avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Clauze contract drepturi de autor vs prestari servicii
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Clauze contract drepturi de autor vs prestari servicii

Buna, daca un PFA IT are un contract cu o firma si in contract este specificat una din variantele de mai jos:
a. Toate drepturile de autor asupra produselor si programelor apartin prestatorului de servicii.
sau
b. Toate drepturile de autor asupra produselor si programelor apartin beneficiarului.

Este vorba de un contact in care prestatorul de servicii realizeaza software la comanda beneficiarului.
In care dintre cazuri este vorba de o vanzare de drepturi de autor prin acest contract?

Aduc aici informatia care mi se pare importanta din cadrul legii privind drepturile de autor, care spune ca drepturile apartin celui ce angajeaza. Se aplica asta doar angajatorilor in relatia cu angajatii sau si beneficiarilor de servicii care angajeaza si ei un contract cu prestatorii de servicii...?
CAPITOLUL IX
Programele pentru calculator
...
Art. 74. - In lipsa unei conventii contrare, drepturile patrimoniale de autor asupra programelor pentru calculator, create de unul sau de mai multi angajati in exercitarea atributiilor de serviciu sau dupa instructiunile celui care angajeaza, apartin acestuia din urma.
...
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 11:53, 23 Ianuarie 2011
Salut,

Cesiunea drepturilor de autor se realizeaza in varianta b.
Art. 74 din Legea nr. 8/1996 se aplica numai in relatia dintre angajator si angajat.



multumesc de raspuns,
Cu alte cuvinte toate contractele in care se mentioneaza ca
"toate drepturile de autor asupra produselor si programelor apartin beneficiarului" sunt de fapt contracte de vanzare de drepturi de autor / drepturi intelectuale si nu e vorba de vanzare de servicii?

Art. 74 de ce s-ar aplica doar in relatia angajat - angajator doar? Daca se dorea asta avea continutul
"
Art. 74. - In lipsa unei conventii contrare, drepturile patrimoniale de autor asupra programelor pentru calculator, create de unul sau de mai multi angajati in exercitarea atributiilor de serviciu apartin angajatorului"
textul "sau dupa instructiunile celui care angajeaza" nu-si mai avea sensul / rostul.

Daca eu am un contract de prestari servicii in care e mentionat ca drepturile patrimoniale apartin beneficiarului acesta e contract de prestari servicii sau e de fapt un contract prin care se vinde dreptul de autor?!?
Din normele codului fiscal

7. (10) In sensul art. 129 din Codul fiscal, sunt considerate prestari de servicii urmatoarele:
...
c) furnizarea de programe informatice software personalizate, chiar si in cazul in care programul software este furnizat pe discheta sau pe un alt purtator de date. Programul software personalizat reprezinta orice program software creat sau adaptat nevoilor specifice ale clientilor, conform cerintelor exprimate de acestia.
Cred ca majoritatea firmelor care fac soft orientat client au in contracte clauza asta cum ca drepturile apartin beneficiarului ...
Eu ca PFA care prestez pentru firma X si incasez banii pentru serviciile prestate unde sunt incadrat la drepturi de autor sau furnizare de servicii? Are vre-un rost clauza asta prin care se face sau nu cesiunea drepturilor?
Art 74 nu se poate aplica, cele 6 cuvinte se refera la situatia in care nu este vorba de atributii de serviciu explicite.

Contractul fiind actul de vointa al partilor, poate purta si alt nume. In opinia mea, problema cu clauzele de cesiune exclusiva din contractele de prestari servicii este una singura: desi se practica, nu precizeaza toate cele cerute de Legea 8/1996.

Art. 41. (1) Contractul de cesiune a drepturilor patrimoniale trebuie sa prevada drepturile patrimoniale transmise si sa mentioneze, pentru fiecare dintre acestea, modalitatile de utilizare, durata si intinderea cesiunii si remuneratia titularului dreptului de autor. Absenta oricareia dintre aceste prevederi da dreptul partii interesate de a cere anularea contractului.

Acum nu stiu daca au si obtinut anularea pe acest motiv. Oricum, subiectul este dezbatut, de exemplu [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de autor aplicatie - prestatorul sau beneficiarul? mishhha mishhha Buna ziua! Am cateva intrebari (nedumeriri), si anume: 1.Cine detine drepturile de autor asupra unei aplicatii realizata pentru Iphone, Ipod? (firma care a ... (vezi toată discuția)
Dreptul de proprietate intelectuala a proiectului de licenta niku_1 niku_1 Buna ziua, Sunt student la informatica, si imi realizez proiectul de licanta in strainatate datorita unei burse. Proiectul in sine consta in realizarea unui ... (vezi toată discuția)
Act aditional cim iulian901 iulian901 Buna ziua, Lucrez la o firma unde lucrez ca si inginer de retea de calculatoare (ma ocup de toate calculatoarele/serverele si partea de retea). Recent mi s-a ... (vezi toată discuția)