avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi de autor aplicatie - prestatorul sau ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de autor aplicatie - prestatorul sau beneficiarul?

Buna ziua!
Am cateva intrebari (nedumeriri), si anume:
1.Cine detine drepturile de autor asupra unei aplicatii realizata pentru Iphone, Ipod? (firma care a creat aplicatia-Prestatorul, sau clientul care a cumparat aplicatia realizata de respectiva firma)?
2.Trebuie intocmit si un contract de cesiune ( exclusiva, sau neexclusiva) a drepturilor de autor ale aplicatiei, pe langa cel de prestari servicii?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: mishhha , utilizator 12:39, 18 Aprilie 2014
Acest aspect trebuie transat prin contract.
In practica, prestatorul pastreaza drepturile de autor asupra aplicatiei respective, iar beneficiarul va avea dreptul sa o foloseasca si sa o exploateze dupa cum considera cuvenit, in conformitate cu nevoile sale, in lumea intreaga. La fel de bine de poate stipula in contract si faptul ca prestatorul cedeaza si drepturile patrimoniale, drepturile conexe, beneficiile, prezente, viitoare etc., depinde de vointa partilor.
Opinia urmatoare considera situatia in care contractul de prestari servicii de dez soft ptr aplicatie este reglementat de legea romana.

raportat la softul propriuzis, consider contractul ca avand natura juridica a unui contract de comanda conf prevederilor art 46 din Legea 8/1996. in acest sens, in lipsa unei cluze contrare, drepturile de autor apartin autorului programului.

nu cred ca sunt aplicabile prevederile art 74 din Legea 8/1996 ( În lipsa unei clauze contrare, drepturile patrimoniale de autor asupra programelor pentru calculator, create de unul sau de mai mulţi angajaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu ori după instrucţiunile celui care angajează, aparţin acestuia din urmă) din moment ce acestea se refera la autorul care are calitatea de angajat (sub contract de munca cu angajatorul).

Concluzionand, ar trebui sa faceti un contract separat de cesiune de drepturi patrimoniale de autor asupra aplicatiei.

In cazul in care contractul de prestari servicii este guvernat de o lege straina, trebuie sa vedeti daca legea straina considera cesiunea automata catre beneficiar a dr. de autor asupra programului. in caz contrar, trebuie sa faceti separat un contract de cesiune a dr. de autor, fie sub legea straina care e aplicabila contr. de prestari servicii, fie sub legea romana, in functie de avantajul executarii contractului.
Cine detine drepturile - depinde de prevederile contractului de dezvoltare a aplicatiei incheiat de parti.

Ultima modificare: Joi, 17 Aprilie 2014
Claudia Jelea, Avocat
Va multumesc foarte frumos la toti!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauze contract drepturi de autor vs prestari servicii Popu Popu Buna, daca un PFA IT are un contract cu o firma si in contract este specificat una din variantele de mai jos: a. Toate drepturile de autor asupra produselor ... (vezi toată discuția)
Contract de comanda a unei opere viitoare george_dtt george_dtt Va salut! Sunt titularul unei Intreprinderi Individuale. Pot incheia contract de comanda a unei opere viitoare (website realizat de colaboratorii mei) cu ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor pt confectionare de accesorii Li_Ra Li_Ra Confectionez accesorii (cercei, bratari, coliere) si o prietena care are un magazin vrea sa le vanda in magazinul ei, insa nu stiu care este calea legala. ... (vezi toată discuția)