articolului 16 din HG 1425/2006, DAR lucratorul comercial ... (vezi toată discuția)
Conducatorul locului de munca are contract de prest servicii TutuianuR TutuianuR Buna ziua ! Conducatorul locului de munca are contract de prestari servicii cu firma X. Poate el instrui si semna fisele de instruire ssm si su pt angajatii ... (vezi toată discuția)
Completare iper fise ssm 10188 10188 Buna ziua, Sunt serviciu extern la o companie cu cca 600 salariati. Completarea in fisele de SSM a instruirii periodice ar trebui facuta de conducatorii ... (vezi toată discuția)