avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Completare IPER fise SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Completare IPER fise SSM

Buna ziua,
Sunt serviciu extern la o companie cu cca 600 salariati. Completarea in fisele de SSM a instruirii periodice ar trebui facuta de conducatorii locurilor de munca. Am convenit cu firma respectiva sa completez eu instruirile in fisele de SSM, urmand ca la data instruirii sa semneze conducatorul locului de munca si persoana instruita. Problema mea este ca dureaza cateva zile sa scriu atatea fise, deci inainte de instruire, cu 2 saptamani iau fisele sa le completez. Este corect ca fisele sa fie completate anterior datei instruirii, sau ar trebui completate in ziua in care are loc instruirea?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:21, 20 Octombrie 2021
Atata timp instructajul se efectueaza in data care este in fisa iar salariatul/CLM semneaza in aceeasi zi, nu are relevanta ziua completarii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 81 (1) Rezultatul instruirii lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca se consemneaza in mod obligatoriu in fisa de instruire individuala, conform modelului prezentat in anexa nr. 11, cu indicarea materialului predat, a duratei si datei instruirii.
(2) Completarea fisei de instruire individuala se va face cu pix cu pasta sau cu stilou, imediat dupa verificarea instruirii.
(3) Dupa efectuarea instruirii, fisa de instruire individuala se semneaza de catre lucratorul instruit si de catre persoanele care au efectuat si au verificat instruirea.
(4) Fisa de instruire individuala va fi pastrata de catre conducatorul locului de munca si va fi insotita de o copie a ultimei fise de aptitudini completate de catre medicul de medicina muncii.
(5) Fisa de instruire individuala se pastreaza in intreprindere/unitate, de la angajare pana la data incetarii raporturilor de munca.
-Art. 96 (1) Instruirea periodica se efectueaza de catre conducatorul locului de munca.
(2) Intervalul dintre două instruiri periodice şi periodicitatea verificării instruirii vor fi stabilite prin programul de instruire-testare elaborat la nivelul întreprinderii şi/ sau unităţii potrivit prevederilor art. 15 alin. (1) pct. 8, în funcţie de condiţiile locului de muncă şi/ sau postului de lucru.
(3) Pentru personalul tehnico-administrativ intervalul dintre doua instruiri periodice va fi de cel mult 12 luni.
(4) Verificarea instruirii periodice se face de catre seful ierarhic al celui care efectueaza instruirea si prin sondaj de catre angajator/ lucratorul desemnat/serviciul intern de prevenire si protectie/ serviciile externe de prevenire si protectie, care vor semna fisele de instruire ale lucratorilor, confirmand astfel ca instruirea a fost facuta corespunzator.
(5) Instruirea periodica se va completa in mod obligatoriu si cu demonstratii practice.
Nu puteti conveni cu firma unde prestati activitati in domeniul ssm ceva in afara legii.
Conducatorul locului de munca nu poate avea in subordine pe toti cei 600 de oameni.
Conducator al locului de munca este inclusiv seful de formatie tehnologica daca se lucreaza in schimburi sau seful de formatie activitati auxiliare/ de intretinere si reparatii, seful de birou, seful de serviciu. Pentru a va convinge de numarul redus al subordonatilor unui conducator al locului de munca, verificati decizia interna prin care angajatorul desemneaza conducatorii locurilor de munca in concordanta cu organigrama unitatii.
Instruirea periodica se efectueaza de catre conducatorul locului de munca si se semneaza la data instruirii de catre acesta si lucratorul instruit, respectiv la data verificarii de catre seful ierahic si/ sau SIPP, SEPP.
Ca SEPP puteti intocmi materiale de instruire cu conditia ca acestea sa fie aprobate de angajator. Puteti participa la instruire alaturi de conducatorul locului de munca si face completari/ da lamuriri suplimentare.
Deoarece fisele individuale se pastreaza permanent la conducatorul locului de munca, nu puteti ca SEPP sa le scoateti din firma si sa le completati la sediul dvs.
In ziua instruirii, inainte de inceperea efectiva a instruirii in parte, la fiecare loc de munca/ la fiecare formatie de lucru/ la fiecare birou/ la fiecare serviciu, etc. se pot nominaliza in fisele ssm materialele de instruire care se prelucreaza conform programului de instruire al firmei. Nu cred ca un SEPP este autorizat de catre ITM pentru a completa datele unor materiale de instruire si instruirea efectiva sa se faca de altcineva.
Nu este in spiritul legii ssm, ca un SEPP sa incurajeze instruirea formala a lucratorilor.
Nu mai folositi prescurtari. Ce intelegeti prin IPER ?!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
IPER, InstruirePERiodica. :)
Incalcati legislatie de securitate a muncii.
Cum veti putea mentiona in contract aceasta activitate care contravine prevederilor legislatiei securitatii si sanatatii in munca?

ART. 33 din NM de aplicare a Leg 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006
(1) Contractul încheiat între angajator şi serviciul extern de prevenire şi protecţie trebuie sa cuprinda şi urmatoarele:
a) activitaţile de prevenire şi protecţie care vor fi desfaşurate de catre fiecare serviciu extern de prevenire şi protecţie;


-Art. 81 din NM de aplicare a Leg 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006
(1) Rezultatul instruirii lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca se consemneaza in mod obligatoriu in fisa de instruire individuala, conform modelului prezentat in anexa nr. 11, cu indicarea materialului predat, a duratei si datei instruirii.

(2) Completarea fisei de instruire individuala se va face cu pix cu pasta sau cu stilou, imediat dupa verificarea instruirii.


(4) Fisa de instruire individuala va fi pastrata de catre conducatorul locului de munca si va fi insotita de o copie a ultimei fise de aptitudini completate de catre medicul de medicina muncii.

-Art. 96 din NM de aplicare a Leg 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006
(1) Instruirea periodica se efectueaza de catre conducatorul locului de munca.
Ultima modificare: Luni, 29 Octombrie 2018
inspectorSSM, utilizator
Exista o regula anume privind completarea efectiva fiselor PSI? Am văzut fise completate detaliat, in care era specificata legea,, apoi nr si titlul articolului. Dar am văzut si fise unde la "Materialul prezentat" era scris "T1,P1" sau "T2P2". In Anexa 11 este o fisa necompletate, cu rubrici goale. Exista vreun alt document oficial in care se fac lămuriri in acest sens, sau fiecare responsabil PSI completează fisa după bunul plac?
Ultima modificare: Luni, 18 Octombrie 2021
cadrutehnicPSI, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in fisele ssm la instruit semneaza salariatul,apoi ... MariaTocileanu MariaTocileanu Buna ziua, in fisele ssm la instruit semneaza salariatul,apoi il verifica seful de birou si vreau sa stiu cine poate semna la verificare:LD, repr.SEEP sau ... (vezi toată discuția)
Cine poate semna fisele de protectia muncii? serena82 serena82 Fisele de protectia muncii trebuie sa contina 3 semnaturi : a celui instruit (aici mi-e clar, e vorba de angajat), a persoanei care a efectuat instruirea si a ... (vezi toată discuția)
Verificarea instruirii introductiv generale in ssm SC GEEA RUGBY CLUB SRL SC GEEA RUGBY CLUB SRL In prima zi de munca, este obligatoriu prin lege, ca angajatorul sa asigure instruirea introductiv generala de Securitate si Sanatate in Munca, a noului ... (vezi toată discuția)