avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Prescrierea debitului si a penalitatilor de intarziere ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Prescrierea debitului si a penalitatilor de intarziere la asociatia de proprietari

In luna august 2012 au fost schimbati administratorul si presendintele asociatiei de proprietari. Noii veniti in functie au calculat penalitati de intarziere pentru neplata datoriilor de intretinere incepand cu 01.01.2009.
La inceputul acestui an (2014) au intocmit dosar pentru instanta care a avut termen de mediere in 12 februarie 2014 la care nu m-am prezentat iar acum dosarul a ajuns, cel mai probabil, in instanta.
Eu vreau sa platesc debitul dar nu sunt de acord cu toate penalizarile mai ales ca sunt calculate la valoarea maxima de 0,2%/zi.
Intrebare:
Daca eu vreau sa platesc acum (25.04.2014), care este perioada maxima legala pe care eu sunt nevoit sa platesc debitul si penalitatile de intarziere?????
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:15, 22 Aprilie 2014
Nu este un termen maxim.
Daca ati fost invitat la mediere, trebuia sa va duceti si acolo spuneati ce aveti de spus, poate reuseati sa negociati ceva reduceri la penalizari...
Nici acum nu e tarziu, achitati la asociatie ce aveti de platit si in instanta se va inchide dosarul.

Daca nu sunteti de acord sa platiti penalizarile, atunci la proces spuneti acest lucru si vedeti acolo ce se va intampla.
Cu prescriere - fara prescriere, este activitatea asociatiei dvs.
Nu a fost de vina admin-ul care a plecat, ci presedintele, com. ex. si com. de cenzori - care acum ar cam trebui pusi sa achite diferentele.
Insa mai depinde si de maniera de abordare a problemei, sunt mai multe posibilitati. Era o ocazie buna de a va prezenta la mediere, se putea "da la pace" si de buna voie, achitati debitul+penalizarile intr-o anumita perioada de timp. Daca a inceput "hora" cu instanta, este mult mai greu sa scapati mai usor si in plus se vor aduna in contul dvs. oarece sume ca si cheltuieli de judecata.
Au calculat retroactiv penalitatile?
Procentul respectiv este trecut in statutul asociatiei sau intr-o adunare generala?
Adam Grecu a scris:


Insa mai depinde si de maniera de abordare a problemei, sunt mai multe posibilitati. Era o ocazie buna de a va prezenta la mediere, se putea "da la pace" si de buna voie, achitati debitul+penalizarile intr-o anumita perioada de timp. Daca a inceput "hora" cu instanta, este mult mai greu sa scapati mai usor si in plus se vor aduna in contul dvs. oarece sume ca si cheltuieli de judecata.


... eu zic ca este mai bine ca nu s-a prezentat la mediere! Ce rost avea?!?!? ... oricum se ajungea la instanta si mai mult decat atat, prin prezentarea la mediere si incheierea unei intelegeri, ar fi acceptat si sumele de plata prescrise la acest moment, iar ulterior aceasta exceptie a prescrierii nu ar mai putea sa o invoce in fata instantei de judecata.

Sumele de bani cu titlu de debit pot fi solicitate de catre asociatie numai pentru ultimii 3 ani.

Restul sumelor sunt prescrise, iar in cadrul procesului puteti solicita instantei sa constate acest lucru.

Alte discuții în legătură

Actiune in justitie pentru recuperare datorii dan_crihan dan_crihan Buna ziua, Pentru recuperarea datoriilor la cheltuielile de intretinere de la un rau platnic; Va rog sa ma clarificati in urmatoarele probleme: a) daca ... (vezi toată discuția)
Prescriere debite mai mari de 3 ani roh roh O datorie mai mare de 3 ani catre asociatia de proprietari se poate prescrie daca in perioada care depaseste cei 3 ani totusi s-a mers la mediator si s-a ... (vezi toată discuția)
Restantier din anul 2007 giotto_2016 giotto_2016 Buna ziua! Avem un restantier care nu si-a platit intretinerea din anul 2004. Fostul comitet l-a dat in judecata si din pacate prin procesele desfasurate, ... (vezi toată discuția)