avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Problema cu act aditional si contract de prelungire a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Problema cu act aditional si contract de prelungire a locului de munca dupa data semnarii actului aditional

In 26.11.2013, firma la care lucrez mi-a adus un act aditional de semnat prin care imi marea salariul , dar in acelasi timp ma obliga sa stau un an la ei cu acordul ca daca as vrea sa plec, ar trebui sa platesc 1000 euro. Eu am semnat, deoarece ei au mai spus si ca acesta e contractul de prelungire pana in noiembrie 2014. Dar in data de 19.12.2013, mi-au adus un alt act, de data aceasta, o prelungire pentru contractul meu, prelungire care dureaza pana in 30.06.2014. As vrea sa stiu, daca as vrea sa plec de la firma dupa ce acea prelungire e gata si nu as mai semna nimic ca sa imi prelungeasca mai departe contractul, ar mai putea firma sa ma mai puna sa platesc suma de bani sau? Cum as putea sa fac sa pot sa plec inainte de 01.11.2014 fara sa platesc?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:31, 18 Aprilie 2014
Act aditional semnat initial poate fi anulat in instanta, intrucat incalca libertatea muncii.
Codul muncii:

Art. 3 C.mun.
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)—(3) este nul de drept.

Încalca libertatea muncii, fiind prin urmare lovita de nulitate, clauza din contractul individual de munca prin care se interzice salariatului sa paraseasca unitatea o anumita perioada de timp, fara a exista premisa pregatirii profesionale a salariatului la cererea şi pe cheltuiala angajatorului, în condiţiile art. 198 din Codul muncii.
Va multumesc pentru raspuns, dar daca nu am posibilitatea si nici nu as vrea sa merg in instanta, exista vreo cale sa pot pleca de la firma inaintea de incheierea termenului din actul aditional? Sau o data ce se termina prelungirea in iunie, as putea pleca fara sa platesc?
La incetarea c.i.m., veti putea pleca fara a plati acea suma , intrucat daca s-ar ajunge in instanta exista posibilitatea de a se anula acea clauza, asa cum am mentionat anterior.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns si pentru ajutor :)
As vrea sa stiu, daca se poate, daca ar fi existat o scolarizare cu acel act aditional, ar fi putut cei de la firma sa ma mai oblige sa stau dupa ce contractul de prelungire s-ar fi terminat sau m-ar fi pus sa platesc daca vroiam sa plec?

Alte discuții în legătură

Anexa la contractul de munca pentru obligativitate de 2 ani xamalinda xamalinda Buna ziua, Sotul meu in decembrie a optat pentru un alt post la locul lui de munca,unde a avut interviu si l-au acceptat. I-au facut un training de 2 ... (vezi toată discuția)
Este legal? mariokempess mariokempess Buna, Sunt angajat la o societate care,in interesul ei,m-a trimis la un curs de specializare.Problema este ca am fost pus sa semnez o hartie precum ca timp ... (vezi toată discuția)
Contract de munca lyly64 lyly64 Buna ziua, -in cazul in care un salariat a beneficiat de curs de formare profesionalala anul acesta si vrea sa plece din cadrul institutiei peste o luna, ... (vezi toată discuția)