avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Obligativitate numire cenzor asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Obligativitate numire cenzor asociatie

Buna ziua,
In cazul unei asociatii cu 3 membrii, este obligatorie numirea unui cenzor?
In statut se mentioneaza ca activitatea de control a gestiunii patrimoniului si a actrivitatii economico-financiare este asigurata de un cenzor ales de adunarea generala, dar stiu ca cenzorul este obligatoriu in cazul unei asociatii cu peste 15 membrii.
Chiar daca este trecut un astfel de paragraf in statut, cenzorul il numim cand vom avea 15 membrii?
Este corect asa ?
Ultima modificare: Marți, 22 Aprilie 2014
Mona_2014, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 23:02, 1 Mai 2014
Da, doar de la 15 membrii cu drept de vot in sus e nevoie sa numiti/inregistrati un cenzor care va redacta raportul cenzorului anexat la depunerea bilantului.
Multumesc pentru raspuns!

Contabilul asociatiei insista sa gasim un cenzor, desi i-am explicat ceea ce stiam. El spune ca am trecut asta in statut . Noi am trecut in statut ,la modul general, pentru situatia in care vor fi 15 membrii cu drept de vot.

Deci, am inteles bine raspunsul dvs :

chiar daca in statut se mentioneaza ca " activitatea de control a gestiunii patrimoniului si a actrivitatii economico-financiare este asigurata de un cenzor ales de adunarea generala " , numirea unui cenzor va fi obligatorie atunci cand vor fi 15 membrii cu drept de vot !

Ultima modificare: Marți, 22 Aprilie 2014
Mona_2014, utilizator
acum, ca ati citat si prevederea statutara, e evident faptul ca are dreptate contabilul! In cazul de fata, prevederea dvs statutara e prevalenta in raport cu textul legii (nu e o contradictie, ci o inasprire a conditiei legale)
Eu zic ca nu trebuie. Ce, trebuia sa treaca in statut ca doar daca se depaseste numarul de 15 membrii trebuie sa numeasca un cenzor? Si in plus, orice statut al unui ong se completeaza cu prevederile legislatiei in vigoare.
in general, aveti dreptate: "orice statut al unui ong se completeaza cu prevederile legislatiei in vigoare."
In raport cu speta discutata, insa, exista, de principiu, trei situatii:
- cind statutul nu include nicio prevedere explicita referitor la metodologia numirii cenzorului/cenzorilor. In acest caz, se aplica prevederea legii
- cind statutul reproduce textul legii. In acest caz, se aplica prevederea statutara (identica fiind cu cea a legii)
- cind statutul reglementeaza diferit in raport cu textul legii (dar fara sa il contrazica. Speta de mai sus). In acest caz, se aplica prevederea statutara

Editat - informatii personale
Ultima modificare: Marți, 22 Aprilie 2014
george-neagu, moderator

Alte discuții în legătură

Cenzor asociatie club dans sportiv AndreeaFolea AndreeaFolea 1. Pentru infiintarea unei asociatii club sportiv cu 4 membri fondatori este necesara mentionarea in statut/act constitutiv si a organelor de control - cenzor. ... (vezi toată discuția)
Cenzor sau contabil al unei ong camiha camiha Imi poate cineva comunica articolul de lege care face incompatibila calitatea de cenzor al unei ONG cu cea a persoanei desemnate sa tina contabilitatea ... (vezi toată discuția)
Cenzor ong - asociatie culturala ccgmau ccgmau Buna ziua, Avem o asociatie culturala, cu 14 membrii asociati, cu cenzor stabilit prin statut si nominalizat in actul constitutiv. Mentionez ca cenzorul face ... (vezi toată discuția)